REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis nustatė, kad „Lietuvos ryto“ publikacijos, kuriuose palankiai nušviestas atleidžiamasis Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius, o nušalintiesiems kontržvalgybininkams metami kaltinimai, pažeidžia įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiais tikrovės neatitinkančiais straipsniais, pasak inspektoriaus, dienraštis pažemino saugumiečių garbę ir orumą.

REKLAMA

Taip Žurnalistų etikos inspektorius įvertino „Lietuvos ryto“ publikacijas: 2006 m. gruodžio 4 d. „Ant politikos laužo – VSD vadovas“ ir 2006 m. gruodžio 9 d. „Lietuva – politinių intrigų įkaitė“.

Nagrinėdamas iš darbo išvaryto saugumiečio Vytauto Damulio skundą dėl dienraščio publikacijos „Ant politikos laužo – VSD vadovas“, žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis išsiuntė užklausimą „Lietuvos ryto“ vyriausiajam redaktoriui Gedvydui Vainauskui ir straipsnį parašiusiai žurnalistei Birutei Vyšniauskaitei.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos rytas" nepateikė jokių paaiškinimų ir išvis neatsakė į šiuos paklausimus bei niekaip nepaaiškino savo teiginio, jog "..dokumentus išplatino ne kas kitas, o V. Damulis, anksčiau daugelį metų vadovavęs Liustracijos komisijai“ atitikimą tikrovei įrodančias aplinkybes.

Anot inspektoriaus, tokios žinios paskelbimu pareiškėjui priskiriamas neteisėtas ir negarbingas poelgis, jis kaltinamas atlikęs teisės ir moralės normų pažeidimą. Ši žinia yra žeminančio asmens garbę ir orumą pobūdžio bei formuoja neigiamą skaitytojų požiūrį į pareiškėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etikos inspektorius daro išvadą, kad nagrinėjamame teiginyje paskleisti duomenys neatitinka tikrovės ir žemina pareiškėjo garbę ir orumą, mat viešosios informacijos rengėjas, turėdamas pareigą įrodyti, kad veikė sąžiningai, siekdamas informuoti visuomenę, to nepadarė.

Jokių prašytų paaiškinimų R. Gudaitis nesulaukė ir tirdamas Vilmanto Bieliausko, Kastyčio Braziulio ir Vytauto Damulio skundą dėl „Lietuvos ryto“ publikacijos „Lietuva – politinių intrigų Prašyta pagrįsti teiginius, kur cituojamas „VSD vadovas A. Pocius:

REKLAMA

„Nušalinti kontržvalgybos pareigūnai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“,

„(...) aiškinamasi ir dėl slaptos informacijos perdavimo užsienio valstybei“,

„Ne A. Pocius yra grėsmė nacionaliniam saugumui. Grėsmę kelia nušalinti kontržvalgybos pareigūnai“,

„Politikuodami, klastodami informaciją jie jau sužlugdė keletą svarbių žvalgybinių operacijų“,

„Kai kurie jų įsivaizdavo, kad jau žino viską, nutarė ignoruoti VSD vadovybę ir netgi rengti prieš ją išpuolius“.

Taip pat domėtasi, kodėl asmenims nebuvo sudaryta galimybė pareikšti savo atsakomąją nuomonę, bet atsakymo ir į šį klausimą nesulaukta.

REKLAMA

"Nagrinėjamuose teiginiuose yra paskelbtos pareiškėją V. Damulį diskredituojančios žinios, jog jis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kenkia valstybės interesams, pažeidinėja tarnybinę drausmę. Tokių žinių paskelbimu pareiškėjui priskiriami neteisėti ir negarbingi poelgiai, jis kaltinamas atlikęs teisės ir moralės normų pažeidimus", rašoma inspektoriaus išvadoje.

Tad paskelbdamas tokią informaciją ir nesuteikdamas galimybės pareikšti atsakomąją nuomonę, „Lietuvos rytas“ paskleidė tikrovės neatitinkančius ir žeminančius garbę bei orumą duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistų etikos inspektorius įspėjo, kad „Lietuvos rytas“ pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą. Dienraščio taip pat pareikalauta paneigti paskelbtą tikrovės neatitinkančią bei žeminančią pareiškėjo V. Damulio garbę ir orumą informaciją.

Laikraščio „Lietuvos rytas“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas, pareikalauta paneigti paskelbtą tikrovės neatitinkančią bei žeminančią pareiškėjo V. Damulio garbę ir orumą informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų