REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Džiaugtis brangstančiomis akcijomis esant vangiai prekybai būtų neprasminga. Lauktą penktadieninį sujudimą sukėlė prekyba „City Service“ akcijomis. Tikėtina, kad kiek sumažėjęs dėmesys šioms akcijoms išliks ir kitą prekybos savaitę. Kur kas įdomesni buvo grįžtančio susidomėjimo bankų sektoriumi ir energetikos bendrovėmis ženklai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 2,05 mln. litų, brangusių ir pigusių pozicijų santykis 17/5. Neaktyvumo dienos toliau tęsiasi. Kilo „Linas“ (LNS1L) - net 12,9 proc.

REKLAMA

Be jokių naujienų pajudėjo banko „Snoras“ akcijos (SRS1L) - kilo 2,43 proc ir persirito per psichologiškai svarbią 5 Lt žymą (5,05 Lt). Tradiciškai nedaug svyravo TEO (TEO1L) - 0,43 proc., apyvarta siekė 459 tūkst. Lt. „Apranga“(APG1L) paskelbė penkių mėnesių rezultatus: apyvarta - 152,6 mln. Lt, 53 proc. didesnė, nei praėjusių metų laikotarpį.

Antradienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 2,5 mln. litų, brangusių ir pigusių pozicijų santykis 14/14. „Alytaus tekstilė“ (ATK1L) krito iki 0,08 Lt. LNS1L, brangęs 14,29 proc., pasiekė 0,4 Lt kainą. SRS1L toliau kilo iki 5,18 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

AB „City Service” (CTS1L) paskelbė, per viešą platinimą buvo pasirašyta 4 781 428 akcijų. Po įvykdytos alokacijos akcijos kaina - 12,95 Lt. Profesionalių investuotojų akcijų paklausa viršijo pasiūlą 8,12 karto. Iš viso profesionaliems investuotojams buvo išplatinta 3 586 071 akcijų (75 proc. nuo bendro pasiūlymo). Mažmeniniams (smulkiesiems) investuotojams išplatinta 25 proc. nuo bendro pasiūlymo.

Trečiadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 2,2 mln. litų, brangusių ir pigusių pozicijų santykis - 12/12. Didžiausia apyvarta - „Rokiškio sūrio“ (RSU1L) - 2,1 mln. litų. Buvo intensyviai perkamos ir „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijos - apyvarta siekė 316 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio apyvarta be tiesioginių sandorių-  4,2 mln, brangusių ir pigusių pozicijų santykis - 13/6. Toliau 2,78 proc. brango LEN1L. Didžiausia apyvarta - TEO1L pozicijoje - 893 tūkst. litų. Tęsėsi „Lino“ brangimas. Kainą kėlė trumpalaikiai investuotojai, besitikintys uždirbti iš spekuliacijų naujienomis.

Naujieji nebeveikiančios įmonės AB „Alytaus tekstilė“ (ATK1L) savininkai - fiziniai asmenys - perėmė įmonės valdymą, į valdybą trečiadienį paskyrę savo atstovus. Akcija krito 14,29 proc. iki 0,06 Lt. Rinkoje naujais vadovais nepasitikima. Iki šiol nėra paskelbti konkretūs bendrovės „gelbėjimo“ planai. Derėtų priminti, kad Vyriausybei nepavyko ATK1L „prikelti“ ir su 40 mln. Lt.

REKLAMA

Penktadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 5,2 mln, brangusių ir pigusių pozicijų santykis - 11/14. Naujiena biržoje - AB „City Service“ (CTS1L) buvo sutikta audringai. Akcijų perleista už 4 mln. litų, o akcijos kaina kilo iki 14,06 Lt. Sandoriai gana smulkūs, išskyrus kelis didesnius (iki 100 tūkst. Lt) ir vieną stambų tiesioginį - 911, 300 tūkst. Lt vertės.

VPK patvirtino AB „Rokiškio sūris“ (RSU1L) pateiktą savanoriško oficialaus pasiūlymo cirkuliarą siekiant supirkti 333 000 vnt. bendrovės paprastųjų vardinių akcijų. RSU1L savaitės uždarymo kaina – 60 Lt, t.y. tokia, kuria būtų superkamos akcijos. Panašu, kad rinka, paskelbus apie oficialų pasiūlymą, skuba akcijas įvertinti greičiau už vadovus. Taip jau yra atsitikę su „Invalda“ (IVL1L).

REKLAMA

OMXV pokytis per savaitę  - 1,27 proc. į viršų.

„Naujienų“ akcijų kainų pokyčiai:

ATK1L per savaitę krito 33,33 proc.
LNS1L kilo 61,29 proc.

VPK (vėlokai) paskelbė, kad dienraštis „Respublika“ netiesiogiai ragindamas įsigyti AB „Gubernija“ akcijų, neatskleidė intereso konflikto ir neužtikrino nuomonių įvairovės atskleidimo principo.

VPK tampa aktyvesne - o tai gerai smulkiesiems, kurie tebėra įvairių manipuliatorių taikiniu.

Pirmadienį pasirodė neoficialios žinios, kad Švedijos vyriausybė pardavė „TeliaSonera“ paketą. Kiek tikros šios žinios - neaišku, bet dėl tendencijų galime būti tikri - Švedija stengiasi palengva mažinti valstybinį kapitalą savo įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas sieja (siejo) „TeliaSonera“ ir OMX? Atsakymas – pasikeitusi švedų vyriausybės strategija.

CTS1L premjera

Gerai išreklamuotas platinimas pavyko. Bendrovė iškart pateko į Oficialųjį sąrašą. Pirmosios prekybos dienos - penktadienio apyvartos didžiąją dalį sudarė sandoriai „City Service“ (CTS1L) akcijomis. Greičiausiai kitą savaitę akcija svyruos nežymiai, didžiausioms akcijų porcijoms pasiskirsčius tarp ilgalaikių investuotojų. Dabar itin atidžiai bus stebimi plėtros planai, kuriuos investuotojai ir finansavo (reikia tikėtis). Plėtra neišvystytose Rytų rinkose gana rizikinga, todėl augimas gali būti ir komplikuotas.

REKLAMA

Energetika, bankai ir „naujienų“ akcijos

Kiek atsigauna susidomėjimas bankais ir energetikos įmonėmis. Gali būti, kad jos atsargiai superkamos tikintis, jog rinką pažadins CTS1L.

Nykų indekso svyravimo reljefą pagyvina ir akcijos, kurių kursas intensyviau svyruoja dėl laukiant svarbių naujienų skelbimo. Trumpalaikiai investuotojai baigia „važinėtis“ ATK1L, kiek atvėso dėmesys LNS1L pozicijai.

Energetikos bendrovių pokyčiai per savaitę:

VST1L kilo 7,37 proc.
LEN1L kilo 6,41 proc.
RST1L kilo 3,64 proc.
LEL1L kilo 2,04 proc.

Bankų akcijų pokyčiai per savaitę:

SRS1L kilo 4,46 proc.
SAB1L kilo 3,57 proc.
UKB1L kilo 0,24 proc.

ECB kodas

ECB trečiadienį padidino palūkanų normą iki 4 proc. To ir buvo tikėtasi. Be to, praėjusiame pranešime buvo panaudoti kodiniai žodžiai „firm and timely manner“ ir „ strong vigilance“, jų sandūra reiškė, jog kitą mėnesį palūkanų normos bus didinamos. Būtent taip ir buvo. Apie tai rašėme čia.

REKLAMA

Tik šįkart semantinių - mechaninių žaidimų mėgėjus nuliūdino pasiųsti išankstiniai signalai. Axelio A. Weberio – „Deutsche Bundesbank“ prezidento ir Europos centrinio banko valdančiosios tarybos nario interviu „Financial Times“ leista suprasti, kad nebevertėtų aklai pasitikėti reikšminiais žodžiais.

Anot paties A. Weberio, jis verčiau nesutiktų skelbti kiekybinių skaičiavimų, bet tiesiog pasiųsti užuominą, kaip valdančioji taryba suformuluotų sprendimą esant tam tikrai informacijai apie rinkas.

Nors ECB pranešimai kur kas skaidresni nei FRB, vis tiek bus valomi nuo „sutartinių“ žodžių ir jų derinių. Iš tiesų gana sudėtinga rinkos dalyvius informuoti ir suteikti signalus neatskleidžiant  kiekybinių skaičiavimų, bet juos nusakant nebyliai sutartais žodžiais, frazėmis ar užuominomis. Netiksliais ir daugiaprasmiais žodžiais nusakyti nuomonę apie ekonomikos vystymąsi nėra lengva užduotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors, atrodytų, kad ir pats kodinių žodžių atsisakymas taip pat neturi būti suprastas tiesiogiai: iš spaudos konferencijos (Jean-Claude Trichet, Frankfurtas prie Maino, 2007 birželio 6) - „ Trichet: If there is a need for strong vigilance in the future, I will tell you when there is such a need.<…>“

Rebusai ir prognozių vertimas į užuominas tęsiasi.

Portfelyje toliau tvyro ramybė, kiek atsigauna SAB1L, TEO1L virpčioja trečdaliu procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų