REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigėsi tris dienas trukęs aukščiausio lygio susitikimas G8, vykęs Heiligendamme, Vokietijos kurorte prie Baltijos jūros.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo pasiektas kompromisas susitarime dėl klimato kaitos: „Mes sutarėme, kad CO2 išmetimas visų pirma turi būti sustabdytas ir tuomet iš esmės sumažintas“, - pasakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Pasak korespondentų, vadovai susitarė tęsti derybas dėl Kioto protokolo pakeitimo Jungtinių Tautų struktūrose.

REKLAMA

Merkel siekė 50 procentais sumažinti išmetimus iki 2050 m. JAV priešinosi kvietimui fiksuoti planinius rodiklius. G8 lyderiai sutiko svarstyti Merkel planinį rodiklį, bet nebuvo siūlymų, kad galutinis susitarimas įtrauktų kokį nors privalomą įsipareigojimą stipriai sumažinti išmetimus.

Vokietijos kanclerė susitarimą pateikė kaip didelę sėkmę. Susitikimo šeimininkė Merkel siekė, kad industrinės valstybės padidintų kuro efektyvumą 20 procentų ir sumažintų pasaulio temperatūros kilimą 2 laipsniais Celsijaus.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė G8 viršūnių susitikimo diena baigėsi oficialiu įsipareigojimu paskirti 60 mlrd. JAV dolerių paramą Afrikos valstybėms. Pinigai bus skirti kovai su AIDS, maliarija ir tuberkulioze. Teigiama, kad JAV skirs net pusę visos sumos.

Paramą skirti buvo nuspręsta jau 2005 metais. Šiandien, penktadienį, sprendimas oficialiai patvirtintas.

Tačiau aklavietės prieita Serbijos Kosovo provincijos nepriklausomybės klausimu. Rusija atmetė Prancūzijos siekį išvengti Maskvos grasinto veto atidedant Jungtinių Tautų balsavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra progreso Kosove“, - pasakė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy paskutinę susitikimų dieną.

Merkel, Sarkozy, Bushas, kartu su Didžiąja Britanija, Italija ir Kanada remia albanų daugumos teritorijos, 8 metus kontroliuojamos Jungtinių Tautų, nepriklausomybę.

Rusija remia Serbiją ir jos visišką priešiškumą nepriklausomybei, prieštaraudama Vakarų JT rezoliucijos projektui, kuris atvertų kelius Kosovo valstybingumui.

Sarkozy buvo pasiūlęs šešis mėnesius problemai išspręsti ir Maskvai įtikinti, tačiau, pasak jo, Rusija nesutiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų