REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SEB Vilniaus banko Privačios bankininkystės departamento patalpose (Olimpiečių g. 1) atidaryta vieno iš žymiausių jaunosios kartos lietuvių dailininkų Simono Skrabulio personalinė tapybos darbų ekspozicija.

REKLAMA
REKLAMA

Šią parodą metaforišku pavadinimu „Sielą šildanti aistra“ banke pristatė klasikinei ir moderniajai lietuvių tapybai atstovaujanti „Stasio Juškaus galerija“. Tai jau antroji paroda šiais metais surengta mažojoje SEB Vilniaus banko galerijoje, sakoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Nepaisant to, kad privačios bankininkystės tradicijos pasaulyje gyvena jau ne vieną šimtmetį, šįkart savo erdves šįkart atveriame naujausiems, vos prieš metus ar du nutapytiems meno kūriniams“, – sako Privačios bankininkystės departamento direktorė Asta Sungailienė. Jos teigimu, taip tarsi norima pabrėžti, kad tai, kas šiandien atrodo modernu, ilgainiui gali tapti klasika, o gal net ir solidžia investicija.

Naujausioje S. Skrabulio parodoje eksponuojama 12 tapybos darbų, sukurtų 2006-2007 metais. Meno kūriniai tapyti mišria technika, naudojamos reljefinės faktūros, aliejinių dažų pieštukai, kreida. Kritikų teigimu, unikalaus braižo dailininko kūryboje ryškus intuityvus pradas, dėmesys simbolinei detalei, unikaliam linijų ritmui. Dominuoja gamtos, daiktų pasaulio atspindžiai, nūdienos motyvai, inspiruoti J. Ivanauskaitės romano, C. Monet paveikslo, „Rolling Stones“ muzikos ar net brūkšninio prekių kodo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tapydamas galiu kalbėti spalvomis, formomis, linijomis, galiu taškyti dažus, tepti juos sluoksnis po sluoksnio ir taip kalbėti, pirmiausia, su savimi“, – teigia pats parodos autorius. Pasak S. Skrabulio, kuriant supanti aplinka lieka nuošaly, taip atsiveria pasaulis, užgožiantis realybę. Kartu tai yra savotiška meditacija, susikoncentravimas savo mintyse.

Sparčiai populiarėjančio S. Skrabulio kūriniai ne kartą buvo eksponuoti grupinėse parodose Lietuvoje, Islandijoje, Danijoje, Rusijoje. Iš viso jis jau yra surengęs 23 personalinės parodas, dalyvavo meno festivaliuose, simpoziumuose, pleneruose Grenlandijoje, Lietuvoje, tobulinosi rezidencijose Islandijoje, Lenkijoje. 2004 metais S. Skrabulis nutapė Šv. Imeldos domininkonės portretą Vilniaus Šv. Jokūbo ir Pilypo bažnyčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šio jauno dailininko darbai dvelkia sukoncentruotu jausmu, ramybe ir susikaupimu. Žvelgiant į paveikslus, tai persiduoda ir persmelkia iki pat sielos gelmių“, – sako parodos kuratorius Donatas Juškus. Anot jo, S. Skrabulis originaliai praplečia ir papildo lietuvių koloristinės mokyklos tradicijas, todėl jis turėtų būti įdomus visiems, kurie domisi lietuviška daile.

Šių metų pradžioje SEB Vilniaus banko Privačios bankininkystės departamentas ir „Stasio Juškaus galerija“ kartu pradėjo įgyvendinti bendrą meno projektą. Bankas suteikė „Stasio Juškaus galerijai“ galimybę eksponuoti paveikslus savo patalpose, tuo tarpu galerijos menotyrininkai ir konsultantai pagal pageidavimą konsultuos privačios bankininkystės departamento klientus investicijų į meną klausimais. Planuojama, kad garsiausių Lietuvos dailininkų tapybos darbų ekspozicijos banko patalpose keisis kas tris mėnesius.

Jaunasis lietuvių dailininkas S. Skrabulis (g. 1976 m.) yra baigęs baigė Islandijos dailės koledžą, studijavo Malmės dailės akademijoje Švedijoje. Nuo 2000 metų menininkas priklauso „SOFA art“ klubui, nuo 2001 metų – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Dar 1994 metais Japonijoje jis buvo apdovanotas specialiuoju prizu, keturis kartus yra gavęs Šiaurės šalių stipendiją, skiriamą Baltijos šalims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų