REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trijų politinių jėgų - Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS), Pilietinės demokratijos partijos (PDP) ir Centro partijos (CP) - jungtuves gali apsunkinti nesutarimai jų viduje. Ypač nevienareikšmiškai vienijimosi idėją vertina valstiečiai liaudininkai, šeštadienį rašo "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Takoskyra jų sąjungoje itin išryškėjo, kai prieš kelias savaites VLS pirmininkės pirmasis pavaduotojas Ramūnas Karbauskis išplatino partijos kolegoms laišką, kuriame griežtai kritikavo idėją vienytis su skirtingos ideologijos partneriais, ypač su PDP.

REKLAMA

Ne paslaptis, kad viena priežasčių, verčiančių VLS plėsti savo gretas, yra jos lyderės žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės ambicijos po dvejų metų mėginti dalyvauti prezidento rinkimuose. Todėl valstiečių liaudininkų vedlė esą taip aktyviai propaguoja centro jėgų vienybės idėjas.
Reklama

"Be abejo, vienos nuomonės dėl susijungimo mūsų partijoje nėra. Viskas labai priklausys nuo to, kaip pavyks susiderėti dėl įvairių sąlygų. Kai kuriems seniesiems mūsų nariams skaudžiausias dalykas būtų partijos pavadinimo praradimas", - vakar LŽ sakė Seimo Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar pasiteisino dviejų Seimo frakcijų susiliejimas į vieną, parlamentarė tvirtino, kad kol kas atsakyti į šį klausimą sunku. Senųjų frakcijos narių priekaištus, esą "pilietininkai" neaktyvūs, neturi idėjų, A.Staponkienė iš dalies teisina tuo, jog naujokai turėjo per mažai laiko priprasti prie įprasto frakcijos darbo tempo.

VLS vicepirmininkas R.Karbauskis - vienas tų, kurie griežtai kritikuoja vienijimosi galimybę. Jis teigia bijąs, jog į VLS įsilieję žmonės, pakeitę jau dvi ar tris partijas, jų ambicijos ir "valstiečiams" nebūdingas mąstymas gali pažeisti gerą partijos aurą. "Mūsų žmonės politikoje ne dėl valdžios, o iš idėjos", - tvirtino vienas partijos kūrėjų. Pasak jo, pagal merų skaičių VLS yra antrojoje vietoje, pagal savivaldybių administratorių - pirmojoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu VLS turi per 3 tūkst. narių, PDP - kiek daugiau nei 2 tūkst., CP - 1,5 tūkstančio. Anot R.Karbauskio, šalies politiniame žemėlapyje "valstiečiai" jau turi savo vietą, tvirtas pozicijas, yra vertinami ir patiki. O štai galimų jungtuvių partnerės - silpnos, neturinčios savo rinkėjų. VLS vicepirmininkas įsitikinęs, kad bendradarbiauti su jomis galima, tačiau vienytis - didelė rizika, mat reikėtų atsisakyti savo istorijos, šaknų.

VLS vicepirmininkas prisipažino atkreipęs partijos kolegų dėmesį į tai, kad vienas iš aiškiai matomų interesų, kodėl pradeda skirtis VLS vadovybės nuomonės dėl jungimosi su kitomis politinėmis jėgomis, - K.Prunskienės apsisprendimas dalyvauti prezidento rinkimuose. Pasak R.Karbauskio, jei dauguma partijos narių manys, kad svarbiausia, jog VLS lyderė taptų prezidente, partijų jungtuvės įvyks. O jei bus galvojama apie partijos ateitį, požiūris į perspektyvas turės keistis.

REKLAMA

"Tarp mūsų tikrai nėra jokio asmeninio konflikto, paremto ambicijomis, o tik mėginimas išsiaiškinti, kokia mūsų bendra ideologija", - tikino R.Karbauskis.

PDP pirmininko pavaduotojas Seimo narys Andrius Baranauskas "Lietuvos Žinioms" tvirtino, kad partijos skyriai iš esmės neprieštarauja vienijimuisi su VLS ir CP. Parlamentaras prognozuoja, jog tai galėtų įvykti jau rudenį.

"Šiuo etapu labai svarbus pilietinės visuomenės ugdymas, todėl būtume už tai, kad dalis mūsų partijos pavadinimo išliktų", - paklaustas apie naujo junginio pavadinimą sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų