REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Audito komitete ketvirtadienį lankėsi Nyderlandų Aukščiausios audito institucijos prezidentė Saskia Stuiveling, kartu su ja atvyko šios institucijos generalinis sekretorius Mauritsas de Brauvas (Maurits de Brauw). Susitikime taip pat dalyvavo Nyderlandų ambasadorė Lietuvoje Annemieke Ruigrok bei valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Audito komiteto viena svarbiausių funkcijų – parlamentinės kontrolės užtikrinimas, todėl komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas domėjosi apie jos užtikrinimą Nyderlanduose, taip pat buvo aptartas Aukščiausios audito institucijos biudžeto formavimo klausimas.

REKLAMA

Susitikimo tikslas buvo pasidalyti patirtimi, kaip užtikrinti sėkmingą aukščiausios audito institucijos ir parlamentinio Audito komiteto darbą. Nyderlandų Aukščiausios audito institucijos prezidentė informavo apie savo institucijos struktūrą, funkcijas, valstybinio audito principus, apie valstybinio audito ataskaitų teikimą Nyderlandų parlamento Žemesniųjų rūmų Valstybės išlaidų komitetui ir jų parlamentinį svarstymą. S. Stuiveling ypač akcentavo, kad viena iš svarbiausių sąlygų efektyviai Nyderlandų Aukščiausiosios audito institucijos vykdomai valstybinei kontrolei yra šios institucijos nepriklausomumas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent šios institucijos vadovas yra skiriamas visam gyvenimui ir nepriklauso nuo parlamento ar prezidento kadencijų. S. Stuiveling taip pat pabrėžė, kad nors daugelyje pasaulio šalių yra tiek aukščiausios audito institucijos, tiek parlamentiniai audito komitetai, tačiau šių institucijų bendradarbiavimo ir veikimo modelis vis tiek yra skirtingas. Kiekviena šalis turėtų analizuoti kitų šalių šiame procese daromas klaidas ir iš jų pasimokyti. Lietuva, kaip valstybė, kurioje šios institucijos veikia dar neilgą laiką, taip pat siekia optimizuoti ir tobulinti jų darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų