REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškilminga ceremonija JAV: Bidenas atvyko į inauguraciją Kapitolijuje

Trumpas paliko laišką Bidenui

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris trečiadienį atvyko į Kapitolijų Vašingtone, ruošiantis pradėti jų inauguracijos ceremoniją.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris trečiadienį atvyko į Kapitolijų Vašingtone, ruošiantis pradėti jų inauguracijos ceremoniją.

REKLAMA

Tiesioginėje televizijos transliacijoje buvo matyti, kaip kortežu atvežtas kaukes dėvintys J. Bidenas ir jo žmona Jill (Džill), taip pat K. Harris su savo vyru įžengė į Kapitolijaus pastatą, kur juos pasveikino Kongreso lyderiai. 

Planuojama, kad vidurdienį vietos (19 val. Lietuvos) laiku ant Kapitolijaus laiptų 78 metų J. Bidenas duos prezidento priesaiką Aukščiausiojo Teismo pirmininko Johno Robertso ir taps 46-uoju šalies vadovu.

Kiek anksčiau bus prisaikdinta 56 metų K. Harris – pirmoji juodaodė ir pirmoji azijiečių kilmes moteris, užimsianti viceprezidento postą.

REKLAMA
REKLAMA

Kadenciją baigiantis prezidentas Donaldas Trumpas išvyko iš Vašingtono likus trims valandoms iki inauguracijos. Jis tapo pirmuoju per daugiau kaip 150 metų JAV prezidentu, atsisakiusiu dalyvauti prisaikdinant jo įpėdinį.

REKLAMA

Inauguracija vyks praėjus lygiai dviem savaitėms po D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų, jiems siekiant sutrukdyti Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę per lapkritį vykusius rinkimus.

Tarp dalyvausiančių ceremonijoje bus buvę prezidentai Barackas Obama, George'as W. Bushas ir Billas Clintonas.

Inauguracijoje taip pat dalyvaus viceprezidentas Mike'as Pence'as. Anksčiau trečiadienį jis nedalyvavo netoli Vašingtono esančioje Andrewso oro pajėgų bazėje įvykusioje D. Trumpo atsisveikinimo ceremonijoje.

D. Trumpas paliko tradicinį kadenciją baigiančio prezidento laišką J. Bidenui 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas išlaikė bent vieną valdžios perdavimo tradiciją: Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad respublikonas valstybės vadovas paliko laišką savo įpėdiniui demokratui Joe Bidenui (Džo Baidenui).

REKLAMA
REKLAMA

Atstovas spaudai Juddas Deere’as susirašinėjimo privatumo sumetimais atsisakė atskleisti laiško turinį ar apibūdinti jo toną.

D. Trumpas atsisakė viešai pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose, o per savo du atsisveikinimo pareiškimus nepaminėjo savo oponento vardu.

Kadenciją baigiantis lyderis sulaužė daugelį prezidentavimo tradicijų, įskaitant sprendimą nedalyvauti trečiadienį vykstančioje J. Bideno inauguracijoje. D. Trumpas taip pat nepakvietė jo susitikimo į Baltuosius rūmus, paaiškėjus, kad J. Bidenas laimėjo lapkritį vykusius prezidento rinkimus.

Trečiadienio rytą D. Trumpas paskutinį kartą paliko Baltuosius rūmus eidamas prezidento pareigas ir pareiškė: „Buvo didelė garbė [dirbti prezidentu], viso gyvenimo garbė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tik laikinai einame šias pareigas“, – savo paties laiške D. Trumpui prieš ketverius metus parašė prezidentas Barackas Obama.

„Todėl esame įpareigoti sergėti šias demokratines institucijas ir tradicijas... už kurias kovojo ir liejo kraują mūsų protėviai. Nepaisant kasdienės politikos svyravimo, mums tenka atsakomybė palikti tuos mūsų demokratijos instrumentus bent jau tokius pat stiprius, kokius radome“, – Ovaliame kabinete tradiciškai paliktame laiške pridūrė B. Obama.

Vienu nuoširdžiausių kadenciją baigiančio valstybės vadovo laišku laikoma respublikono George'o H. W. Busho  kreipimasis į demokratą Billą Clintoną, kai pralaimėjo jam 1992 metų rinkimus.

REKLAMA

Laiške, kurį G. H. W. Bushas paliko išeidamas iš Baltųjų rūmų 1993 metais, prisimenama apie „nuostabos ir pagarbos jausmą“, jo patirtą įžengiant į Ovalųjį kabinetą ketveriais metais anksčiau.

„Bus labai sunkūs laikai... tiesiog neleiskite kritikams jūsų demoralizuoti ar nustumti jus nuo kurso“, – parašė G. H. W. Bushas.

„Kai perskaitysite šį laišką, jau būsite mūsų prezidentas. Linkiu jums visko, kas geriausia. Linkiu viso, kas geriausia jūsų šeimai. Dabar jūsų sėkmė yra ir mūsų šalies sėkmė. ​​Nuoširdžiai jus palaikau. Sėkmės“, – kreipėsi jis į savo oponentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų