REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos teismas trečiadienį atidėjo sulaikytam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui iškeltos bylos dėl Antrojo pasaulinio karo veterano apšmeižimo nagrinėjimą, pranešė jo advokatai.

Maskvos teismas trečiadienį atidėjo sulaikytam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui iškeltos bylos dėl Antrojo pasaulinio karo veterano apšmeižimo nagrinėjimą, pranešė jo advokatai.

REKLAMA

Opozicionieriaus advokatė Olga Michailova naujienų agentūrai AFP sakė, kad teismas atidėtas iki vasario 5 dienos, nes iš Vokietijos sugrįžęs A. Navalnas šiuo metu laikomas karantine.

A. Navalnas buvo areštuotas sekmadienį Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Teismas nusprendė, kad „byla turi būti nagrinėjama jam dalyvaujant“, sakė O. Michailova ir pridūrė, kad opozicionieriaus bendražygiai pritaria tokiam sprendimui.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai nurodyta, kad A. Navalnas sekmadienį buvo sulaikytas už tai, kad pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, pagal kurias turėjo dukart per mėnesį atvykti į Rusijos federalinę bausmių vykdymo tarnybą (FSIN).

REKLAMA

Pirmadienį per skubos tvarka policijos skyriuje surengtą posėdį teismas leido laikyti A. Navalną suimtą iki vasario 15 dienos. Vėliau jis buvo pervežtas į Maskvos tardymo izoliatorių „Matrosskaja tišina“, kur 14 dienų bus laikomas karantine.

Tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, birželį iškėlė A. Navalnui bylą dėl šmeižto už veterano „garbės ir orumo žeminimą“.

Tąsyk Tyrimų komitetas nurodė, kad minėtas veteranas viename reklaminiame vaizdo klipe pasisakė už pernai vasarą priimtas konstitucijos pataisas, atveriančias kelią prezidentui Vladimirui Putinui likti valstybės vadovo poste iki 2036 metų.

REKLAMA
REKLAMA

A. Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pavadino tą veteraną ir kitus klipe matomus asmenis „šalies gėda“, „žmonėmis, neturinčiais sąžinės“ ir „išdavikais“.

Sukčiai

Tyrimas buvo sustabdytas, kol A. Navalnas gydėsi Vokietijoje po praėjusį rugpjūtį įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

44 metų opozicionierius ir kovos su korupcija aktyvistas kaltina V. Putiną įsakius jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Vasario 2 dieną teismas nagrinės FSIN Maskvos valdybos pateiktą prašymą 2014 metais A. Navalnui skirtą trejų metų ir šešių mėnesių lygtinio laisvės atėmimo bausmę pakeisti realiu laisvės atėmimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį tyrėjai taip pat iškėlė A. Navalnui baudžiamąją bylą dėl sukčiavimo stambiu mastu, įtardami, kad jis asmeniniams tikslams, įskaitant atostogavimą užsienyje, panaudojo daugiau kaip 356 mln. rublių (4 mln. eurų), paaukotų jo organizacijoms.

Jei bus nuteistas, opozicionierius gali sulaukti iki 10 metų laisvės atėmimo bausmės.

A. Navalnas ir jo bendražygiai tvirtina, kad visos trys bylos yra politiškai motyvuotos.

Kremliaus kritikas antradienį atkirto paskelbęs reportažą apie V. Putinui esą priklausantį prabangų nekilnojamąją turtą Juodosios jūros pakrantėje, ragindamas aukoti jo įkurtam Kovos su korupcija fondui, kad ši organizacija galėtų atlikti daugiau tyrimų.

REKLAMA

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį pareiškė, kad pagrindinis reportažo, paskelbto kartu su 20 mln. kartų peržiūrėtu „YouTube“ vaizdo įrašu, tikslas buvo išvilioti pinigus.

„Perspėjome visus piliečius, ypač atsižvelgiant į tiek daug peržiūrų: pagalvokite prieš pervesdami pinigus tokiems žmonėms, kurie iš tikrųjų yra sukčiai“, – sakė D. Peskovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų