REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trumpas suteikė malonę savo buvusiam strategui Bannonui ir dar dešimtims žmonių

papildyta 09:57 val.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį suteikė malonę savo buvusiam strategui Steve'ui Bannonui ir dar dešimtims žmonių, įskaitant repo žvaigždes ir buvusius kongresmenus.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį suteikė malonę savo buvusiam strategui Steve'ui Bannonui ir dar dešimtims žmonių, įskaitant repo žvaigždes ir buvusius kongresmenus.

REKLAMA

Apie malones ir bausmių sušvelninimus 143 žmonėms buvo paskelbta po trečiadienio vidurnakčio, paskutinėmis D. Trumpo kadencijos valandomis.

„Prezidentas Donaldas J. Trumpas suteikė malonę 73 asmenims ir pakeitė dar 70 asmenų bausmes“, – sakoma jo administracijos pranešime.

Paskutinės minutės malonės buvo paskelbtos po kitų panašių pastarojo mėnesio sprendimų dėl D. Trumpo sąjungininkų, nuteistų per FTB Rusijos tyrimą, ir, taip pat, dėl jo žento tėvo. Bendrai šie sprendimai akcentuoja prezidento norą visus ketverius savo metus Baltuosiuose rūmuose naudotis konstitucinėmis galiomis nepaisant įsigalėjusios tvarkos ir aiškiai padedant draugams bei šalininkams.

Nors malonė paprastai skelbiama nuteistiems asmenims, kurie dažnai būna jau atlikę dalį bausmės, sprendimu dėl S. Bannono anuliuojamas dar tik prasidėjęs baudžiamasis persekiojimas, iš esmės panaikinant bet kokią bausmės galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti prezidentai baigiantis jų darbui taip pat yra paskelbę prieštaringai vertinamų malonių, bet turbūt joks kitas vyriausiasis vadas nesimėgavo taip kaip D. Trumpas galia sutekti malonę ne tik draugams ir pažįstamiems, bet ir nuteistoms garsenybėms ar asmenims, kuriuos užtarė sąjungininkai.

REKLAMA

Be S. Bannono, malonė buvo suteikta D. Trumpo šeimos sąjungininkams Elliottui Broidy, respublikonų lėšų rinkėjui, rudenį pripažinusiam kaltę dėl schemos siekiant, kad Baltieji rūmai nutrauktų vieno Malaizijos fondo išplėšimo tyrimą, ir D. Trumpo žento Jaredo Kushnerio draugui Kenui Kursonui, kuris spalį buvo apkaltintas kibernetiniu persekiojimu per piktas skyrybas.

„Steve'as Bannonas sulaukia Trumpo malonės išviliojęs iš paties Trumpo šalininkų pinigų sienai, už kurią, kaip žadėjo Trumpas, sumokės Meksika, – tviteryje parašė Atstovų Rūmų narys demokratas Adamas Schiffas. – O jei visa tai atrodo beprotiška, tai todėl, kad taip ir yra. Ačiū Dievui, liko dar tik 12 šios vagių irštvos valandų.“

REKLAMA
REKLAMA

S. Bannonas buvo apkaltintas tuo, kad apkvailino tūkstančius investuotojų, maniusių, kad jų pinigai bus panaudoti D. Trumpo svarbiam kampanijos pažadui pastatyti sieną prie Meksikos ištesėti. Vietoje to, kaip įtariama, jis daugiau kaip milijoną dolerių nukreipė vieno kampanijos pareigūno atlyginimui ir savo paties asmeninėms reikmėms.

Antradienį S. Bannonas neatsakė į jokius klausimus.

Į sąrašą taip pat pateko reperis Lil Wayne'as, kuris praėjusį mėnesį pripažino kaltę dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ir kuriam grėsė įkalinimas 10 metų.

Prezidento ir jo vaikų nėra malonės sulaukusių žmonių sąraše.

D. Trumpas jau yra paskelbęs malones virtinei ilgamečių sąjungininkų ir šalininkų, tarp jų buvusiam savo kampanijos vadovui Paului Manafortui, žento tėvui Charlesui Kushneriui, ilgamečiam draugui ir patarėjui Rogeriui Stone'ui, buvusiam nacionalinio saugumo patarėjui Michaelui Flynnui.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, kuris įveikė D. Trumpą per lapkritį įvykusius rinkimus, vėliau trečiadienį turi būti prisaikdintas naujuoju JAV prezidentu.

Prieš tai D. Trumpas išskris į savo namus Floridoje – inauguracijos ceremonijoje jis nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų