REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didesnė minimali alga, į prieškrizinį lygį sugrąžintos biudžetininkų algos, lankstesnis darbas kūdikių susilaukusiems tėvams, nemokamas maitinimas pradinukams – tokius ir kitus darbus per šią kadenciją planuoja įgyvendinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. 

Didesnė minimali alga, į prieškrizinį lygį sugrąžintos biudžetininkų algos, lankstesnis darbas kūdikių susilaukusiems tėvams, nemokamas maitinimas pradinukams – tokius ir kitus darbus per šią kadenciją planuoja įgyvendinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. 

REKLAMA

Portalui tv3.lt iš patikimų šaltinių pavyko gauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtus preliminarius pasiūlymus, kaip jos kuruojamoje srityje įgyvendinti dabartinės Vyriausybės programą.

Pateikiame kelis ministerijos 2021–2024 metais planuojamus įgyvendinti darbus. 

Ikikriziniai atlyginimai

Ministerija žada nuo 2021 iki 2024 m. didinti minimalųjį mėnesinį atlyginimą (MMA). Kaip žinia, nuo šių metų MMA siekia 642 eurus. Ministerija nesukonkretina, kiek konkrečiai artimiausiais metais dar galėtų augti šis dydis.

Taip pat SADM žada užtikrinti, kad valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinis dydis grįžtų į prieškirizinį lygį ir siektų 183 eurus. 

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu šis dydis siekia 177 eurus. 2024 m. jį papildomai planuojama didinti iki 185 eurų.

Savarankiškai dirbantiems asmenims žadama tobulinti valstybinio socialinio draudimo įmokų sistemą. Planuojama įvertinti galimybę nustatyti vienodą apmokestinimą, lyginant su samdomą darbą dirbančių asmenų apmokestinimu.

REKLAMA

Nemokamas maitinimas visiems pradinukams

SADM išsikėlė tikslą jau artimiausiu metu – tarp 2021 ir 2022 metų – įgyvendinti, kad pradinukai trečioje ir ketvirtoje klasėje gautų nemokamą maitinimą. Jei šį planą pavyktų įgyvendinti, nemokamas maitinimas priklausytų visoms pradinėms klasėms, mat pirmokams jis jau skiriamas, o antrokams bus skiriamas nuo naujų mokslo metų.

Taip pat ministerija ketina tobulinti socialinės paramos mokiniams teisinį reguliavimą ir padidinant paramą mokinio reikmenims įsigyti. Šiuo pakeitimus planuojama pradėti 2023 m. viduryje. Šiuo metu parama mokinio reikmėms įsigyti siekia 80 eurų per vienus metus.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp ministerijos planų – ir ketinimas išplėsti jaunimui palankių lytinio švietimo paslaugų teikimą su jaunimu dirbančiose organizacijose, jaunimui palankiuose sveikatos centruose. Šį darbą planuojama pradėti šiemet.

Pokyčiai vaikus auginantiems tėvams

Vienas SADM socialinės politikos tikslų – užtikrinti neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas tėvui ir motinai.

Ministerija 2021–2022 metais ketina įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvą, kuria numatoma teisė į neperleidžiamą dviejų mėnesių vaiko priežiūros atostogas abiem tėvams.

Taip pat žadama tėvams, kurie augina vaikus ir yra vaiko priežiūros atostogose, sudaryti galimybę visą vaiko priežiūros atostogų laikotarpį dirbti ir gauti vaiko priežiūros išmoką. Tiesa, tai būtų leidžiama tik tuo atveju, jei išmokos ir darbo užmokesčio suma neviršys buvusio darbo užmokesčio dydžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildomai ketinama kompleksiškai peržiūrėti vaiko priežiūros išmokas, tačiau konkretūs dydžiai nenurodomi.

Taip pat, nors nesukonkretinama kiek, ketinama didinti globos išmokos dydį. Taip norima užtikrinti globojamų vaikų poreikius. Šiuo metu ši išmoka siekia 160 eurų per mėnesį.

Lengviau gauti paramą įsigyti būstą

2021–2022 metais SADM žada tobulinti paramos būstui įsigyti teisinį reguliavimą. Taip bus siekiama sudaryti palankesnes sąlygas vieniems gyvenantiems asmenims pasinaudoti parama būstui įsigyti. 

Taip pat ketinama užtikrinti adekvačias subsidijas valstybės iš dalies kompensuojamų būsto kreditų daliai apmokėti ir pakeisti savivaldybės būstų pardavimo lengvatinėmis sąlygomis kainos nustatymo tvarką.

REKLAMA

Apsauga nuo smurto

Galiausiai ministerija imsis tobulinti Apsaugos nuo smurto artimojoje aplinkoje įstatymą. Jame planuojama įtvirtinti apsaugos nuo smurto orderį, peržiūrėti smurtą patyrusių asmenų apsaugos sistemą bei plėtoti paslaugas, skirtas asmenims, siekiantiems atsisakyti smurtinio elgesio.

Taip pat žadama teikti pagalbą įsidarbinant smurtą patyrusioms moterims, kurios nori tapti ekonomiškai nepriklausomomis.

Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę ir jos programą Seimas patvirtino praėjusių metų gruodžio 11 d. 

Pagal įstatymą, per 3 mėnesius nuo tos dienos Vyriausybė privalo patvirtinti programos nuostatų įgyvendinimo planą. Taigi, vėliausiai jis turi būti patvirtintas iki kovo 11 d.

Kaip portalui tv3.lt teigė SADM, konsultaciją dėl Vyriausybės programos įgyvendinimo plano organizuos Vyriausybės kanceliarija, gavusi visų ministerijų pasiūlymus ir sudariusi pirminį Vyriausybės programos priemonių plano variantą. Ministerija tikisi, kad visas Vyriausybės programos priemonių planas bus paviešintas vasario mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų