REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prostatos vėžys bet kurį vyrą gali užklupti netikėtai. Tačiau apsisaugoti nuo sunkiausių ligos formų galima sveikos gyvensenos ir polifenolių pagalba. Apie šios medžiagos naudą ir kur jos gauti TV3 televizijos laidoje „Sveikata.lt“ papasakojo šios srities specialistai ir pats prostatos vėžį išgyvenęs Žilvinas Grigaitis.

Prostatos vėžys bet kurį vyrą gali užklupti netikėtai. Tačiau apsisaugoti nuo sunkiausių ligos formų galima sveikos gyvensenos ir polifenolių pagalba. Apie šios medžiagos naudą ir kur jos gauti TV3 televizijos laidoje „Sveikata.lt“ papasakojo šios srities specialistai ir pats prostatos vėžį išgyvenęs Žilvinas Grigaitis.

REKLAMA

Ankstyvoje stadijoje prostatos vėžys gali būti labai apgaulingas. Juo susirgę vyrai dažniausiai nepatiria jokių simptomų ir jaučiasi visiškai sveiki. Tuo tarpu, vėžinės ląstelės po truputį vystosi.

„Vėžiui pažengus, atsiranda tam tikri reiškiniai ir tam tikri skundai. Dažniausiai tai šlapinimosi sutrikimai, susirgęs vyras pradeda dažniau šlapintis, keliasi naktį, susilpnėja srovė“, – apie pirmuosius simptomus pasakojo urologas Balys Dainys.

Nieko nejautęs pasakojo ir garsus šalies verslininkas Žilvinas Grigaitis, kuris prieš porą metų nustebino visuomenę atvirai prabilęs apie savo ligą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš irgi nieko nejaučiau, gyvenau pilnavertį gyvenimą ir tikrai negalvojau, kad man gali būti konstatuotas prostatos vėžys, nors ir nebuvau naujokas tyrimų srityje“, – kalbėjo vyras.

REKLAMA

Polifenoliai daržovėse

Prostatos vėžys ne visada pasireiškia pačia baisiausia savo forma. Neretai pacientams nustatomas kliniškai nereikšmingas vėžys. Tokiu atveju, pakanka aktyviai save stebėti, lankytis pas medikus ir kiek pakeisti savo gyvenimo būdą: atsisakyti žalingų įpročių, pradėti sveikai maitintis ir sportuoti.

„Jei vėžys kliniškai nereikšmingas, niekas nepuola operuoti ar taikyti spindulinį gydymą. Agresyvus gydymas gali pridaryti daugiau bėdų nei pats vėžys“, – įspėja profesorius B. Dainys.

Pasak mediko, vienas veiksmingiausių būdų suvaldyti kliniškai nereikšmingą vėžį yra polifenolių vartojimas. Tai biologiškai aktyvios medžiagos, kurios pristabdo vėžio vystymąsį. Jų galima rasti kai kuriose daržovėse, ciberžolėje, brokoliuose, granatuose ir žaliojoje arbatoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nemėgstantiems brokolių – kapsulės

Ištyrus polifenolių naudą onkologinių, širdies, artrito, demencijos bei kitų lėtinių ligų pacientams, imta ieškoti būdo, kaip palengvinti reikiamo medžiagos kiekio pasisavinimą. Kembridžo universiteto mokslininkai atsakymą rado piliulėse.

„Mūsų atlikti naujausi tyrimai įrodė, kad žmonės, kurie valgo polifenolių gausių produktų turi mažesnę riziką susirgti įvairiomis vėžio formomis. Žinoma, labai svarbu valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, bet žiūrint iš mokslinės perspektyvos, turėjome išsiaiškinti kokį poveikį turi sveikos mitybos papildymas gausybe įvairių polifenolių turinčiais produktais: brokoliais, žaliaja arbata, ciberžolėmis, granatais. Šių produktų derinį patalpinome į kapsules.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikę antros fazės klinikinį tyrimą su sergančiais prostatos vėžiu, pamatėme, kad reguliarus šių produktų vartojimas turėjo reikšmingos įtakos. Vėžiu sergantiems pacientams visada rekomenduojame valgyti polifenolių gausų maistą, bet daugeliui žmonių patraukliau ir patogiau viską gauti vienoje kapsulėje“, – apie tyrimą pasakojo Kembridžo universiteto profesorius Robertas Thomas.

Polifenolio papildų naudą pripažįsta ir Ž. Grigaitis. Išbandęs daugybę įvairių vaistų ir gydymo būdų vyras pripažino, kad labiausiai jam padėjo būtent ši medžiaga.

„Na, nesuvalgysi tu tų 35 kilogramų brokolių ar neišspausi 5 litrų granatų sulčių, kad būtų bent tam tikras poveikis. Ir aš labai džiaugiuosi apsistojęs ties produktu, kuris man ir mano organizmui davė maksimalų efektą“, – kalbėjo Žilvinas.

Visą reportažą žiūrėkite vaizdo įraše, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Sveikata.lt“ žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 09:00 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Sveikata.lt“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų