REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai atlygimai Lietuvoje augo šiek tiek daugiau negu 10 proc. Šiais metais ekonomistai prognozuoja, kad algos irgi augs. Tačiau beveik perpus lėčiau – 5 proc. Tikimasi, kad po sudėtingo šių metų pirmojo pusmečio ims atsigauti ekonomika ir kartu didės darbuotojų atlyginimai.

Pernai atlygimai Lietuvoje augo šiek tiek daugiau negu 10 proc. Šiais metais ekonomistai prognozuoja, kad algos irgi augs. Tačiau beveik perpus lėčiau – 5 proc. Tikimasi, kad po sudėtingo šių metų pirmojo pusmečio ims atsigauti ekonomika ir kartu didės darbuotojų atlyginimai.

REKLAMA

Turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė teigė, kad pernykščiai metai Lietuvos ekonomikai buvo netipiniai.

„Šalis išgyveno epidemiologinę krizę, tad ir atlyginimų dinamika buvo veikiama keleto veiksnių. Pirmiausia stimulą augti atlyginimams suteikė metų pradžioje pakelta minimali mėnesinė alga (MMA). Beje, tokią pačią situaciją turime ir šiemet. Nuo sauso 1 d. minimali alga buvo pakelta. Tai turės įtakos šiųmetinių atlyginimų augimo dinamikai.

Tačiau vėl grįžtant prie pernykščių metų atlyginimų augimo, matome, kad jie pernai itin sparčiai augo viešajame sektoriuje. Tai natūralu, nes pavyzdžiui, sveikatos apsaugos darbuotojai su pandemijos iššūkiais susidūrė tiesiogiai. Todėl jiems buvo spartinimas atlyginimų kėlimas“, – pastebėjo ekonomistė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak I. Genytės-Pikčienės, vėl panašią situaciją matysime ir šiemet. Viešajame sektoriuje atlyginimų augimas išliks spartus.

„O privačiame sektoriuje šiuo metu situacija labai skirtinga. Turizmo, viešojo maitinimo ir apgyvendinimo sektoriai sprendžia išgyvenimo, o ne atlygimų pakėlimo klausimus. Tačiau šiose labiausiai finansiškai nukentėjusiose srityse nemaža dalis darbuotojų gauną MMA.

REKLAMA

Todėl tai gali turėti neigiamą poveikį, kalbant apie turizmo, viešojo maitinimo ir apgyvendinimo įmonių veiklos tęstinumą. Įmonės neturėdamos pajamų, gali nuspręsti veiklos nebetęsti“, – atkreipė dėmesį ekonomistė.

Anot jos, kitoms įmonėms pandeminės aplinkybės įtakos turėjo nedaug arba netgi pandemija joms buvo palanki.

„Pavyzdžiui, kurjerių veikloje, IT srityje taip pat atsivėrė papildomų galimybių. Todėl šie sektoriai iš šiemet kels darbo užmokestį konkuruodami dėl kvalifikuotos darbo jėgos. Vidutiniškai kitais metais darbo užmokestis turėtų augti 4–4,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šių metų pradžia bus gana sunki. Gali tekti susidurti su butelio kaklelio iššūkiais vakcinacijos procese. Tad pirmas pusmetis, žiūrint į ekonomiką, bus gana įtemptas. Tačiau tikimės, kad antrajame pusmetyje ekonomika atsigaus, ypač jeigu pagaliau įsibėgės valdžios parama ir visi skatinamieji planai bus įgyvendinti“, – aiškino I. Genytė-Pikčienė.

Anot ekonomistės, apibendrinant vis tik šie metai Lietuvos ekonomikai bus prastesni nei pernykščiai.

„Pernai įmonėms išgyventi padėjo sukauptas finansinis rezervas, tačiau šiemet antrasis karantinas įmonėms gali būti daug sunkesnis, daugelis jų gali ir neišgyventi“, – pastebėjo I. Genytė-Pikčienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas teigė, kad pernai turėjome labai gerą startą atlyginimų augimui, kokio šiemet nebuvo.

„Metų pradžioje atlyginimai buvo pakelti, nes daugelis įmonių atlyginimus peržiūri metų pabaigoje, tad pernai atlyginimus pakėlus sausio 1 d. paskui jau buvo per vėlu stabdyti arklius. Pernai atlyginimų augimas buvo nebesustabdomas, o ir stabdyti niekas nesiryžo, nes pirmasis karantinas buvo trumpas, o po jo ekonomika greitai atsigavo.

Be to, pernai augo ne tik privataus, bet ir viešojo sektoriaus atlyginimai. Šiemet abiejų sektorių atlyginimų augimas bus kur kas mažesnis.

Iš viso kitais metais atlyginimai gali augti 4–5 proc. Tačiau didesnio augimo kol kas sunku tikėtis. Tikėtina, kad didesnio atlyginimų augimo sulauksime  2022 metais“, – prognozavo Ž. Mauricas.

REKLAMA

Ekonomistas Marius Dubnikovas tikino, kad atlyginimų augimas šiais metais priklausys nuo to, kaip Lietuva dorosis su pandemija.

„Pirmąjį šių metų pusmetį atlygimai, tikėtina, kad gali augti iki 5 proc. O jeigu su vakcinacijos pagalba pavyks įveikti pandemiją dar šiame pusmetyje, atlyginimų augimas galėtų spartėti. Nes matysime spartų užimtumo augimą.

Visi žmonės, kurie neteko darbo, dirbo restoranuose, viešbučiuose, bus ypatingai paklausūs darbo rinkoje. Po karantino atsigavimas viešojo maitinimo ir apgyvendinimo sektoriuose bus milžiniškas. Tai paskatins atlyginimų augimą“, – komentavo ekonomistas.

Taip pat anot jo, atlyginimai gali augti, nes žmonės suprato, kad ne vokeliuose ar arbatpinigiais gaunamas atlyginimas turi vertę. Mokami mokesčiai turi vertę.

REKLAMA

M. Dubnikovo teigimu, apmokestintų atlyginimų mokėjimas, kur tai nebuvo įprasta, šiais metais augs.

„Nors šiemet atlygimai augs mažiau negu pernai, bet jų augimas bus tvaresnis. Pernai gyvenome dar 2019 metų tendencijomis, buvo prognozuojama, kad 2020 metais bus ypatingai geri. Tačiau niekas nesitikėjo pandemijos, kuri viską pakeitė.

Tad nereikėtų šiųmetinio 5 proc. atlyginimo augimo sieti su krize. Juk tai vis tiek yra augimas“, – sakė M. Dubnikovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų