REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų pradžios pasibaigus Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES pereinamajam laikotarpiui, gyventojų, kurie apsipirkinėja JK internetinėse parduotuvėse ar gauna siuntas iš giminių ir draugų, laukia pokyčiai. Už kai kuriuos siuntinius jau tenka mokėti daugiau.

Nuo šių metų pradžios pasibaigus Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES pereinamajam laikotarpiui, gyventojų, kurie apsipirkinėja JK internetinėse parduotuvėse ar gauna siuntas iš giminių ir draugų, laukia pokyčiai. Už kai kuriuos siuntinius jau tenka mokėti daugiau.

REKLAMA

Lietuvos paštas pastebi, kad siuntos ima vėluoti, o muitinė vardija, už kokias prekes ir kokius mokesčius reikės susimokėti. Dalis gyventojų neapsieis ir be muitinės tarpininkų.

Nustatyta vertės riba

Muitinės departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius aiškino, kad nuo šių metų sausio 1 dienos prekėms, kurios siunčiamos iš Jungtinės Karalystės (JK), yra taikomi muitai ir mokesčiai

„Tačiau yra keletas išimčių. Importo ir 21 proc. pridėtinės vertės mokesčių (PVM) neapmokestinamos nedidelės vertės – 45 eurų nekomercinės siuntos, kurias siunčia fiziniai asmenys vieni kitiems asmeniniams poreikiams. Tačiau ši išimtis negalioja alkoholio ir tabako gaminiams.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat importo ir 21 proc. PVM neapmokestinamos komercinės siuntos, kurių vertė neviršija 22 eurus. Tačiau ir ši išimtis irgi negalioja alkoholio ir tabako gaminiams.

REKLAMA

Importo muitas bus taikomas brangesnėms negu 150 eurų kainuojančioms prekėms“, – komentavo specialistas.

Anot jo, nuo liepos 1-osios ši tvarka keisis ir PVM lengvata siuntoms, kurių vertė iki 22 eurų, bus panaikinta. Todėl visos pašto siuntos su prekėmis iki 150 eurų vertės bus apmokestinamos importo PVM ir nuo 150 eurų vertės importo PVM ir importo muitais.

„Tad siunčiantis prekes iš JK, gali tekti papildomai susimokėti importo PVM, muito, akcizo, taip pat muitinės tarpininkavimo mokestį, kuris gali siekti nuo 15 iki 30 eurų, ar daugiau. Tad iš viso pavyzdžiui, 200 eurų kainuojantys batai iš JK internetinės parduotuvės gali kainuoti ir 70 eurų daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tarpininkavimo įmonės tikina, kad niekas nemokamai išmuitinimo paslaugų neteiks, o gyventojai deklaracijų greičiausiai nelabai sugebės užpildyti patys. Prognozuojama, kad pirmaisiais mėnesiais bus perkama iš įpročio, bet kai pirkėjai suvoks, kad kai kurioms prekėms galioja PVM ar importo muitas, pagausės prekių atsisakymo ir grąžinimo siuntėjui atvejų.

Daug laiko muitinės tarpininkai sugaišta aiškindami fiziniams asmenims, kad už jų prekę reikia mokėti mokesčius muitinei. Vidutiniškai tokios siuntos pas muitinės tarpininkus, kol pakliūva pas muitininkus, užsibūna 5–6 dienas, kol pirkėjas sumoka minėtam muitinės tarpininkui“, – aiškino V. Volungevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nė viena muitinės tarpininkavimo įmonė nėra linkusi už asmenį mokėti muito mokesčių į priekį. Įmonės niekada nežino, kaip klientas elgsis, ar jis tų prekių neatsisakys.

JK – viena populiariausių krypčių

Lietuvos pašto Rinkodaros ir pardavimų vadovas Norbertas Žioba teigė, kad JK yra viena iš šalių, į kurią ir iš kurios lietuviai siunčia daugiausiai. Pagal išsiunčiamų siuntų kiekius ji yra antra, o pagal gaunamas siuntas – ketvirta.

„Gruodį šiek tiek nesklandumų siuntų kelionėje įnešė situacija, kai paskutinėmis metų savaitėmis dėl JK nustatytos COVID-19 atmainos, sienas uždarė jos kaimyninės šalys, buvo atšaukti skrydžiai – dėl to buvo sustojęs siuntų judėjimas.

REKLAMA

Šiuo metu iš JK vis dar pristatomos paskutinėmis gruodžio savaitėmis išsiųstos siuntos. Dar per anksti vertinti kokią įtaką siuntų pristatymo terminams turi „Brexit“, tačiau akivaizdu, kad artimiausiu metu jie išliks ilgesni nei įprastai“, – pastebėjo specialistas.

Anot jo, tikėtina, kad nauja siuntų gavimo tvarka bei papildomi mokesčiai gali sumažinti gaunamų siuntų srautus.

„Didesni pokyčiai galimi nuo liepos 1 d., kai įsigalios PVM lengvatos panaikinimas siuntoms, kurių vertė yra iki 22 Eurų.

Šiuo metu visa prekybos rinka aktyviai dirba, kad PVM būtų galima apmokėti iš karto pirkimo metu. Įgyvendinus tokius sprendimus, atsiras galimybė mažos vertės siuntoms, kurioms netaikomi muito mokesčiai, taikyti itin mažą deklaravimo mokestį arba jį net visai panaikinti – tai galėtų paskatinti toliau pirkti Jungtinėje Karalystėje“, – komentavo N. Žioba.

REKLAMA

O kalbant apie siuntas siunčiamas į JK anot specialisto, privaloma irgi pildyti pašto muitinės deklaraciją kiekvienai siuntai, jei ji nėra rašytinė korespondencija (dokumentai) arba jos vertė viršija 360 eurų.

Ką būtina žinoti gaunant siuntas JK

JK siuntų bendrovė „Royal mail“ informuoja, kad JK gyventojai gaudami prekes iš užsienio, turi sumokėti PVM ir muitus. PVM ir muitai bus taikomi atsižvelgiant į prekių rūšį ir vertę. Dovanoms, viršijančioms 43 eurus, ir prekėms, kurių vertė viršija 152 eurus.

Laiškai, atvirukai ir dokumentai nebus apmokestinami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų