REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors stebimi pirmieji geri ženklai dėl epidemijos silpnėjimo, Lietuva vis dar išlieka viena tarp lyderių Europoje pagal sergamumą, naujausią informaciją teikė vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė.

Nors stebimi pirmieji geri ženklai dėl epidemijos silpnėjimo, Lietuva vis dar išlieka viena tarp lyderių Europoje pagal sergamumą, naujausią informaciją teikė vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė.

REKLAMA

Apžvelgdama epidemiologinę situaciją ji pabrėžė, kad Lietuvoje sergamumas išlieka aukštas, tačiau žvelgiant į praėjusią savaitę yra šiokių tokių teigiamų pokyčių.

„Sergamumo rodiklis ir kasdien nustatomų atvejų skaičius yra šiek tiek sumažėjęs. Paskutiniųjų dienų skaičiai šiek tiek mažesni, tačiau sergamumo rodiklis yra tik vienas iš rodiklių, kuriuos vertiname kalbėdami apie situaciją. Palyginimui, prieš savaitę sergamumo rodiklį, tenkantį 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų, turėjome 1226, šiandien jis yra 1005. Nepaisant to, tai yra vienas didžiausių sergamumų Europoje. 

Kitas rodiklis, pagal kurį vertiname epidemiologinę situaciją, tai yra teigiamų testų dalis nuo visų atliktų tyrimų. Ir atsižvelgiant į tai, kad tyrimų apimtys po švenčių šiuo metu jau grįžusios į įprastas, tai matome šiokių tokių pokyčių.

REKLAMA
REKLAMA

Jei prieš savaitę teigiamų tyrimų dalis sudarė 21 proc., tai šiandien turime 15 proc. ir kalbant apie šių dviejų rodiklių pokytį, tai yra tas teigiamas pokytis, kurio laukėme. Bet tai yra tik pirmoji savaitė, kai mes matome teigiamus skaičius, tad iš anksto džiūgauti labai nesinorėtų. Tad situaciją reikėtų vertinti atsargiai“, – sakė specialistė.

REKLAMA

Mirčių taip greitai gali nemažėti

Ji pabrėžė, kad visgi atskirose savivaldybėse situacija yra netolygi.

„Dalyje jų sergamumas dar auga, (...) tad sakyti, kad visoje Lietuvoje sergamumas yra sumažėjęs, dar negalime. Reikia vertinti atskiras teritorijas“, – sakė L. Ašoklienė.

Komentuodama situaciją dėl ligoninių, epidemiologė teigė, kad didelių pokyčių čia nėra, situacija išlieka įtempta. Iš viso ligoninėse gydoma daugiau nei 2,2 tūkst. pacientų.

Kartu L. Ašoklienė įspėjo, kad net ir keičiantis sergamumo statistikai į gerąją pusę, hospitalizacijų ir mirčių atvejų mažėjimo taip greitai gali nemažėti:

REKLAMA
REKLAMA

„Apimtys išsilaikys panašiame lygmenyje, tad ir mažesnio ligoninių apkrovimo artimiausiomis savaitėmis tikėtis nereikėtų.“

Epidemiologė kartu įspėjo, kad svarbu išlikti budriems, laikytis karantino reikalavimų, tą daryti net ir būnant lauke.

„Ypač pastarąjį savaitgalį pamačius besibūriuojančius asmenis gamtoje, parkuose ir prasidėjusias diskusijas dėl galimybės, didesnės ar mažesnės rizikos užsikrėsti būnant lauke, norėtųsi pabrėžti, kad ir būnant lauke rizika išlieka. Ji šiek tiek mažesnė nei kalbant apie uždaras patalpas, bet būnant lauke, neišlaikant saugių atstumų, nedėvint kaukių, lygiai tokia pati rizika išlieka“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauji 775 atvejai

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 775 nauji COVID-19 atvejai, mirė 32 žmonės, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą taip pat detalizuotos trys mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Praėjusią parą nuo COVID-19 pasveiko dar 133 žmonės.

Iš viso Lietuvoje registruoti 160 tūkst. 446 šios infekcinės ligos atvejai, 92 tūkst. 608 asmenys pasveiko, 64 tūkst. 642 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 2232 žmonės. Nuo COVID-19 Lietuvoje pirma vakcinos doze paskiepyta 22 tūkst. 549 žmonės.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydoma 2212 COVID-19 pacientų, 176 iš jų – reanimacijoje, deguonis papildomai tiekiamas 1096, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 108 pacientams.

REKLAMA

Praėjusią parą Lietuvoje atlikti 4 tūkst. 269 tyrimai dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 742 tūkst. 958.

.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų