REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pasikvietė premjerę Ingridą Šimonytę ir sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį aptarti situaciją dėl atvejų, kai vakcina nuo koronaviruso galėjo būti paskiepyti teisės į ją dar neturintys žmonės.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pasikvietė premjerę Ingridą Šimonytę ir sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį aptarti situaciją dėl atvejų, kai vakcina nuo koronaviruso galėjo būti paskiepyti teisės į ją dar neturintys žmonės.

REKLAMA

Prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta teigė, kad pastarosiomis dienomis išaiškėjo tikrai nemalonūs atvejai, kai vakcinavo procesai vyksta nesąžiningai. Panašu, kad tam tikri asmenys vakcinuojasi žymiai anksčiau ir užlenda eilėje prieš tuos, kuriems tos vakcinos reikia labiau.

„Susitikimo metu  buvo kalbėta, kaip atrasti tinkamą balansą tarp centralizacijos ir decentralizacijos. Būtent užtikrinant, kad tie  nesąžiningumai būtų užkardinti.

Kalbant konkrečiau, prezidento nuomone, tikrai gerai, kad Sveikatos apsaugos ministerija vakar ėmėsi žingsnių, tačiau jų nepakanka.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant į ateitį ir ypač tą periodą, kai  bus vakcinuojama žymiai daugiau žmonių nei vakcinuojama šiuo metu, būtina padaryti dar bent 3 papildomus žingsnius“, – spaudos konferencijoje teigė S. Krėpšta.

REKLAMA

Prezidentūra pateikė 3 žingsnius

Pasak prezidento patarėjo, visų pirma – reikia įdiegti tam tikrą elektroninę sistemą, kuri atitiktį vakcinavimo eiliškumą, tikrintų sistematiškiau.

Antras dalykas – reikia peržiūrėti sveikatos apsaugos ministro numatytą vakcinavimo eiliškumą, numatant aiškiau apibrėžtus principus judant tarp prioritetinių eilių.

Trečia – žvelgiant į ateitį, reikia labiau koordinuoti visą vakcinavimo sistemą, kitos šalys turi koordinacinius centrus, Lietuvoje yra tik užuomazgos tokios centro. Tai turi  būti stiprinama.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu mes vakcinuojame po kelis tūkstančius asmenų per dieną. Po mėnesio turbūt vakcinuosime po keliasdešimt tūkstančių asmenų per dieną. Situacija taps žymiai sudėtingesnė ir kontrolės mechanizmai turi  būti žymiai stipresni.

Prezidentas nori pabrėžti, kad mūsų teisinėje sistemoje yra numatyta daug atsakomybių, tiek administracinių, tiek  baudžiamųjų, už korupcinius pažeidimus – tai labai svarbu, kad ši sistema  veiktų, kad institucijos aiškintųsi iki galo ir, be abejo, nubaustų, jeigu tos kaltės yra įrodomos“, – teigė S. Krėpšta.

Pasak prezidento patarėjo, susitikimo metu buvo sutarta, kad prezidentūra su SAM pasidalins detaliau 3 pasiūlymų esme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat išgirdome iš sveikatos apsaugos ministro ir ministrės pirmininkės, kad tikrai planuojama žingsnių galvojant apie elektroninę sistemą, kuri padėtų užtikrinti šitą atitiktį“, – sakė S. Krėpšta.

Anot S. Krėpštos, be eilės pasiskiepiję asmenys negalėjo gauti pirmosios dozės skiepo, todėl antroji dozė jiems negalėtų  būti skiriama be eilės.

„Yra nustatyta labai aiški vakcinavimo eilė ir tos eilės reikia laikytis. Jei tiems žmonėms nepriklauso pagal tą eilę gauti vakcinos – tai ta vakcina ir neturėtų būti gauta. Ji neturėjo būti gauta jau prieš tai, bet žvelgiant į ateitį taip pat svarbu laikytis vakcinavimo eilės“, – sakė S. Krėpšta.

REKLAMA

Tikisi „sprendimų siūlymų, o ne apgailestavimų“

Prieš susitikimą prezidentas sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija privalo parengti aiškią, detalią ir interpretacijų nenumatančią vakcinavimo tvarką ir kontroliuoti šį procesą. Šalies vadovas sako, kad iš sveikatos apsaugos ministro tikisi „sprendimų siūlymų, o ne apgailestavimų“.

„Sveikatos apsaugos ministerija neturi teisės prisidengti ligoninių atsakomybe ar nežinia kiek truksiančiais tyrimais. Vakcinacijos proceso teisingumas ir efektyvumas šiandien yra viena svarbiausių Sveikatos apsaugos ministerijos atsakomybių. Būtini greiti ir ryžtingi sprendimai, numatantys atsakomybę šiems tik savo kailiu besirūpinantiems žmonėms. Būtina apibrėžti ir valdyti visą vakcinavimo procesą, kontroliuoti jį ligoninėse, jei reikia, skirti tik už tai atsakingus žmones“, – sakė prezidentas.

REKLAMA

A. Dulkys sekmadienį vakare pranešė nusprendęs įpareigoti savivaldybių administracijų vadovus kontroliuoti skiepijimą joms pavaldžiose įstaigose ir tirti įtariamus pažeidimus. Jo teigimu, taip pat keičiama ir griežtinama prioritetinių grupių sąrašų sudarymo tvarka.

Lietuvoje pradėjus skiepijimą nuo koronaviruso, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie atvejus, kai buvo paskiepyti pagal nustatytą eiliškumo tvarką teisės tam neturintys medikai ar su medicina susiję verslininkai. Sveikatos apsaugos ministerija ir teisėsauga sako, kad aiškinsis šiuos atvejus. 

STT tirs vakcinavimo tvarkos pažeidimus

Generalinė prokuratūra sekmadienį pranešė, kad įtariamus vakcinavimo tvarkos pažeidimus Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje, Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje bei Šilutės ir Panevėžio ligoninėse bus pavesta ištirti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gavus trijų Seimo narių pasirašytą pareiškimą, kuriame prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų skiepijant tam tikrus asmenis vakcina nuo viruso COVID-19, prokuratūra informuoja, kad išnagrinėti jį ir patikrinti jame nurodytus skiepijimo atvejus bus pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybai“, – teigiama prokuratūros pranešime. 

Pareiškimą prokuratūrai šeštadienį pateikė valdančiosios konservatorių partijos parlamentarai Andrius Vyšniauskas, Jurgita Sejonienė ir Paulė Kuzmickienė. 

Anot prokuratūros, sprendimas dėl ikiteisminio tyrimo bus priimtas išnagrinėjus pareiškimą. Generalinės prokuratūros teigimu, dėl šių atvejų taip pat bus kreipiamasi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją. 

REKLAMA

„Reaguojant į visuomenės viešai išsakomą nepasitenkinimą minimais atvejais, taip pat nedelsiant bus kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją prašant atlikti sisteminę nustatytų ar įtartinų atvejų patikrą drausminės ar tarnybinės atsakomybės taikymo aspektu bei šių patikrinimą medžiagą pateikti prokuratūrai“, – pažymėjo prokuratūra. 

Prokuratūra taip pat primena, kad Lietuvoje veikia Pranešėjų apsaugos įstatymas, kuris numato galimybę asmeniui saugiu būdu pranešti apie jam žinomus įstatymų pažeidimus. 

Daugiau informacijos apie pranešėjo statuso suteikimą, konfidencialumo užtikrinimo ir kitas garantijas, pranešimo pateikimo būdus bei kitą aktualią informaciją galima rasti prokuratūros interneto svetainėje, o kilus papildomiems klausimams – pasitarti paskambinus pranešėjų konsultavimo linija.

REKLAMA

Šeštadienį portalas 15min.lt pranešė, kad Šilalės GMP stotyje vakcina nuo COVID-19 pasiskiepijo ir šią stotį valdančios įmonės vadovas R. Ūselis bei trys pačioje įmonėje nedirbantys jo artimieji. Įmonės vakcinų sąraše taip pat buvo įrašyta ir daugiau administracijos darbuotojų, o ne medikų pavardžių. 

Pats verslininkas portalui aiškino nematantis šiame sprendime nieko blogo ir teigė visuomet taip pasirūpinantis vakcina. Kalbėdamas apie savo giminaičius, R. Ūselis teigė ruošiantis juos, jei prireiktų savanoriauti. 

„O ką – mes ne medikai „Ambulansas“? Mes užsisakėme, mums buvo skirta ir nuvažiavome, paskiepijome. Darbuotojai, savanoriai, nes pusę mūsų brigadų guli nuo koronos susirgę“, – aiškino jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pranešimo žiniasklaidoje Sveikatos apsaugos ministerija pranešė pradėjusi tyrimą dėl šio atvejo bei anksčiau šią savaitę BNS skelbtos istorijos apie tai, kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje paskiepyti buvo su įstaiga sutarties neturintys dėstytojai. 

Prezidentas Gitanas Nausėda bandymus gauti vakcinas be eilės pavadino „gėdingais sovietinio elgesio reliktais“ ir pareikalavo greitų bei ryžtingų sprendimų dėl vakcinavimo tvarką pažeidusių asmenų atsakomybės. 

Specialiųjų tyrimų tarnyba šeštadienį vakare pranešė nusprendusi atlikti COVID-19 vakcinų organizavimo antikorupcinį vertinimą. 

Apie tai, kad skiepai kartais yra skiriami ne tiesioginį kontaktą su koronavirusu sergančiais pacientais turintiems ir prioritetinėse grupėse esantiems medikams pranešama nuo gruodžio pabaigos, kai Lietuva sulaukė pirmosios vakcinos siuntos ir pradėjo skiepijimą. Šeštadienio Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje jau paskiepyta apie 22,5 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų