REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už koronaviruso epidemiologinius tyrimus atsakingo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) motyvacijai – darbuotojų atlyginimų didinimui – pernai skirta beveik 741 tūkst. eurų.

Už koronaviruso epidemiologinius tyrimus atsakingo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) motyvacijai – darbuotojų atlyginimų didinimui – pernai skirta beveik 741 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NVSC atstovė Austina Vžesniauskaitė informavo BNS, kad kovo, balandžio, gegužės, birželio, spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais atlyginimai buvo padidinti 398 darbuotojams.

REKLAMA

Didžiausius priedus, anot įstaigos atstovės, gavo tiesiogiai su COVID-19 dirbantys žmonės.

A. Vžesniauskaitė taip pat teigė, kad 2020 metus įstaiga pradėjo turėdama 160 tūkst. eurų skolą darbo užmokesčiui už ankstesnius metus bei 1 mln. eurų trūkumą dirbantiems darbuotojams 2020 metams.

Be kita ko, NVSC darbuotojams buvo taikytos ir kitos motyvacinės priemonės.

„Su darbuotojais buvo nuolat bendraujama. Buvo bandoma įsigilinti į jų poreikius, darbuotojai išsakė kaip vieną pagrindinių - tai psichologinės pagalbos poreikį, todėl ir buvo organizuotas tyrimas įvertinti realią darbuotojų savijautą“, – teigė įstaigos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimui, mokymams ir konsultacijoms – 12 tūkst. eurų

NVSC teigia, kad dėl darbuotojų patiriamo didelio darbo krūvio, emocinės įtampos ir streso suorganizuotai jų apklausai, konsultacijoms ir mokymams skirta beveik 12 tūkst. eurų: apklausai – 2,4 tūkst., mokymams – 8 tūkst., konsultacijoms – 1,6 tūkst. eurų.

„Vienas iš pagalbos būdų – nuotoliniai darbuotojų emocijų ir streso valdymo mokymai, kurių metu būtų suteikiama sisteminių žinių ir praktinių įgūdžių, leidžiančių efektyviai valdyti stresą, įtampą, nerimą bei išvengti „perdegimo“. Siekiant kompleksinės pagalbos NVSC darbuotojams, patiriantiems „perdegimą“, ilgalaikį nerimą, įtampą, suteikiamos individualios į rezultatą orientuotos psichologinės konsultacijos“, – rašoma BNS pateiktame atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią paslaugą suteikė bendrovė „Žmogaus studijų centras“. Konkursas vyko neskelbiamų derybų būdu, pasiūlymus pateikė dvi įmonės, o mažiausią kainą pasiūliusi bendrovė jį laimėjo. Pirkimo sutartis nebuvo paviešinta numatytais terminais, į Centrinį viešųjų pirkimų portalą įkelta po BNS užklausų.

NVSC duomenimis, atliktas tyrimas ir jo išvados jau pristatytos centro vadovybei, taip pat konsultacijos ir mokymai suteikti jau 160 darbuotojų.

Bendrovės partneris Justinas Burokas BNS teigė negalintis pateikti informacijos apie NVSC tyrimo turinį, nes įstaiga yra bendrovės klientas, todėl informacija yra konfidenciali.

REKLAMA

Feisbuke J. Burokas teigė, kad apmaudu, jog darbuotojai pagalbos negavo anksčiau.

„Mano įspūdis – darbuotojai niekada nebuvo ruošti tokioms situacijoms – nei kaip emocijas valdyti, nei kaip su piktais žmonėmis, šimtais skambinančiais, tvarkytis. Ir staiga ant jų užgriuvo štormo banga, talžanti jau devintas mėnuo. Apmaudu, kad reikiamos pagalbos jie negavo, tada kai buvo laikas – ramiuoju vasaros periodu“, – žurnalistės Ritos Miliūtės įrašą komentavo bendrovės partneris.

Atsižvelgus į šio tyrimo metu gautas išvadas, NVSC administracija gruodžio pabaigoje per žiniasklaidą išplatino laišką premjerei Ingridai Šimonytei ir sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui dėl kritikos įstaigai.

REKLAMA

Laiške išreiškė susirūpinimą dėl „nepagrįstos kritikos“ centro ir jo vadovo Roberto Petraičio atžvilgiu, teigė, kad tai trikdo „ir taip nepakeliamą krūvį velkančio NVSC darbą“.

„Tai labai neigiamai veikia ir visus įstaigos darbuotojus, kurie šią kritiką priima asmeniškai, kadangi su vadovu dirbama išvien ir sprendimai priimami kartu“, – rašoma laiške.

Jame teigiama, kad įstaigos „puolimas demotyvuoja bei neigiamai veikia NVSC darbuotojus, jų emocinę ir psichinę būklę“.

Įstaigos vadovas R. Petraitis yra užsiminęs, kad minėtą laišką organizavo NVSC darbuotojų profsąjunga. Jai vadovauja Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė. Tačiau kai kurie nepanorę būti įvardintais įstaigos darbuotojai BNS yra minėję, jog apie vadovo palaikymo laišką nieko nežinojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Šimonytė ir A. Dulkys kritikavo NVSC vadovybę dėl neapskaitytų daugiau nei 1,1 tūkst. mirčių, susijusių su koronavirusu.

Šią savaitę dėl neįvardijamų priežasčių iš pareigų pasitraukė NVSC direktoriaus pavaduotojas Giedrius Nariūnas, o vadovo R. Petraičio sveikatos ministras paprašė palikti pareigas savo noru ir teigė laukiantis atsakymo iki pirmadienio. R. Petraitis kritiką atmeta ir teigia, jog kai kurias problemas nulėmė ligoninių, taip pat kitų įstaigų veiksmai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų