REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija planuoja naujos tarpžemyninės raketos skrydžio bandymus. Teigiama, kad naujoji Rusijos raketa skrenda greičiau už garsą, yra manevringa ir galėtų sunaikinti Prancūzijos dydžio teritorijas.

Rusija planuoja naujos tarpžemyninės raketos skrydžio bandymus. Teigiama, kad naujoji Rusijos raketa skrenda greičiau už garsą, yra manevringa ir galėtų sunaikinti Prancūzijos dydžio teritorijas.

REKLAMA

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, raketa „RS-18 Sarmat“ galės paleisti dešimt didelių termobranduolinių užtaisų, 16 mažesnių, arba abiejų derinį ir taip sunaikinti priešo priešraketinę gynybą.

Sakoma, kad 100 tonų sverianti raketa gali nuskrieti apie 10 tūkst. km ir sunaikinti Prancūzijos ar Teksaso dydžio teritorijas.

Raketoje esantys užtaisai, sakoma, gali būti nutaikomi į skirtingus taikinius.

Testuoti turėtų netrukus

Apie raketą pranešta tada, kai Rusijos gynybos ministras informavo prezidentą Vladimirą Putiną apie pradėjusį veikti naują tarpžemyninį nuotolio hipergarsinį ginklą.

„Sarmat“ raketos bandymai kelis kartus buvo atidėti, tačiau pareigūnai sako, kad 2022-aisiais ji taps Rusijos strateginių raketų pajėgų dalimi.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies gynybos viceministras Aleksei Krivoručko kariuomenės laikraščiui „Krasnaja Zvezda“, sakė kad artėja raketos skrydžio bandymai.

„Noriu pažymėti, kad šiandien „Sarmat“ raketos paleidimo testai buvo pabaigti su teigiamu rezultatu. Netolimoje ateityje prasidės šios raketinės sistemos skrydžio bandymai“, – sakė jis.

REKLAMA

Raketos paleidimo bei nuleidimo bandymų metu veikia tik pirmojo lygmens variklis, kuris pakelia raketą į orą.

„Dėl raketos galimybių, joks priešraketinės gynybos ginklas, net ir pats pažangiausias, negalės jai sutrukdyti“, – sakė A. Krivoručko.

Testuos Sibire

Pasak naujienų agentūros „TASS“, Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu sakė, kad ministerija planavo įrengti testavimo zoną „Sarmat“ skrydžio bandymams Sibiro Krasnojarsko krašte.

Rusijos strateginių raketinių pajėgų vadas Sergėjus Karakajevas gruodį sakė, kad „Sarmat“ bus pradėta naudoti iki 2022-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu gynybos industrijos įmonės tęsia pasiruošimą „Sarmat“ sistemos skrydžio bandymams, planuojama, kad sistema bus pradėta naudoti 2022-aisias“, – teigė S. Karakajevas.

Putinas gruodį patvirtino, kad tarpžemyninės balistinės raketos „Sarmat“ kūrimas artėja prie pabaigos.

„Darbas su „Sarmat“ aktyviai tęsiasi ir jau pasiekė baigiamąją stadiją“, – „TASS“ naujienų agentūrai sakė šalies prezidentas.

Pakeis senas raketas

„RS-28 Sarmat“, vakaruose vadinama „Velniu“, pakeis sovietų sukurtą „SS-18 Vojevodą“ – sunkiausią tarpžemyninę balistinę raketą pasaulyje.

Šios raketos gali pasiekti taikinius tiek per šiaurės, tiek per pietų ašigalius.

Ant „Sarmat“ raketos taip pat galima gabenti iki 24–ių Rusijos naujų „Avangard“ hipergarsinių sklandytuvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pranešama gynybos ministrui Sergėjui Šoigui gruodį informavus Putiną, kad pirmasis raketų dalinys, su „Avangard“ hipergarsiniais sklandytuvais, pradėjo kovinį budėjimą.

„Sveikinu jus su šiuo kariuomenei ir visai tautai svarbiu įvykiu“, – sakė S. Šoigu.

Rusijos gynybos ministras S. Šoigu kovo mėnesį sakė, kad srautinių linijų, reikalingų serijinei šiuolaikinių Rusijos tarpžemyninių balistinių raketų gamybai, modernizacija buvo pabaigta.

Rusijos strateginių raketinių pajėgų vadas, generolas S. Karakajevas skambučio metu sakė, kad „Avangard“ yra dalinyje Orenburgo regione, pietiniuose Uralo kalnuose.

Putinas: tai technologinis proveržis

Putinas „Avangard“ ir kitas ateityje numatomas ginklų sistemas atskleidė 2018-ųjų kovą vykusio metinio pranešimo metu. Jis sakė, kad raketa gali atlikti staigius manevrus, kurie raketų gynybą pavers nenaudinga.

REKLAMA

Prezidentas, palyginęs su pirmojo sovietinio palydovo, paleisto 1957 m., naujos raketos technologiją pavadino ją technologiniu proveržiu.

Jis pabrėžė, kad „Avangard“ yra sukurta naudojant medžiagas, kurios yra atsparios 2 000°C temperatūrai.

Šią savaitę Putinas pabrėžė, kad Rusija yra vienintelė valstybė, turinti hipersoninių ginklų.

Jis sakė, kad pirmą kartą istorijoje Rusija pirmauja pasaulyje naujos klasės ginklų kūryboje. Ne taip, kaip praeityje, kuomet ji visuomet vijosi JAV.

Kariuomenė sakė, kad „Avangard“ sugeba skristi 27 kartus greičiau už garsą.

Teigiama, kad per pirmąjį bandymą 2016–aisiais buvo užfiksuotas 11 200 km/h greitis, o branduolinės galvutės, esančios „Avangard“ raketoje, sprogstamoji galia viršijo dvi megatonas TNT.

REKLAMA

Raketas kuria ir JAV

Rusijos žiniasklaida praneša, kad pirmiausia „Avangard“ įrenginiai bus montuojami ant sovietinių „RS-18B“ tarpžemyninių balistinių raketų, kurioms NATO davė kodinį pavadinimą „SS-19“.

Tikimasi, kad jos bus pritaikytos ir „Sarmat“ tarpžemyninėms balistinėms raketoms, kai jos pradės veikti.

Lapkritį gynybos ministras sakė, kad „New start“ (lietuviškai – „Nauja pradžia“) branduolinių ginklų sutartis su JAV turi tam tikrus skaidrumo reikalavimus, dėl kurių jie pademonstravo „Avangard“ JAV inspektorių komandai.

JAV parengė naujas gynybos strategijas, skirtas kovoti su hipersoniniais ginklais, kuriuos sukūrė Rusija ir Kinija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV pareigūnai mąstė apie jutiklių įrengimą kosmose, kuris padėtų greičiau aptikti priešo raketas, ypač hipersoninius ginklus.

Administracija taip pat planuoja apsvarstyti gaudomųjų naikintuvų paleidimo į kosmosą idėją. Šiuo būdu JAV galėtų numušti priešų raketas per pirmąsias skrydžio minutes, kuomet dar veikia paleidimo varikliai.

Pastaraisiais metais, Pentagonas taip pat dirba prie hipersoninių ginklų vystymo, o JAV gynybos sekretorius Markas Esperis rugpjūtį sakė tikintis, kad tokį ginklą JAV turės „po poros metų.“

Jis tai pavadino prioritetu, kariuomenei siekiant plėtoti tolimo nuotolio ginklų pajėgumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų