REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjerė Ingrida Šimonytė šeštadienį pasidalijo aktualiausiomis naujienomis apie vakcinacijos nuo koronaviruso situaciją Lietuvoje. Anot jos, šiuo metu jau pradėjo veikti sistema, kurioje galima sekti informaciją apie vakcinavimo procesą Lietuvoje.

Premjerė Ingrida Šimonytė šeštadienį pasidalijo aktualiausiomis naujienomis apie vakcinacijos nuo koronaviruso situaciją Lietuvoje. Anot jos, šiuo metu jau pradėjo veikti sistema, kurioje galima sekti informaciją apie vakcinavimo procesą Lietuvoje.

REKLAMA

Vyriausybės vadovė ironizuodama atkreipė dėmesį į tai, kad šioje sistemoje skaičiai neatspindės tų atvejų, kuomet asmenys skiepą gauna neteisėtu būdu. I. Šimonytė stebėjose, kad vis dar yra atvejų, kuomet į skiepijamų asmenų sąrašus patenka ne tie, kurie turėtų patekti.

„Gera žinia: jau veikia viešas resursas, kuriame galima sekti aktualią informaciją apie vakcinavimo procesą, kur duomenys pateikiami įvairiais pjūviais. Kol vakcinų skaičius kuklus, skaičiai nėra įspūdingi, bet svarbu, kad procesas įsibėgėja. Pykstantiems dėl "mažai vakcinų" noriu priminti, kad dar prieš pusmetį niekas išvis netikėjo, kad šiuo metu turėsime ne šiaip vakciną, o visas tris (įskaičiuoju ir Astra Zeneca, kurios vakcina ES dar neregistruota). Akivaizdu, kad kai patvirtinamas kaip tinkamas naudoti ką tik sukurtas daiktas, kurio vienu metu reikia visiems, joks gamintojas net arti negali patenkinti poreikio be papildomų gamybos pajėgumų. Bet ir tai pakeliui - bent jau Pfizer kompanija ketina juos labai esmingai ir sparčiai plėsti.

Bloga žinia: tuose pjūviuose nepamatysit istorijų, kurių kone kasdien pamatome apie tai, kad vienas ar kitas skiepas labai ribotos pasiūlos sąlygomis atiteko galbūt ne tam, kam jis turėtų tekti prioriteto tvarka. Ir man labai gaila, kad ir vėl kažkam Vyriausybėje teks atsakinėti į klausimus, kaip tai vertiname? Kaip gali vertinti sulaužytą pasitikėjimą, kuris tokiame procese tik ir tegali būti parodytas institucijų vadovams, nes nei Vyriausybės kanceliarija, nei ministerija neturi galimybių sudarinėti dešimčių tūkstančių skiepijamų sąrašų ir asmeniškai tikrinti, ar skiepijamasis turi "talonėlį".

REKLAMA
REKLAMA

Įstaigų vadovai turi atsakomybę ne tik prieš visuomenę tinkamai panaudoti už mokesčių mokėtojų lėšas įgytas vakcinas, bet ir prieš savo kolektyvus - veikti skaidriai, aiškiai, aptarti konkrečius prioritetus su vadovaujamais žmonėmis ar jų atstovais. Ir tie rezerviniai sąrašai, kurie tampa reikalingi, jeigu kažkas skiepytis atsisako ar negali, irgi turi būti skaidriai sudaryti“, – rašo premjerė.

REKLAMA

Ji taip pat pasidalijo situacija iš vaikystės, kurią sulygino su šių dienų realybe.

„Bet labiausiai stebina net ne tai. Kai man buvo aštuoneri, po maudynių grįžusi namo ir norėdama nuslėpti maudynių faktą nuo mamos, įkišau į patalynės stirtą. Pasielgiau labai kvailai, bet buvau vaikas. Įsitikinimas, kad kažkaip įmanoma nuslėpti netinkamą elgesį, ar gal netgi "susitarti" su žiniasklaida, kad niekas nieko nerašytų, nėra vaikiškas naivumas. Visą pirmąją bangą žiniasklaida mirgėjo medikų informacija apie apsaugos priemones, įstaigų vadovams dažniausiai sutartinai aiškinant, kad visko yra ir pakanka. Neįmanoma tokių dalykų nuslėpti ir net nereikia bandyti. Tada nereikės bendrauti su žurnalistais taip, kad skaitant dialogą ima skaudėti dantys.

REKLAMA
REKLAMA

Žinau, kaip dažnai švietimo, sveikatos, socialinės globos sistemose vadovams pasiūloma atsakomybė, nepasiūlant kartu nieko, tik teisę būti nubaustam, jeigu kažko pritruks. Visgi, kai ištekliai suteikiami, vadovo atsakomybė juos panaudoti taip, kad sprendimai būtų suprantami ir paaiškinami. Medikams, dirbantiems covido fronto linijoje prioritetas buvo suteiktas ne šiaip sau. Vėliau seks kiti prioritetai, kuri apibrėžiami dar ne pagal amžių - vienintelį objektyvų ir neinterpretuotiną kriterijų. Visi jie reikalauja didelės konkrečių vakcinuojamų asmenų sąrašų tvirtintojų atsakomybės, kad vakcinavimo procesas nebūtų komprotimuojamas, o institucijos, turinčios vienu metu spręsti daugybe kitų klausimų - įveltos į laiką ėdančius tyrinėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu jus pakvietė skiepui, nors žinot, kad sąraše jūsų veikiausiai neturi būti, irgi pagalvokit, ar labai norėtumėt nesmagiai stebėti nepažįstamus numerius telefone ir sugalvoti, kuo čia galėtumėt paaiškinti savo sėkmę“, – tikina I. Šimonytė.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šeštadienį žiniasklaidoje pasirodė naujiena, jog Šilalėje medikams skirta vakcina paskiepytas privačios greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas ir jo šeima, atvykusi iš Vilniaus.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų