REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Kapitolijaus rūmų šturmas pareikalavo dar vienos gyvybės. Ligoninėje mirė su radikalais susirėmęs policijos pareigūnas. Tuo metu Donaldas Trumpas galiausiai pripažino pralaimėjimą. Jis sako, kad dabar šaliai reikia pagyti ir žada taikiai po mažiau nei dviejų savaičių varžovui perduoti valdžią.

JAV Kapitolijaus rūmų šturmas pareikalavo dar vienos gyvybės. Ligoninėje mirė su radikalais susirėmęs policijos pareigūnas. Tuo metu Donaldas Trumpas galiausiai pripažino pralaimėjimą. Jis sako, kad dabar šaliai reikia pagyti ir žada taikiai po mažiau nei dviejų savaičių varžovui perduoti valdžią.

REKLAMA

Praėjus dienai po to, kai radikalūs Donaldo Trumpo rėmėjai nusiaubė Kapitolijaus rūmus ir taip prikaustė ne tik Amerikos, bet ir viso pasaulio dėmesį, kadenciją baigiantis prezidentas galiausiai pripažino savo pralaimėjimą rinkimuose. D. Trumpas sako, kad dabar šaliai reikia išsigydyti žaizdas ir žada sklandžiai jau po trylikos dienų perduoti valdžią savo konkurentui Joe Bidenui.

„Kongresas patvirtino rezultatus ir naujoji administracija bus inauguruota sausio 20-ąją. Dabar dėmesį skirsiu sklandžiam, tvarkingam ir nuosekliam valdžios perdavimui. Šią akimirką reikia gijimo ir susitaikymo“, – sako JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

Šia žinute D. Trumpas pasidalijo savo „Twitter“ paskyroje, kurią socialinis tinklas buvo užblokavęs 12-ai valandų dėl prezidento skleistų melagienų apie neva suklastotus ir iš jo pavogtus rinkimus.

REKLAMA

Tačiau dabar po paties paskatinto Kapitolijaus šturmo, kuris tapo didžiausia jo valdymo krize, D. Trumpas kadenciją prezidento kėdėje vadina „viso savo gyvenimo garbe“, o prasiveržusį smurtą smerkia.

„Kaip ir visi amerikiečiai, esu pasipiktinęs dėl įsiplieskusio smurto, įstatymų laužymo ir chaoso. Demonstrantai, kurie įsiveržė į Kapitolijų, išniekino Amerikos demokratijos būstinę. Tie, kurie smurtavo, neatstovauja mūsų šaliai. Tie, kurie pamynė įstatymą, už tai sumokės“, – pasakoja D. Trump.

Skelbiama ir apie penktąją Kapitolijaus šturmo auką – po susirėmimų su radikalai ligoninėje mirė policininkas. Tuo metu inauguracijos laukiantis Joe Bidenas Kapitolijaus šturmo dieną vadina viena tamsiausių dienų Amerikos istorijoje ir tiesiogiai dėl to kaltina D. Trumpą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruosius ketverius metus turėjome prezidentą, kuris niekino mūsų demokratiją, mūsų konstituciją, teisinę valstybę. Jis nuo pat pradžių puolė mūsų demokratijos institucijas ir tai buvo tik šios nenumaldomos atakos kulminacija. Ir tai ne protestuotojai. Nedrįskite jų taip vadinti. Tai buvo smurtaujanti minia, maištininkai, vidaus teroristai“, – teigia išrinktasis prezidentas Joe Bidenas.

Po įvykių Kapitolijuje nuo D. Trumpo nusisuka bendražygiai. Administraciją jau paliko švietimo ir susisiekimo sekretorės – vienintelės moterys tarp svarbiausių D. Trumpo administracijos pareigūnų. Jį kritikuoja ir sąjungininkai Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kad – kaip jūs sakote – prezidentas ragino žmones šturmuoti Kapitolijų ir nuolat sėjo abejones dėl laisvų ir teisėtų rinkimų, manau, buvo visiškai neteisinga“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.

„Tai, kas įvyko Vašingtone, ir kelia pasipiktinimą, ir liūdina. Mes pamatėme, kaip žodžiai gali tapti veiksmais“, – sako Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Visgi teoriškai dar yra galimybė, kad D. Trumpas bus pašalintas iš posto iki J. Bideno inauguracijos. Įtakingi demokratų partijos atstovai ragina viceprezidentą Mike’ą Pence’ą inicijuoti 25-ąją konstitucijos pataisą, kuri numato, kad viceprezidentas ir administracijos vadovai balsų dauguma gali nutarti, kad prezidentas nebegali eiti savo pareigų.

REKLAMA

„Prezidentas įvykdė didelį išpuolį prieš mūsų tautą ir žmones. Jungiuosi prie Senato demokratų lyderio ir raginu viceprezidentą pagal 25-ąją pataisą nedelsiant šalinti šį prezidentą. Jei viceprezidentas ir kabinetas nesiims veiksmų, Kongresas gali inicijuoti apkaltą“, – pasakoja Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.

Visgi tikėtina, kad D. Trumpas tokį sprendimą skųstų, o teisinių ginčų narpliojimas užsitęstų gerokai ilgiau nei likusias 13 dienų, po kurių oficialiu šalies prezidentu taps Joe Bidenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų