REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai suabejojo valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupė“ sprendimu 2024 metais neatlygintinai išdalyti jos akcijų įmonių vadovams, jei bus pasiekti geri veiklos rezultatai.  

Seimo nariai suabejojo valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupė“ sprendimu 2024 metais neatlygintinai išdalyti jos akcijų įmonių vadovams, jei bus pasiekti geri veiklos rezultatai.  

REKLAMA

Seimo Ekonomikos bei Biudžeto ir finansų komitetai, penktadienį bendrame posėdyje svarstę šį klausimą, padarė pertrauką. Galimus sprendimus jie aptars neviešuose pasitarimuose, o sprendimą paskelbs kitą savaitę.    

Valstiečio Valiaus Ąžuolo teigimu, toks sprendimas priimtas, nes grupės valdyboje nėra valstybės atstovų. Pasak Biudžeto ir finansų komitete dirbančio Algirdo Butkevičiaus, įmonių vadovų premijavimas akcijomis turi būti apibrėžtas įstatyme. 

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas pareiškė, kad sprendimas dėl akcijų dalybų pagrindinių antrinių įmonių vadovams kelia nepasitikėjimą bendrove.   

REKLAMA
REKLAMA

„Panašu, kad savo veiksmais prarandate valdžios institucijų ir visuomenės pasitikėjimą“, – sakė komiteto vadovas.

Pasak jo, sprendimai dėl akcijų dalybų buvo neskaidrūs ir atlikti tarpuvaldžiu: „Panašu, kad sąmoningai siekiant išvengti visuomenės dėmesio“.     

REKLAMA

Tuo metu socialdemokratų lyderis parlamentaras Gintautas Paluckas siūlo atšaukti numatytas „Ignitis grupės“ akcijų dalybas. 

„Esant politiniam silpnumui ar politiniam neapibrėžtumui įmonė įgijo neproporcingą galią diktuoti savo poreikius ir atitinkamai finansų ministerija ar ministras, priėmęs tokius sprendimus ar leidęs juos priimti, viršijo savo kompetenciją“, – teigė jis.   

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkei Ingai Žilienei kilo kausimų, kaip įmonės vadovai ketina siekti pelningumo rodiklių reguliuojamose veiklose. 

REKLAMA
REKLAMA

„Iš „Ignitis grupės“ įmonės yra trys reguliuojamos ir dvi potencialiai reguliuotinos – Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės (...). Tai iš reguliuojamos veiklos šiai dienai yra gaunama apie du trečdaliai pajamų. Pelnas yra mažesnis. Tačiau kyla kausimų, kaip įmonės vadovai ketina siekti pelningumo rodiklių reguliuojamose veiklose“, – kalbėjo I. Žilienė.  

„Ignitis grupės“ stebėtojų tarybos pirmininkas Darius Daubaras tikino, kad pelnas iš nereguliuojamos veiklos, ypač iš žaliosios energetikos, augs labai greitai: „Per penkerius šešerius metus tas balansas pasikeis ir pradės viršyti komercinė nereguliuojama veikla“.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ignitis grupės“ stebėtojų taryba gruodžio 4 dieną patvirtino grupės vadovų ilgalaikio skatinimo akcijų opcionais programos tikslus ir jų rodiklius 2020-2023 metams, jų pasiekimo vertinimo kriterijus, maksimalų siūlomų įsigyti vadovams akcijų skaičių. 

„Ignitis grupė“ gruodžio 18 dieną pranešė apie devynių grupės įmonių vadovų sudarytas akcijų opcionų sutartis. Pagal jas grupės antrinių įmonių vadovams 2024 metais numatyta galimybė neatlygintinai išdalyti beveik 9,5 tūkst. akcijų, vertinamų 212,1 tūkst. eurų. 

„Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas galės maksimaliai įsigyti 2265 akcijas, o valdybos nariai Darius Kašauskas, Dominykas Tučkus, Živilė Skibarkienė ir Vidmantas Salietis – po 1178 akcijas.

REKLAMA

Antrinės įmonės „Ignitis“ generalinis direktorius Darius Montvila galės gauti 661, ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris – 653, „Ignitis Renewables“ generalinis direktorius – 605, „Ignitis gamybos“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis – 601 akciją.

Konkretus suteikiamų akcijų skaičius priklausys nuo „Ignitis grupės“ veiklos rodiklių – akcininko grąžos, koreguotos EBITDA, instaliuotų „žaliųjų megavatų“, anglies dvideginio mažinimo plano ir jame numatytų tikslų pasiekimo.

Finansų ministerijai priklauso 73,08 proc. grupės akcijų paketas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų