REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikykitės fizinio atstumo, dėvėkite kaukę, plaukitės rankas (mažiausiai 20 sekundžių) – šios koronaviruso prevencijos rekomendacijos jau žinomos kiekvienam. Tačiau nesigirdi daug patarimų, kaip COVID–19 laikais elgtis sekso metu.

Laikykitės fizinio atstumo, dėvėkite kaukę, plaukitės rankas (mažiausiai 20 sekundžių) – šios koronaviruso prevencijos rekomendacijos jau žinomos kiekvienam. Tačiau nesigirdi daug patarimų, kaip COVID–19 laikais elgtis sekso metu.

REKLAMA

Todėl trys medikai iš Harvardo ištyrė, kokia tikimybė užsikrėsti koronavirusu tam tikrų seksualinių praktikų metu. Norint išvengti infekcijos, sekso su tuose pačiuose namuose negyvenančiais žmonėmis metu patartina dėvėti kaukes ir nesibučiuoti. Šios rekomendacijos ir dar daugelis kitų buvo publikuotos žurnale „Annals of Internal Medicine“, rašo edition.cnn.com.

Kaip sekso metu plinta koronavirusas

Koronaviruso užkrečiamumas lytiniu keliu nėra detaliai ištirtas, bet tikrai žinome, kad tai – itin užkrečiama kvėpavimo takų liga, kuri plinta oro lašeliniu būdu – kosėjant, čiaudint ar spjaudantis.

REKLAMA
REKLAMA

„Šių rekomendacijų pasekmės lytinei sveikatai nesusilaukė daug dėmesio, nors panašu, kad bet koks seksualinis kontaktas sukelia užsikrėtimo virusu riziką“, – sako dr. Jackas Turbanas, pagrindinis studijos autorius ir Harvardo medicinos mokyklos rezidentas, studijuojantis translyčių jaunuolių psichologinę sveikatą.

REKLAMA

Sekso metu partneriai būna labai arti vienas kito, todėl labai tikėtina, kad juos pasieks vienas kito lašeliai. Kadangi 35% užsikrėtusiųjų koronavirusu nejaučia jokių simptomų, seksas gali būti idealios sąlygos užsikrėtimui.

Autorių rekomendacijos, kaip šią riziką sumažinti

Tyrime teigiama, kad abstinencija yra geriausias būdas neužsikrėsti virusu, bet jo autoriai pripažįsta, kad daugeliui žmonių šis variantas nėra realistiškas. Be to, mintis, kad seksas yra „pavojingas“ gali turėti „ilgalaikių psichologinių pasekmių tokiu laiku, kai žmonės yra ypač pažeidžiami psichologinės sveikatos problemų.“

REKLAMA
REKLAMA

Todėl tyrime seksas vertinamas teigiamai. Autoriai rašo, kad norint sumažinti užsikrėtimo riziką, reikėtų apsiriboti seksualinių partnerių skaičių ir vengti sekso su žmonėmis, kurie turi COVID–19 primenančių simptomų – karščiuoja, kosėja, jaučia silpnumą ar yra praradę skonio ir uoslės pojūčius.

Būtina dėvėti kaukę, o taip pat užsiimant seksu ne savo namuose prieš tai ir po to išsimaudyti duše. Dar patariama vengti tokių seksualinių praktikų, kurių metu kūno skysčiai patenka į burną, ir visas sekse dalyvaujančias kūno dalis dezinfekuoti ar nusiprausti muilu.

Tyrėjai taip pat rekomenduoja masturbuotis ar užsiimti seksu nuotoliniu būdu, nors pastaruoju atveju primenama nepamiršti saugumo. Net ir seksas tarp kartu besiizoliuojančių partnerių kelia tam tikrą riziką, nes vienas iš partnerių gali būti užsikrėtęs, jei neseniai buvo išėjęs iš namų. Visgi, tokioje situacijoje mokslininkai kaukės dėvėti nerekomenduoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų