REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios šalies ligoninės jau paskiepijo pirmuosius dešimtis sunkiausių pacientų nuo koronaviruso. Santaros klinikose nuo COVID-19 paskiepyti pirmieji pacientai po kepenų ir inkstų transplantacijos. Lietuvoje aršiai diskutuojama dėl skiepų likučių, ar iš vieno buteliuko galima paskiepyti daugiau žmonių, nei nurodo vakcinos gamintojas.

Didžiosios šalies ligoninės jau paskiepijo pirmuosius dešimtis sunkiausių pacientų nuo koronaviruso. Santaros klinikose nuo COVID-19 paskiepyti pirmieji pacientai po kepenų ir inkstų transplantacijos. Lietuvoje aršiai diskutuojama dėl skiepų likučių, ar iš vieno buteliuko galima paskiepyti daugiau žmonių, nei nurodo vakcinos gamintojas.

REKLAMA

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad dėl formalumų į šiukšlių dėžę išmetama kone 8 tūkstančiai vakcinos dozių. 

Pirmieji pacientai Santaros klinikose paskiepyti nuo koronaviruso. Keturiasdešimt aštuonerių metų Gintaras Klimas po kepenų transplantacijos gyvena jau 14 metų ir džiaugiasi, kad vienas iš pirmųjų galėjo pasiskiepyti nuo COVID-19.

„Pasisekė, kad man padarė skiepą nuo to baisaus viruso, jaučiuosi gerai, niekas neskauda. Dėkoju medikams, Lietuvos visiems, kas kovoja ir myli mus – savo piliečius“, – sako pacientas Gintaras Klimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiskiepyti nuo koronaviruso nedvejodamas sutiko ir 65 metų Liudas, kuriam dar praėjusių metų birželį transplantuotos kepenys.

REKLAMA

„Šiandien man atliktas skiepas, jaučiuosi gerai ir linkiu visiems pasiskiepyti, kad būtume dar sveikesni“, – pasakoja pacientas Liudas Urbonas.

Abu paskiepyti pacientai į Santaros klinikas atvyko kontroliniam patikrinimui. Prieš skiepus jiems dar atliktas antikūnų kraujyje tyrimas.

„Tyrimas imuniteto neparodė ir jiems pasiūlyta skiepytis. Pacientai labai noriai priėmė šitą žinią. Dėl to, kad iki tol jų gyvenimas buvo iš tiesų labai apribotas, jie labai saugojosi, visą laiką stengėsi niekur neišvykti“, – teigia gydytoja gastroenterologė Jolita Jakutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Skiepyti pacientus suskubo ir Kauno klinikos, kur iš viso nuo koronaviruso jau medikai paskiepijo daugiau kaip dvidešimt pacientų. Bus vakcinuota dar pusšimtis sunkiomis ligomis sergančių žmonių. Dabar klinikose skiepijasi tie, kuriems sutrikusi inkstų veikla, atliekamos hemodializės.

Kauno klinikose paskiepyta ir dar dešimt pacientų, kuriems atliktos organų ar kraujo kamieninių ląstelių transplantacijos. O tokių pacientų laukiančių skiepo vien šioje ligoninėje yra apie 340.

„Šios grupės pacientai taip pat pradėti skiepyti šiandien. Pirmi 10 pacientų yra jau paskiepyti, rytoj planuojame apie 40 šios grupės pacientų skiepyti“, – kalbėjo Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos Šarūnas Mačinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skiepų nuo Covid-19 pagaliau sulaukė ir Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos darbuotojai. Čia jau pasiskiepijo 45 žmonės, kurie kasdien rizikuoja savo sveikata ir važiuoja pas koronavirusu sergančius pacientus.

„Jau kartais mums dispečeriai perduoda, nes jie žino, kad yra diagnozuotas kovidas. O kiti būna tiesiog karščiuojantys ir neaišku, kaip“, – sako skubios pagalbos specialistė Rasa Eigirdienė.

Tiesa, apie 10-15 procentų greitosios pagalbos medikų skiepų atsisakė, tačiau priežasčių nenurodė.

„Nenurodo kodėl. Nenori ir viskas, o ar Kepenio prisiskaitė, ar ką, aš nežinau“, – pasakoja Klaipėdos greitosios pagalbos vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis.

REKLAMA

O Lietuvoje toliau netyla diskusijos dėl šeštosios vakcinos dozės. Lietuva iš vieno „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos buteliuko iš viso paskiepija 5 žmones. Kitos šalys, tokios kaip Danija, Čekija, Didžioji Britanija iš vieno buteliuko suskiepija ir 6 asmenis. Mat teisingai atskiedus vakciną ir paskiepijus penkis žmones, štai kiek tokiame vakcinos buteliuke skiepų atlieka.

Tiesa, Lietuva šio likučio nepanaudoja ir utilizuoja. Ekspertų grupės tarybos narys Laimonas Griškevičius tikina – panaudojus šeštąją vakcinos dozę būtų galima suskiepyti daugiau žmonių.

„Daugelis medikų yra sutarę ir laikosi tos nuomonės – jeigu galima gauti pilnavertę dozę papildomai iš kiekvieno buteliuko, tai ji galėtų būti naudojama pacientams skiepyti. Tačiau šiuo metu reguliacijos yra tokios, kad mes to padaryti negalime“, – teigia Asmens sveikatos priežiūros įstaigų grupės vadovas Laimonas Griškevičius.

REKLAMA

O buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga piktinasi – esą Lietuva, neskiepydama šeštąja vakcinos doze iššvaisto apie penktadalį vakcinos – iš viso apie 8 tūkstančius dozių. Mat iki šiol Lietuva jau gavo apie 40 tūkstančių ,,BioNTech“ ir ,,Pfizer“ vakcinos.

„Bet 8 tūkstančiai dozių į šiukšlių dėžę yra žiauriai neatsakinga. Tai tikrai aš manau, kad to niekas nesupras. Juo labiau, kad naudojimas tikrai yra absoliučiai saugus. Tai yra tas kiekis, kuris atskiedus jau lieka. Tai kam jį išpilti. Jeigu mes pasakėme, kad penkios dozės tuo skiedimu buvo geros, kodėl staiga ta šešta pasidaro dėl kažkokios priežasties nebegera ir ją reikia išmesti“, – kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakcinos gamintojas jau pateikė prašymą Europos vaistų agentūrai, kad ši leistų naudoti šešias, o ne penkias dozes iš vieno buteliuko. Europos vaistų agentūros sprendimo laukia ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Šiuo metu vyksta labai intensyvios diskusijos įteisinti šeštąją vakcinos dozę, kartais net iš tam tikrų buteliukų ir septintąją dozę gauti, Europos vaistų agentūra turi labai rimtų abejonių, ar tą galima daryti“, – sako kanclerė Živilė Simonaitytė.

Tiesa, jei ryt agentūra visgi patvirtintų šeštąją vakcinos dozę, Lietuva iš dabartinių turimų vakcinų jau galėtų skiepyti daugiau asmenų.

„Iš principo naudoti šeštąją dozę būtų tikrai protinga, kadangi vaistas yra tas pats, serijos yra tos pačios. Tai jei būtų patvirtinta variacija, reikėtų naudoti pagal tą patvirtintą, pakeistą preparato charakteristiką“, – pasakoja Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andrulionis.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje jau paskiepyta daugiau kaip 13 tūkstančių medikų bendruomenės atstovų, tarp jų ir pacientų. O štai Latvijoje vakcinuota – 400, Estijoje – 5 tūkstančiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų