REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje jau kelis mėnesius iš eilės vien nuo koronaviruso kasdien miršta kelios dešimtys gyventojų. Tai jaučia ir laidotuvių ritualinius reikmenis gaminančios įmonės. Karstų gamintojai sako, kad užsakymų srautai – padidėję, todėl dažnai dėl to tenka suktis sparčiau.

Lietuvoje jau kelis mėnesius iš eilės vien nuo koronaviruso kasdien miršta kelios dešimtys gyventojų. Tai jaučia ir laidotuvių ritualinius reikmenis gaminančios įmonės. Karstų gamintojai sako, kad užsakymų srautai – padidėję, todėl dažnai dėl to tenka suktis sparčiau.

REKLAMA

Tiesa, beveik visi kalbinti gamintojai sako, kad vis paklausesni tampa kremavimo karstai – nors jie ir „kartoniniai“, pagaminti tokį užtrunka tiek pat, kiek ir įprastą laidotuvių karstą.

Užsakymų daugiau, bet papildomų rankų neieško

Karstų gamintojo „Aonidės“ direktorius Skirmantas Grigutis sako, kad pastaraisiais mėnesiais  – maždaug nuo rudens vidurio, kai Lietuvą užklupo antroji koronaviruso banga – darbo įmonėje išties padaugėjo.

„Paskutinius du mėnesius tai tikrai jaučiasi. Kokiais 20-30 proc.“ – sako S. Grigutis.

Įmonės vadovas prideda, kad toks užsakymų padidėjimas kelia ir iššūkių – suspėti pagaminti visus priimamus užsakymus. Visgi, papildomų rankų darbinti kol kas neapsimoka.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas tempas jaučiasi, bet neaišku, kiek visa tai tęsis“, – paaiškina S. Grigutis.

Prienų laidojimo namų vadovas Aidas Žičkus taip pat sako, kad karstų gamybos užsakymų pastaruoju metu sulaukia daugiau nei paprastai.

REKLAMA

„Jų palaipsniui daugėjo, jau kažkur nuo lapkričio, gal nuo spalio pabaigos“, – patikslina A. Žičkus.

Laidojimo namų direktorius sako, kad nors darbo ir daugiau, papildomai investuoti į gamybos procesą – neverta.

„Jeigu mes gaminam kažkokį kiekį, tai ir pajėgos yra tam kiekiui atitinkamai. Bet jeigu reikia 50 proc. daugiau gaminti, tai ir žmonių naujų reikia priimti, ir resursų reikia daugiau, staklių. Bet čia keliems mėnesiams investuoti tiek, tai, na, joks gamintojas tuo neužsiima“, – pasakoja A. Žičkus.

Padidėjo kremavimo karstų paklausa

Kaišiadoryse veikiančios medienos ir akmens apdirbimo įmonės „Priegolė“ vadovas Laurynas Balnys sako, kad jų įmonėje paklausiausi išlieka kremavimo karstai.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinote, dabar vis tiek daugiau kremavimas vyksta, tai ir tie karstai tokie, „kartoniniai“, – sako L. Balnys.

Jis sako, kad tikslesnį karstų užsakymo skaičiaus padidėjimą pastaruoju laikotarpiu įvertinti yra sudėtinga.

„Suprantat, nėra tokio dalyko, kaip įprastai. Kiekvienas mėnuo yra skirtingas. Galima nebent imti tiktai metų vidurkį ir žiūrėti pagal tai. Bet kad dabar viskas išsibalansavę yra“, – prideda L. Balnys.

Prienų laidojimo namų direktoriaus A. Žičkaus teigimu, nors kremavimo karstai ir atrodo paprastesni ir lengviau pagaminami, laiko jie nesutaupo – šiuo atžvilgiu kremavimo karstą pagaminti užtrunka tiek pat, kiek ir įprastą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik mediena kita ir kitos medžiagos, bet darbo žmogui lygiai tiek pat“, – sako A. Žičkus.

„Nebūna, kad nebūtų karsto“

Visgi ritualinių reikmenų prekeiviai ir laidotuvių organizatoriai sako kol kas nesusiduriantys su tuo, kad tiesiog nebeliktų karstų. Karstais ir kitais ritualiniais reikmenimis prekiaujančios įmonės „RK Baltic“ atstovas Saulius Rakauskas sako, kad karstų pastaruoju metu nuperkama juntamai daugiau, daugiau kreipiamasi ir dėl urnų.

„Manau, kremavimo poreikis yra padidėjęs kokius 4 kartus, bent jau mes darome tokią išvadą“, – dalijasi S. Rakauskas.

Visgi kremavimo populiarumą S. Rakauskas sieja labiau su pandemija, o ne nauja mada.

„Žmonių skaičius laidotuvėse dabar ribotas, gal ne visiems pavyksta ir iš užsienio grįžti, tai žmogų kremuoja, po to palaidos po kurio tai laiko.

REKLAMA

Visi prigąsdinti čia tuo virusu. (...) Latvijoje, pavyzdžiui, leidžiama žmogų ir perrengti, laidoti įprastai, o Lietuvoje, kiek žinau, į maišą, į karstą ir uždaram karste laidoja. Tai daugiausia dėl apribojimų sakyčiau urnas renkasi“, – pastebi S. Rakauskas.

S. Rakauskas prideda, kad kol kas visų besikreipiančių poreikius įmonė spėja patenkinti laiku, žmonėms laukti eilėje tikrai nereikia.

„Mes patenkinam, kartais ir kolegas gelbėjam, gal mūsų situacija kitokia – na, mes turim, iš kur jų gauti. O kolegos gal truputį atsiliko, nes daug žmonių gamyboje serga ir nedirba. Tai dėl to ir kreipiasi kartais į mus, o mes padedam“, – pasakoja S. Rakauskas.

REKLAMA

S. Rakausko teigimu, jų įmonė karstus ir kitus ritualinius reikmenis užsakinėja iš užsienio gamintojų.

Laidojimo namų Šiauliuose direktorius Ričardas Rakauskas sako, kad jei gamintojams ir darbingas metas, karstų laidotuvėms – pakanka ir bent kol kas nebūna taip, kad jų trūktų.

„Ne ne, nebūna, kad nebūtų karsto. Žinokite, tie sunkumai, na, sunkiausia su gėlėmis žmonėms turbūt dabar, nes viskas uždaryta problematiškai, o daugiau nelabai jau ten problemų ir kyla“, – sako R. Rakauskas.

R. Rakauskas taip pat užsimena, kad kremavimas – vis populiaresnis: pastaruoju metu maždaug 4 iš 10 laidotuvių, žmonės artimuosius laidoja urnose, kurių, R. Rakausko teigimu, taip pat netrūksta.  

„Yra ir urnų, nėra, kad deficitas būtų. Kiti laidoja ir su krematoriumo kapsule – net nededa atskirai į urną. Visi renkasi, kas kaip – vieni brangesnę, kiti pigesnę urną, kiti su ta kapsule laidoja. Tikrai nėra čia problemos“, – prideda R. Rakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų