REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moteris papasakojo apie paprastą peršalimą, kurį ji pasigavo besilaukdama. Courtney Farnell (21) dukrytę pagimdė užsikrėtusi citomegalovirusu, dar vadinamu CMV.

Moteris papasakojo apie paprastą peršalimą, kurį ji pasigavo besilaukdama. Courtney Farnell (21) dukrytę pagimdė užsikrėtusi citomegalovirusu, dar vadinamu CMV.

REKLAMA

Šis virusas vaikams pasireiškia peršalimą primenančiais simptomais, o jauna mama jį pasigavo darbe, slaugydama savimi pasirūpinti negalinčius žmones. Virusas plinta per seiles, ašaras ir šlapimą. Paprastai jis nėra pavojingas, bet dar negimusiam kūdikiui gali būti mirtinas.

Liga sužalojo vaisių ir Courtney sako, kad medikai jai patarė pasidaryti abortą, nes buvo didelė rizika, kad kūdikis gims negyvas. Tačiau moteris nusprendė vis tiek gimdyti – dabar jos dukrytei jau 14 mėnesių.

Jos dukra Minnie–Mae negali vaikščioti ar kalbėti, serga anemija, raumenų sustingimu ir silpnumu, epilepsija, o taip pat jai stipriai pažeistos smegenys. Moteris savo istorija dalinasi norėdama kitus įspėti apie šio viruso rimtumą.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sako: „Jei užsikrėsite CMV nėštumo pradžioje, tai gali baigtis labai liūdnai. Virusu galima užsikrėsti keičiant sauskelnes ar buteliukus – aš nuolat tai dariau, dirbdama slauge su vaikais ir suaugusiaisiais. Jei nesilauki, šio viruso gali net nepastebėti, bet manęs apie jį niekas neįspėjo. Buvau sukrėsta, kai apie tai sužinojau, kad virusu galėjau užsikrėsti dirbdama. Nežinau, kur tiksliai juo užsikrėčiau, ir niekada nesužinosiu.“

REKLAMA

Courtney pastojo 2019 metų sausio mėnesį ir sako, kad nėštumo pradžioje truputį kraujavo, bet medikai sakė, kad viskas tvarkoje. Tuo tarpu ji ir toliau dirbo slauge su vaikais, suaugusiaisiais ir senyvo amžiaus žmonėmis, todėl labai rizikavo. Tuomet 12 savaitės ultragarso tyrimas parodė, kad jos vaisiaus smegenyse yra skysčio – tai CMV viruso požymis, bet skystis greitai pranyko. Tačiau 20 savaitės ultragarso tyrimas rodė, kad Minnie–Mae stipriai pažeistos smegenys, ji turėjo kepenų ir inkstų sutrikimų.

Vaikams tai – normali infekcija, sukelianti pūslelinę ir vėjaraupius. Vis dėlto, 1 iš 1 000 kasmet JK gimstančių kūdikių dėl šios infekcijos lieka neįgalus. CMV išvengti galima nėštumo metu laikantis elementarių higienos taisyklių – plaunantis rankas ir nesidalinant indais.

REKLAMA
REKLAMA

Courtney sako: „Man sakė, kad ji niekada pati nekvėpuos. Jausmas buvo toks, lyg būčiau staiga gavusi smūgį į galvą. Jie man sakė nutraukti nėštumą, nes kitaip visą gyvenimą turėsiu ją slaugyti – bet aš jau dirbau slauge, todėl nepasidaviau.

Tada jaučiausi siaubingai – keturis mėnesius nesikėliau iš lovos. Bet visi palaikė mano sprendimą nepasiduoti. Aš turėjau išlikti pozityvi.

Giliai viduje visada žinojau, kad ji bus ne tokia, kaip visi sakė. Jos pulsas buvo labai stiprus ir ji daug spardėsi. Aš nė nesiruošiau pasiduoti, jei aš nebūčiau suteikusi jai šanso, to nebūtų padaręs niekas, todėl nusprendžiau būti pozityvesnė ir atsikelti iš lovos.“

29 nėštumo savaitę dar negimusios mergaitės būklė pradėjo gerėti ir tyrimai rodė, kad ji ir toliau auga. 34 nėštumo savaitę Courtney buvo dirbtiniu būdu sukeltas nėštumas, nes Minnie–Mae nustojo judėti. Mergaitė gimė 2019 metų rugsėjo 3 dieną, sverdama 1,08 kg.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų