REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors pavojus dėl dar prieš šventes daug nerimo kėlusio galimo sveikatos sistemos kolapso nuslūgo, dabar ligoninėse medikai regi sunkesnius Covid-19 sergančius pacientus. Visgi specialistai teigia, kad optimistinis scenarijus leidžia tikėtis, jog per sausį stacionare gydomų šių ligonių skaičiai pamažu ims mažėti.

Nors pavojus dėl dar prieš šventes daug nerimo kėlusio galimo sveikatos sistemos kolapso nuslūgo, dabar ligoninėse medikai regi sunkesnius Covid-19 sergančius pacientus. Visgi specialistai teigia, kad optimistinis scenarijus leidžia tikėtis, jog per sausį stacionare gydomų šių ligonių skaičiai pamažu ims mažėti.

REKLAMA

Prezidento suburtos Sveikatos ekspertų tarybos narys LSMU prorektorius prof. dr. Kęstutis Petrikonis komentuodamas dabartinę situaciją konstatavo, kad tam tikra stabilizacija įvyko. 

Anot jo, po šventinio laikotarpio žvelgiant į bene patikimiausius skaičius, vertinant hospitalizuotų pacientų skaičių – tiek esančių su deguonies kaukėmis, tiek intensyvioje terapijoje, galima teigti, kad jie atspindi gerėjančią situaciją. 

„Džiugu pastebėti, kad tie skaičiai stabilizavosi ir bendrai sveikatos sistemoje. (...) Ji yra kaip guma, turi galimybes įsitempti, bet tas įsitempimas visgi ribotas ir gali plyšti. Bet visgi to plyšimo momento, manoma, pavyko išvengti ir sveikatos sistemos perdegimas yra sustabdytas“, – kalbėjo profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis neslėpė, kad tam tikros baimės išlieka, nes tame, kaip keisis pacientų skaičius, atsispindės ir tai, kaip praleistas šventinis laikotarpis.

REKLAMA

Visgi, K. Petrikonio teigimu, remiantis optimistiniu scenarijumi, prognozė sausio mėnesiui tokia, kad tie skaičiai turėtų pamažu leistis.

Mažiau hospitalizuoja, bet daugiau sunkių pacientų

Ekspertas atkreipė dėmesį ir į dar vieną džiuginantį, bet ir kiek nerimą keliantį skaičių:

„Jei anksčiau būdavo hospitalizuojama 5 proc. asmenų nuo aktyvių fiksuotų atvejų, tai šiandien šis skaičius siekia 3,7 proc. Galima spėti, kad mažiau asmenų hospitalizuojama, nes daugiau gydosi namuose. Tai vėl būtų tam tikra grėsmė. Kita vertus, tai vėl galėtų rodyti, kad ne visus sergančiuosius identifikuojame.“

REKLAMA
REKLAMA

Kartu K. Petrikonis patvirtino, kad šiuo metu matomi sunkesni Covid-19 pacientai.

„Taip, ligoninėse gydomi sunkesni pacientai. Ligoninės panaudoja visus įmanomus būdus sumažinti jų skaičių ir tuos, kurie sveiksta, kuo greičiau išrašyti iš reanimacijos, iš skyrių, perkelti į reabilitaciją ar kitur. Tai visos tos priemonės yra išnaudotos arba išnaudojamos. Tai yra labai svarbu“, – sakė LSMU profesorius.

Jis pridūrė, kad kai kuo daugiau sveikatos priežiūros įstaigų personalo bus paskiepytas, galima tikėtis ir lankstumo sistemoje.

Daugiau užsikrečia šeimose

Kartu K. Petrikonis pastebėjo, kad ypač šventiniu laikotarpiu stebimos naujos tendencijos, kaip dažniau užsikrečiama virusu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mažiau judėdami, daugiau laiko praleisdami šeimose žmonės užkrečia vieni kitus, kai anksčiau gal kažkur daugiau išjudėdavo. Todėl dėl tam tikrų greitų, trumpų rezultatų galima turėti laikinai ir blogesnių rezultatų. Taigi, kas jau buvo minėta, reikėtų atsargiai žiūrėti ir bent šį mėnesį kažkokių rimtų pokyčių [dėl ribojimų, – aut. past.] nedaryti“, – aiškino K. Petrikonis.

Be kita ko, pridūrė jis, dėmesio pareikalaus ir jau persirgusių Covid-19 pacientų sveikatos priežiūra:  

„Moksliniai duomenys, mūsų stebėsena rodo, kad persirengę pacientai, bent 10 proc. jų turi vadinamąjį ilgalaikį Covid‘ą, ilgalaikius simptomus. Todėl mūsų taryba toliau dirbs ir teiks rekomendacijas, kaip išeiti iš šios pandeminės situacijos.“ 

REKLAMA

Vėl atvejų šuolis

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 2717 naujų koronaviruso atvejų, mirė 27 žmonės, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas. Praėjusią parą taip pat registruotas 2091 pasveikęs žmogus.

Iš viso Lietuvoje registruota 152 tūkst. 215 COVID-19 atvejų, 83 tūkst. 837 asmenys pasveiko, 65 tūkst. 712 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 2036 žmonės. 

Praėjusią parą taip pat detalizuota 13 mirčių nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydoma 2412 COVID-19 pacientų, 206 iš jų – reanimacijoje, deguonis papildomai tiekiamas 1258 pacientų, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 124.

Praėjusią parą Lietuvoje atlikta 15 tūkst. 330 tyrimų dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 685 tūkst. 772.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų