REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Nacionalinio visuomenės sveikatos centrą (NVSC) lydinčio skandalo dėl neapskaitytų mirčių ir įtarimų gebėjimo suvaldyti situaciją pandemijos metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį pasiūlė įstaigos vadovui Robertui Petraičiui pačiam trauktis iš posto.

Po Nacionalinio visuomenės sveikatos centrą (NVSC) lydinčio skandalo dėl neapskaitytų mirčių ir įtarimų gebėjimo suvaldyti situaciją pandemijos metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį pasiūlė įstaigos vadovui Robertui Petraičiui pačiam trauktis iš posto.

REKLAMA

Ministras teigė, kad medžiagos tiek daug, jog teko dar kartą susitikti su NVSC vadovu. Visgi A. Dulkys sakė susitikimą laikantis ne biurokratiniu, o dviejų vadovų pokalbiu ir tikisi, kad vadovas pats priims sprendimą.

„Manau, kad veikėme krizės sąlygomis ir jų organizacijos žmonės neturėtų tapti įkaitais organizacijos darbo ar vadovo klaidų. Asmeniškai matau didelių problemų ir Robertui Petraičiui pasiūliau, kad geriausias variantas būtų jam pačiam pasitraukti iš einamų pareigų. Buvau paprašytas laiko duoti pagalvoti ir sutarėme, kad jo atsakymo lauksiu iki pirmadienio ryto“, – po susitikimo su NVSC vadovu kalbėjo A. Dulkys.

Ministras teigė, kad situacijos valdymas jau paleistas iš rankų ir prieita riba, kada reikia imtis tokių sprendimų:

„Aš labai gerai apgalvojau ir šiandien akcentuoju, kad visa organizacijos istorija, ypač krizės metu, yra kupina pačių įvairiausių situacijų, bet manau, kad šiuo metu pasiekėme tokį mastą, kad turime perkirsti Gordijaus mazgą. Čia ir yra lyderių ir vadovų atsakomybė esant tokioms situacijoms vertinti, o ne žiūrėti sausau teisiškai, sausai biurokratiškai.“

REKLAMA
REKLAMA

Grėstų tarnybinis tyrimas 

Paklaustas, ar jis turi teisinių svertų pats atleisti vadovą iš pareigų, A. Dulkys viską siūlė daryti nuosekliai:

„Visoje istorijoje yra ir teisiniai, ir organizaciniai, ir vadybiniai klausimai. Tai pagalvojau, kad būtų labai sąžiningai, jei apsvarstytume ir šitą kelią.“

REKLAMA

Jei R. Petraitis pareikš, kad trauktis nenori, A. Dulkys priminė, kad tolimesni veiksmai bus nulemti valstybės tarnyboje veikiančių atitinkamų įstatymų.

„Tada žiūrėtume kitus kelius. Kadangi turiu specialistų išvadą, ji yra įvertinta, labai tikėtina, kad tada imčiausi labiau biurokratinių veiksmų numatyta tvarka. (...) Medžiaga rodo, kad yra tokia tikimybė, jog buvo padaryta tam tikrų darbo klaidų, kurias reikėtų įvertinti jau tarnybinio tyrimo metu“, – sakė A. Dulkys, bet į konkretesnes detales, kokios tos klaidos, leistis nenorėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Dulkio, kiekvienos organizacijos indėlis valdant pandemiją svarbus, tačiau bent šiuo metu organizacija nebegalinti reikšmingai prisidėti, nes buvo iš rankų paleistas situacijos valdymas. 

„Kada yra toks atvejų kiekis, vėluojame testuoti, izoliuoti, atsekti kontaktus, tada komanda yra demotyvuojama dėl to, kad jų darbas netenka prasmės. Nes ieškoti kontaktų 3, 4 dieną, kai virusas jau paplitęs, patiems žmonėms yra nesvarbu“, – aiškino ministras.

Teigė, kad atsakomybės nesipurto

Portalas tv3.lt primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę pranešė, kad vykdant NVSC veiklos skaitmenizavimą, buvo aptiktos 804 neapskaitytos mirtys, susijusios su koronavirusu. A. Dulkys praėjusį antradienį su Robertu Petraičiu aptarė susidariusią situaciją, tačiau teigė, kad NVSC vadovo atsakymai jo neįtikino, todėl paprašė juos pateikti raštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Petraitis sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad neapskaitytų mirčių yra gerokai daugiau – 1171, tačiau tikino, kad situacija susidarė ne dėl jo vadovaujamos įstaigos kaltės, o dėl ligoninių laiku nepateikiamos informacijos.

NVSC vadovas teigė laukiantis vertinimo rezultatų, tačiau atsakomybės nesipurtantis.

„Laukiu, kol bus nustatyti mano arba įstaigos veiklos trūkumai ir tada tai įvertinsiu ir priimsiu sprendimą. Tikrai atsakomybės neatsisakau, esu atsakingas už įstaigos veiklos organizavimą ir jei reikės, ją prisiimsiu“, – antradienį sakė jis. 

R. Petraitis kartu pabrėžė, kad NVSC specialistai šiuo metu susiduria su ypatingai priešiška visuomenės reakcija po kritiško politikų vertinimo įstaigos atžvilgiu.

REKLAMA

„Buvo pasakyta, kad NVSC indėlis valdant pandemiją yra menkas. Tai noriu pasakyti, kad tiek NVSC darbuotojai, tiek jam talkinantys darbuotojai skambina susirgusiems asmenims, juo s apklausia ir susiduria su itin priešiška reakcija ir nenori teikti NVSC informacijos. 

Jei žmonės neklausys NVSC specialistų nurodymų, neatsakys į jų klausimus, kils didžiulė grėsmė pandemijos valdymui. Dėl to, kad vyksta toks viešas įstaigos darbo menkinimas, krenta ir darbuotojų motyvacija“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų