REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės medikai ir vakcinos kūrėjai išsakė abejones dėl šalies valdžios ketinimų prailginti antrosios vakcinos nuo koronaviruso suleidimo terminą. Valdžia tokiu būdu tikina norinti paskiepyti kuo daugiau žmonių bent viena doze, kritikai tvirtina, kad tai prasilenkia su logika.

Jungtinės Karalystės medikai ir vakcinos kūrėjai išsakė abejones dėl šalies valdžios ketinimų prailginti antrosios vakcinos nuo koronaviruso suleidimo terminą. Valdžia tokiu būdu tikina norinti paskiepyti kuo daugiau žmonių bent viena doze, kritikai tvirtina, kad tai prasilenkia su logika.

REKLAMA

Pačioje praėjusių metų pabaigoje Jungtinė Karalystė paskelbė, kad antrąją vakcinos dozę gali suleisti praėjus ir 12 savaičių (pagal gamintojų rekomendacijas reiktų suleisti po 3 savaičių) po pirmosios.

Tiesa, kiti sveikatos ekspertai palaikė valdžios sprendimą pavėlinti antrąją vakcinos nuo Covid-19 dozę. Mat būtinybės suvaldyti naująją koronaviruso atmainą „negalima pervertinti“. 

JK nepriklausoma mokslinė ekstremalių situacijų patariamoji grupė (SAGE) viešai paskelbė, kad tai buvo „labai sudėtingas ir subalansuotas sprendimas“, tačiau paragino valdžią siekti kuo didesnės populiacijos dalies paskiepijimo. 

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto taip pat pažymima, kad keičiant politiką turi būti taikomos dar kelios priemonės: išsamios ir įtikinančios skiepijimo išplėtimo strategijos paskelbimas, griežto vertinimo proceso sukūrimas, virusų pokyčių vertinimas realiuoju laiku ir poreikis apriboti judėjimą į Didžiąją Britaniją ir iš jos į kitas pasaulio šalis.

REKLAMA

SAGE sudaro sveikatos ekspertai ir akademikai, o jai pirmininkauja vyriausiasis Didžiosios Britanijos vyriausybės patarėjas mokslui ir vyriausiasis medicinos pareigūnas.

Šios patariamosios institucijos pareiškimas pasirodė panašiu metu kaip ir Britų medikų asociacijos (BMA) kritika tokiam sprendimui. Asociacijos atstovų teigimu, toks sprendimas yra „labai nesąžiningas“ tūkstančių pacientų atžvilgiu.

„BMA mano, kad reikėtų gerbti esamą NHS ir vietos gydytojų įsipareigojimą šiems pacientams. Jei šeimos gydytojai nuspręs sausio mėnesį įvykdyti šiuos numatytus susitikimus, BMA juos palaikys“, – cituojamas Richardo Vautre, BMA komiteto pirmininko, pasisakymas.

REKLAMA
REKLAMA

SAGE į tai komentavo, kad „normaliomis aplinkybėmis mes palaikytume ankstesnius planus skiepyti dvejomis dozėmis „Prizer“ ir „BioNTech“ vakcinų kas 21 dieną. Tačiau, dabar nėra normalios aplinkybės ir reikia spręsti kitus svarbius viešosios sveikatos klausimus“.

„Pfizer“: žmonės turėtų gauti antrąją dozę laiku

Vokietija tuo metu tvirtina dar neapsisprendusi dėl galimo antrojo vakcinavimo etapo atidėjimo. Šalies vyriausybė savaitės pradžioje paskelbė, kad išsiuntė užklausą Roberto Kocho instituto mokslininkams: „Toks sprendimas turi turėti mokslinį pagrindą“. 

JAV vyriausiasis infektologas Anthony Faucis pareiškė, kad šalis neseks Didžiosios Britanijos pavyzdžiu. „Aš nebūčiau už tai… Mes darysime tai, ką esame suplanavę“, – cituojamas jis „Wion News“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nyderlandų vyriausybė taip pat patvirtino ieškanti būdų kaip imunizuoti daugiau žmonių per trumpesnį laikotarpį, rašoma „Euronews“.

Europos medicinos agentūra pareiškė, kad antroji dozė turėtų būti suleista ne vėliau nei per 6 savaites nuo pirmojo skiepo. Tokiu atveju būtų užtikrinta maksimali apsauga.

Patys vakcinos gamintojai iš „Pfizer“ praėjusią savaitę patvirtino, kad reikėtų laikytis numatyto skiepijimo grafiko. „Nėra duomenų, kurie įrodytų, kad apsauga po pirmosios dozės yra užtikrinama praėjus 21 dienai“, – „Bloomberg“ cituojami bendrovės atstovai.

Pasaulis 2021-aisiais susidurs su precedento neturinčia humanitarine krize. Šalims visą dėmesį koncentravus į kova su Covid-19 pandemiją, valstybės, kuriose vystosi konfliktai ir kurios susiduria su didelėmis krizėmis, yra priverstos verstis pačios – labiausiai pažeidžiami žmonės Žemėje už tai moka didžiulę kainą, perspėja Tarptautinio gelbėjimo komiteto (IRC) atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų