REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės ekspertų taryba pateikė siūlymus valdžiai, pagal ką galėtų būti griežtinami ar švelninami karantino reikalavimai. Viena iš ekspertų grupės narių tikina, kad nors prognozuoti pagal šiomis dienomis šokinėjančią užsikrėtimo kreivę sunku, optimistiškai žvelgiant, pirmieji atlaisvinimai galėtų laukti jau vasarį, o vasarą jau galėtume pasitikti su minimaliais ribojimais.

Vyriausybės ekspertų taryba pateikė siūlymus valdžiai, pagal ką galėtų būti griežtinami ar švelninami karantino reikalavimai. Viena iš ekspertų grupės narių tikina, kad nors prognozuoti pagal šiomis dienomis šokinėjančią užsikrėtimo kreivę sunku, optimistiškai žvelgiant, pirmieji atlaisvinimai galėtų laukti jau vasarį, o vasarą jau galėtume pasitikti su minimaliais ribojimais.

REKLAMA

Ekspertai išskyrė A, B, C ir D scenarijus, pagal kuriuos būtų galima nustatyti karantino ribojimus. Pasak ekspertų grupės, šiuo metu pasiektas koronaviruso užsikrėtimų pikas ir epidemiologinė situacija turėtų pamažu gerėti.

„Todėl siūlome LR Vyriausybei pradėti svarstyti socialinių burbulų taikymo galimybes Lietuvoje. Socialinio burbulo diegimo etapus susieti su epidemiologine situacija ir parengtais karantino lygiais“, – rašoma ekspertų rekomendacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Sukuriama galimybė bendrauti vienišiems asmenims

Tai pats griežčiausias ekspertų išskirtas scenarijus. Kaip naujienų portalui tv3.lt teigė viena iš ekspertų tarybos narių profesorė Ramunė Kalėdienė, šio scenarijaus sąlygomis kol kas ir gyvename. Visgi ekspertai ir griežčiausiomis sąlygomis siūlo kiek palengvinti žmonių dalią.

REKLAMA

Taryba rekomenduoja socialinių burbulų metodą, o griežčiausio D scenarijaus sąlygomis leisti egzistuoti palaikymo burbului. Šiuo metu, pagal karantino reikalavimus, negalimas daugiau nei vieno namų ūkio bendravimas.

Palaikymo burbulas padaro išimtį bendrauti dviem namų ūkiams, jei viename namų ūkyje yra tik vienas žmogus arba tik vienas suaugęs žmogus ir tais atvejai, kai namų ūkyje yra neįgalus nepilnametis arba nuolatinės priežiūros reikalaujantis suaugęs.

„Socialinis palaikymo burbulas – vieno asmens namų ūkio bendravimas su kitu namų ūkiu, siekiant suteikti emocinę ir praktinę pagalbą didesnį izoliacijos stresą patiriantiems žmonėms“, – tokį paaiškinimą siūlo ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Profesorė R. Kalėdienė pasakojo, kad dėl švenčių ir skirtingų testavimo apimčių, užsikrėtimo atvejų skaičių kreivė yra šokinėjanti, tad kol kas sunku įvertinti tikrąją pandemijos padėtį. Visgi, anot pašnekovės, aiškesnis paveikslas paaiškės šią savaitę ar artimiausiomis dienomis.

„Mano tokia optimistinė nuomonė būtų, kad ko gero karantinas tikrai veikia. Nes tą matome ir judumo duomenis stebėdami, tikrai žmonės žymiai mažiau juda ir manau, kad karantino priemonės šiuo metu tikrai yra pakankamos“, – tikino R. Kalėdienė.

Viešojoje erdvėje pastarosiomis savaitėmis ne kartą pasigirdo svarstymų dėl nepaprastosios padėties ar komendanto valandos įvedimo. Profesorės nuomone, tokios kardinalios priemonės nėra būtinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal dabartinę situaciją aš priemonių tikrai negriežtinčiau. Svarbu, kad mes toliau atsižvelgtume į dabar esančius ribojimus ir laikytumėmės jų. Jeigu matysime, kad pagreitis plitimo per 14 dienų tikrai bus mažėjantis, mažesnis už vienetą, tai galima manyti, kad mes palaipsniui pereiname į tą geresnį scenarijų“, – kalbėjo R. Kalėdienė.

Atsivertų parduotuvės, atlaisvėtų bendravimas

Tas geresnis scenarijus, apie kurį kalba profesorė, ekspertų tarybos rekomendacijose pažymėtas C raidele. Jį būtų galima taikyti, kai viršijamas 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius.

Šiame scenarijuje pradinio ir vidurinio ugdymo procesas vykdomas klasėse, duris galėtų atverti ne maisto prekių parduotuvės, ribodamos klientų srautus. C scenarijuje numatytas dviejų namų ūkių burbulas, kuriame būtų leidžiamas kontaktas iki 10 asmenų.

REKLAMA

Dar švelnesnis yra B scenarijus, kai pasiekus 25–100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, galimas perėjimas iš nacionalinių ribojimų ir jų keitimas lokaliais, karantinas taikomas labiausiai plitimą skatinančioms veikloms.

Šiame scenarijuje neribojama sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų veikla, ribodamos klientų srautus duris atveria kavinės, galima teikti gyvai paslaugas, net leidžiami iki 100 žmonių susibūrimai, naudojant apsaugos priemones. Veiklą atnaujina muziejai, kino teatrai, teatrai, galerijos, su žiūrovais gali vykti sporto varžybos.

B scenarijaus atveju būtų leidžiamas trijų namų ūkių burbulas, kuriame maksimalus dalyvaujančių asmenų skaičius yra ne daugiau 15.

REKLAMA

Ekspertais siūlo tiek esant D, tiek C, tiek B scenarijams, palikti galimybę taikyti ribojimus tarp savivaldybių, jei to reikalauja epidemiologinė situacija.

Profesorės R. Kalėdienės teigimu, kol kas sunku aiškiai pasakyti, kada galėtume pereiti prie C ar net B scenarijų, ypač turint omenyje naujus viruso variantus, kurie yra daug labiau užkrečiami.

„Laimei, mes Lietuvoje kol kas, atrodo, jų neturime. Bet niekada negalime žinoti, kokią nemalonią naujieną mums tas virusas iškrės. Aš galvočiau, kad jei viskas judės taip kaip dabar ir mes sąmoningai laikysimės [reikalavimų], tai galėtume galvoti ir apie vasarį. Bet kol kas labai sunku prognozuoti ką nors“, – kalbėjo R. Kalėdienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasarą galėsime atsipalaiduoti?

Paskutinis, laisviausias ekspertų išskirtas scenarijus yra A. Esant mažiau nei 25 atvejams 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, teigiamų testų daliai neviršijant 4 proc., ir turint efektyvią testavimo bei kontaktų atsekimo sistemą, galimas daugumos ribojimų atšaukimas, sako ekspertai.

Tai reiškia, kad neribojama ugdymo, maitinimo įstaigų, parduotuvių, paslaugų veikla. Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją gali būti taikomi ribojimai vykstant į užsienio šalis ar atvykstant į Lietuvą: sienų kontrolė, vykdomas keliautojų testavimas, tačiau šalies viduje žmonių judėjimas neribojamas.

A scenarijaus atveju leidžiami susibūrimai, leidžiamos pramogos, tačiau ribojami lankytojų srautai. Šis ekspertų išskirtas scenarijus yra itin panašus į tai, kokią situaciją turėjome praėjusių metų vasarą.

REKLAMA

„Mes turime keletą labai teigiamų veiksnių: turime vakcinas ateinančias, nors ir su trikdžiais, ir lėtai. Mes turime didėjantį persirgusių žmonių skaičių. Ir mes turime trečią pozityvų veiksnį – vasarą tie virusai yra mažiau plintantys. Aš būčiau linkus manyti, kad mes vasarą turėsime tokią kaip pernai, manau tikrai suvaldysime [situaciją] iki vasaros. Čia mano tokia optimistinė nuomonė“, – prognozavo R. Kalėdienė.

Patariamoji ekspertų taryba teikia Vyriausybei siūlymus dėl COVID-19 valdymo. Ją sudaro medikai, gydymo įstaigų atstovai bei mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų