REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profesorius Vytautas Kasiulevičius antradienį savo „Facebook“ paskyroje sukritikavo Europos vaistų agentūrą ir pasamprotavo, kodėl vieni nuo Covid-19 viruso skiepija greičiau už kitus.

Profesorius Vytautas Kasiulevičius antradienį savo „Facebook“ paskyroje sukritikavo Europos vaistų agentūrą ir pasamprotavo, kodėl vieni nuo Covid-19 viruso skiepija greičiau už kitus.

REKLAMA

Pateikiame visą profesoriaus įrašą, publikuotą socialiniame tinkle.

„2020 metų gruodžio 18 d. JAV maisto ir vaistų administracija Kembridže, Masačusetso valstijoje, suteikė „Moderna“ vakcinos skubaus naudojimo leidimą. Netrukus po to Lindsey Baden iš Brighamo ir moterų ligoninės Bostone, Masačusetse, Hana El Sahly iš Bayloro medicinos koledžo Hiustone, Teksase, ir jų kolegos paskelbė vakcinos tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 30 000 savanorių, rezultatus. Pusė tyrimo dalyvių gavo dvi placebo dozes, o kita pusė - dvi vakcinos dozes su 28 dienų pertrauka.

Tyrimo rezultatai parodė, kad vakcina veiksmingai užkirto kelią simptominio COVID-19 išsivystymui. Simptominė Covid-19 liga buvo patvirtinta 185 placebo grupės dalyviams (56,5 per 1000 žmogaus metų; 95% pasikliautinasis intervalas [PI], 48,7–65,3) ir 11 dalyvių mRNR-1273 vakcinos grupėje (3,3 / 1000 žmonių). Visi 30 tyrimo dalyvių, kuriems išsivystė sunki COVID-19 eiga, buvo placebo grupėje. Sunkūs nepageidaujami reiškiniai buvo reti ir dažnis abiejose grupėse buvo panašus.

REKLAMA
REKLAMA

Europa laukia EMA ir Europos Komisijos sprendimų. Viena Pfizer vakcina visų problemų neišspręs. Europos žiniasklaidos teigimu Moderna pasiruošusi kasdieną gaminti po 800 tūkstančių vakcinos dozių Šveicarijoje. Tuo tarpu Jungtinė Karalystė jau aprobavo tiek Pfizer, tiek Moderna, tiek Astra Zeneca vakcinas. Izraelis jau paskiepijo 1 mln. 220 tūkstančių piliečių, o Prancūzija per pirmąją savaitę paskiepijo vos 516 pacientų t.y. 20 kartų mažiau negu Lietuva. Tik spėti gali, kad amerikietiško ir vokiško produkto prancūzų organizmas netoleruoja, kol ,,savasis" Sanofi kurinys dar pakeliui.

REKLAMA

Ar tokia prancūziška logika vadovaujasi ir Europos vaistų agentūra, vis nesiryžtanti priimti sprendimų, kurie galėtų saugoti žmonių gyvybes? Jau gruodžio pirmą dieną Europos vaistų agentūrai Moderna pateikė dokumentus. Jeigu EMA biurokratai turi kitų įrodymų negu FDA ar JK reguliatorius, tuomet gal verta su jais susipažinti ir platesnei visuomenei. Jeigu tokių įrodymų nėra, tuomet toks ,,gumos tempimas" yra mažų mažiausiai nesuvokiamas. Nesuvokiamas ir EMA biurokratų požiūris į Astra Zeneca vakciną - ,,sausio mėnesį sprendimų nepriimsime", nors dėka šios vakcinos, kurios Lietuva užsakė daugiausia, jau pavasarį galėtume reikšmingai sulėtinti pandemiją.

Mano subjektyviu požiūriu visų 3 paminėtų vakcinų tyrimų rezultatai vienareikšmiai - šalutinių reiškinių pasitaiko, bet vakcinos veikia. Ir dar daugiau - inaktyvuoto viruso kinų vakcina irgi veiksminga. Todėl Europos biurokratijai galiu pasakyti vieną dalyką - tiesiog leiskite Europos piliečiams skiepytis“, – rašoma V. Kasiulevičiaus įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų