REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Situacija Anglijoje negerėja. Be to, kad užsikrėtimų skaičiai vis siekia naujas aukštumas, dar atsidaro ir viruso mutacija. Anglijos valdžia sako, kad griežtesnių karantino ribojimų išvengti jau nebepavyks.

Situacija Anglijoje negerėja. Be to, kad užsikrėtimų skaičiai vis siekia naujas aukštumas, dar atsidaro ir viruso mutacija. Anglijos valdžia sako, kad griežtesnių karantino ribojimų išvengti jau nebepavyks.

REKLAMA

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje (JK) itin griežto karantino sąlygomis gyvena apie 20 mln. šalies gyventojų. Kalbama ir apie griežtesnius ribojimus.

Mokslinių prognozių komiteto, priklausančio vyriausybę konsultuojančiai Didžiosios Britanijos Vyriausybės Mokslinių konsultacijų grupės ekstremalioms situacijoms (SAGE) grupei, narys dr. Mike‘as Tildesley įspėja – reikės dar lėtinti užkrato plitimą.

„Susirgimų daugėja ir tai kelia nerimą, todėl įtariu, kad, deja, sulauksime dar griežtesnių apribojimų“, – M. Tildesley sakė „BBC Radio 4“ eteryje.

REKLAMA
REKLAMA

Griežtinamas karantinas

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas neseniai įspėjo apie „naują realybę“ su plintančiu mutavusiu koronavirusu, iki pavasario Anglija yra panirusi į itin griežtą karantiną. Vakcinos laikomos vienintele išsigelbėjimo viltimi. 

REKLAMA

Ministras pirmininkas išreiškė „kartų apgailestavimą“ paskelbęs, kad trys ketvirčiai šalies gyvens 4–ojo lygio apribojimų režimu. 

Šalies vadovas neskelbė, kada sunkūs karantino apribojimai bus panaikinti, bet įspėjo, kad nėra įsitikinęs, ar juos panaikinti bus galima iki balandžio mėnesio.

Sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas tuo tarpu sakė, kad į normalų gyvenimą bus galima grįžti iki pavasario. B. Johnsonas teigė, kad galiojimo datos duoti nesiruošia.

Rytų Anglijos universiteto medicinos ekspertas Prof. Paulas Hunteris sako, kad kol bus paskiepyta pakankamai žmonių, kad būtų galima grįžti į normalų gyvenimą, galime sulaukti ir vasaros. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų laukia labai labai sunkūs keli mėnesiai, kol, tikėkimės, ateis palengvėjimas, kai jau judėsime iš pavasario į vasarą, kai bus paskiepyta pakankamai žmonių ir sulauksime šiltesnių orų“, – teigė P. Hunteris.

Tos zonos, kuriose dar nėra įvesti 4–ojo lygio apribojimai, pavyzdžiui, Liverpulis, anksčiau laikytas pavyzdžiu, kaip reikia valdyti pandemiją, bus įtrauktos į 3–ojo lygio apribojimų zoną. Naujas griežtesnis karantinas negalios vos 2 000 žmonių, gyvenančių Silio salose.

Mokyklų dar neatidarys

Vidurinių mokyklų atidarymas dar kartą atidedamas – dauguma moksleivių į mokyklas turėtų grįžti ne anksčiau nei sausio 18 d., dviem savaitėmis vėliau, nei planuota, kol įgyvendinamos testavimo sistemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šimtai pradinių mokyklų labiausiai infekcijos paveiktose zonose pilnai neatsidarys iki sausio 4 d., o vidurinių mokyklų moksleiviams teks palaukti kitos apribojimų zonų peržiūros po dviejų savaičių – tik tada jie sužinos, ar mokyklos taip ir liks uždarytos. 

Velsas, Škotija ir Šiaurės Airija jau dabar gyvena itin griežtų suvaržymų sąlygomis, nes bijoma naujos, greičiau plintančios viruso mutacijos. Situacijos rimtumą dar kartą patvirtino praėjusios savaitės duomenys – Didžiojoje Britanijoje per parą užfiksuoti 50 023 užsikrėtimai.

Tai – ketvirčiu daugiau, nei ankstesnę parą. Mirčių skaičius išaugo iki 981, o tai – didžiausias skaičius nuo balandžio mėnesio.

REKLAMA

Pandemija nesibaigė

Spaudos konferencijos metu Borisas Johnsonas ir sveikatos apsaugos viceministras Jonathanas Man-Tamas paaiškino, kad viltis grįžti į normalų gyvenimą priklauso nuo to, kaip seksis vakcinuoti gyventojus – Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ vakcina šalyje jau yra patvirtinta.

Tačiau net jei vyriausybei pavyktų vakcinavimą paspartinti iki dviejų milijonų dozių per savaitę, vis dėlto, norint išvengti pavojaus ir atlaisvinti apribojimus, reikėtų palaukti dar bent keletą mėnesių. 

Sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas pripažino, kad pirmadienį, pradėjus vakcinavimą, šalyje bus tik 530 000 vakcinos dozių. Dar vienas blogas ženklas – ministro pirmininko B. Johnsono pareiškimas, kad sulaukus gerų žinių apie vakcinas gyventojams visgi „jokiu būdu nereikėtų manyti, kad pandemija baigėsi“, nes užsikrėtimo atvejų intensyviai daugėja. 

REKLAMA

Jis išreiškė „kartų apgailestavimą“ dėl griežtesnių apribojimų, bet teigė, kad realybė tokia, jog viruso plitimas darosi nevaldomas. 

„Turime pripažinti, kad kovoje su koronavirusu dabar tuo pačiu metu vyksta du svarbūs dalykai – vienas yra mūsų naudai, o kitas – mūsų nenaudai. Iš teigiamos pusės, turime dvi patvirtintas vakcinas ir labai skubame jomis skiepyti žmones, bet kita vertus, atsirado nauja viruso atmaina, kuri plinta daug greičiau ir šiuo metu apima visą šalį“, – sakė B. Johnsonas.

Komentuodamas naujai įvestus apribojimus, B. Johnsonas sakė, kad gyventojams dar nereikėtų atsipalaiduoti.

„Šiuo kritiniu momentu, kai laisvė jau atrodo ranka pasiekiama, turime dar kartą padvigubinti savo pastangas sustabdyti viruso plitimą. Niekas dėl šių apribojimų neapgailestauja labiau, nei aš, bet dabar turime imtis ryžtingų veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turime pripažinti realybę – jau vien šios naujos viruso atmainos plitimo greitis reikalauja tam tikrose vietovėse įvesti griežtesnius apribojimus, kurie galios ir mokykloms“, – naujus ribojimus komentavo B. Johnsonas.

Milijonai gyvens griežtame karantine

„Deja, šiuo metu situacija atrodo labai niūriai ir liūdnai“, – kalbėdamas apie situaciją atsiduso sveikatos apsaugos viceministras prof. Jonathanas Man Tamas.

Jis pridūrė, kad JK Nacionalinė sveikatos tarnyba dar tik fiksuos šventinio laikotarpio susitikimų pasekmes.

„Situacija daugelyje šalies vietovių yra nestabili, ypač Anglijos Pietryčiuose ir Londone. Beveik nėra abejonių, kad dar nepajutome per Kalėdas vykusių susitikimų sąlygotų užsikrėtimų pasekmių. Deja, tai labai gąsdina“ – sakė jis.

REKLAMA

Prof. J. Man Tamas teigė, kad gyventojai turi „tiesiog daryti savo darbą, padėdami mums kartu ištraukti šalį iš šios labai pavojingos situacijos.“

Maždaug trys ketvirčiai Anglijos, kur gyvena daugiau nei 44 mln. žmonių, po paskutinės apribojimų sistemos peržiūros paklius į ketvirtojo lygio apribojimų zoną. 

Taip pat kalbama apie galimą „penktosios zonos“ įvedimą, kurioje apribojimai būtų dar griežtesni – pavyzdžiui, galėtų būti įvesta komendanto valanda. 

Maždaug 24 mln. žmonių, įskaitant Londono bei didžiosios dalies Anglijos Pietryčių gyventojus, jau gyveno griežčiausių apribojimų zonoje, kur ir iki šiol galiojo nurodymas likti namuose.

Vyriausybė buvo priversta imtis veiksmų dėl Anglijos ligoninėms tenkančio vis didesnio krūvio – ligoninėse atsiduria vis daugiau COVID-19 sergančių pacientų, hospitalizacijų skaičius yra didžiausias nuo pat pandemijos pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų