REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pandemija ir karantinas ir sąmokslo teorijos daliai Lietuvos gyventojų taip susuko galvas, kad šie įtiki net pačiomis kvailiausiomis istorijomis, kurias išgirsta ir pamato Facebooke. Internete plinta įrašas, kuriame rusakalbis vyras degina sniegą ir aiškina, kad iš dangus visus žmones kažkas apipurškia chemikalais.

Pandemija ir karantinas ir sąmokslo teorijos daliai Lietuvos gyventojų taip susuko galvas, kad šie įtiki net pačiomis kvailiausiomis istorijomis, kurias išgirsta ir pamato Facebooke. Internete plinta įrašas, kuriame rusakalbis vyras degina sniegą ir aiškina, kad iš dangus visus žmones kažkas apipurškia chemikalais.

REKLAMA

Pandemijos sumaištimi naudojasi ir aferistai, kurie siūlo nusipirkti vakcinas nuo koronaviruso, nors tai iš tiesų, net neįmanoma.

Vaizdo įrašas su deginamu sniegu šiomis dienomis pasklido internete. Rusakalbis vyras sako esantis Visagine ir žiebtuvėliu degina ten iškritusio sniego gniūžtę. Vyras piktinasi, kad sniegas netirpsta, esą nelaša šylantis vanduo, o pati sniego gniūžtė nuo ugnies pajuoduoja.

Tai jam kelia įtarimus, kad iš dangaus ant mūsų visų galvų yra barstomi ar purškiami nuodingi chemikalai, nuo kurių žmonės ir miršta, tik pridengiama koronavirusu. Žmones sniego degintojas perspėja neleisti vaikams valgyti sniego.

Nors sniego šiandien ir nėra daug, tačiau šiek tiek pavyko surasti ir pabandysime pakartoti tą „eksperimentą“. Padeginti su žiebtuvėliu sniego gniūžtę ir pasižiūrėti, kokia gi to sniego reakcija. Ar vanduo varva ant pirštų, kol kas ne, ir ar sniegas pajuoduos.

Tiesa, sniegas šiandien jau ne toks purus, kaip matomas vaizdo įraše, šiandien jis pavirtęs į mažus ledo gabalėlius. Bet jo reakcija į ugnį – panaši.

Taip, gniūžtė šiek tiek traukiasi, matosi ir kad šiek tiek sniegas apsvilo, taip pat jaučiamas šioks toks svilėsių kvapas.

Paaiškino, kodėl tai vyksta su sniegu

Chemijos mokytojų asociacijos prezidentė iš tokių eksperimentų juokiasi – sako, jokio sąmokslo nėra. Tik gamtos tarša.

„Tai yra mišinys, nėra grynas vanduo, nes grynas vanduo tikrai nedega, sausas vanduo irgi nedega. Vadinasi ten yra kažkokių priemaišų, kurios ir iššaukia tą juodumą, kurį jūs matote. Antra vertus, naudojant žiebtuvėlį, ir jeigu mažai patenka deguonies, žiebtuvėlio dujos taipogi duoda juodą atspalvį“, – sako chemijos mokytoja Daiva Lebednikaitė.

Po pasidalintu vaizdo įrašu atsirado tokių, kurie gavo tokį patį rezultatą. O kai kas tikina, kad taip pat yra su Švedijoje iškritusiu sniegu. Kaip mat atsirado ir nuotraukos su įvairiomis talpomis lėktuvuose – tai, anot sąmokslo teoretikų, įrodymai, kad žmonės nuodijami iš dangaus pilant chemikalus.

„Mes nesistebime, kad yra rūgštiniai lietūs, bet mes stebimės, kad yra purvinas sniegas. Tai šiuo atveju nereikėtų stebėtis, o tiesiog kritiškai pasižiūrėti į tai. Tikrai specialiai lėktuvai neskraidžioja ir mums tikrai tokių priemaišų, kažkokių chemijos medžiagų nepila iš dangaus“, –  pasakoja D. Lebednikaitė.

Sąmokslo teoretikai įtiki tokiais absurdais, kad net nežinia, ar jie pamatę tokias akivaizdžiai dirbtines ir kažkieno ant žemės išbarstytas snaiges nepalaikys to įrodymais, neva mistiniai pasaulio valdovai jas beria mums iš dangaus ir bando mus taip apnuodyti. 

Ir tai ne vienintelė pastaruoju metu sklindanti sąmokslo teorija. Daug dėmesio sulaukia ir pati koronaviruso pandemija. Lengvatikiai arba tikslingai sumaištį keliantys propagandistai aiškina, kad jokio viruso nėra, arba jis nepavojingas, kad viskas yra surežisuota driežažmogių arba mistinio elito, specialiai norint kuo labiau suvaržyti žmones. Vakcinos vadinamos kenksmingos ir nuodijančios organizmus.

„Atsiranda labai įvairi terpė sąmokslo teorijoms, įvairioms elitizmo teorijom, labai stipri tokia eina srovė, kad yra hermetinė politika, kažkokie uždari elitai, kurie nusprendžia už mus, primeta mums tam tikras sampratas, suvaržo laisves ir t.t. ir pan. Pandemijos laikotarpiu tas suintensyvėjimas yra labai tikslinis, pirmiausia kalbu apie antivakserių visą judėjimą“, – teigia Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Meluoja apie parduodamas vakcinas

Jeigu vieni absurdų skleidėjai tą daro naiviai apsigavę, tai kiti tiesiog sėja nepasitikėjimą visuomenėje ir ragina netikėti viskuo. Bet atsiranda ir kitokių veikėjų – štai vienoje feisbuko grupėje atsirado skelbimas apie neva parduodamas vakcinas nuo koronaviruso. Tačiau tiek medikai, tiek policija perspėja, kad tai paprasčiausias sukčiavimas. Vakcinų gyventojams nusipirkti neįmanoma, o tokie skelbimai tai tik bandymas išvilioti žmonių pinigus.

„Kalbėti apie kiekvienos sąmokslo teorijos dekonstrukciją yra sudėtinga, čia reikia kalbėti apie kritinio mąstymo stiprinimą. Tas prasideda mokyklose, tas prasideda dar tada, kai žmogus, kiekvienas asmuo pasitikrina informaciją, ir kitaip tariant, tu prieini prie informacijos su kritiniu požiūriu, bandai pats analizuoti“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Įvairios sąmokslo teorijos ir melagienos internete plinta tarp žmonių nesugebančių kritiškai įvertinti duomenų šaltinius, o Rusijos propagandos mašina siekia paveikti visuomenę, kad kuo daugiau žmonių vakaruose nepasitikėtų savo valstybės institucijomis ar tikra informacija, o tikėtų tikslingai skleidžiamomis melagienomis.

Nuo pat koronaviruso pandemijos pradžios pavasarį iki dabar po visą Lietuvą sklandė ir sklando gandai, kad ligoninės siūlo žmonėms sumokėti pinigų, kad šie sutiktų, jog jų artimieji būtų įtraukti į oficialią koronaviruso aukų statistiką.

Esą taip ir išpučiama pati pandemija. Tačiau dažniausiai gandų skleidėjai šią informaciją girdėdavo iš pažįstamų bičiulių pažįstamų, o mums, žurnalistams, paprašius nurodyti konkrečius vardus ir pavardes tų žmonių, kurie sulaukė tokių pasiūlymų, kad galėtume su jais pasikalbėti ir patikrinti šią informaciją, nieko nesulaukdavome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų