REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino draudimas važinėti tarp savivaldybių pratęstas

papildyta 13.30 val.

Sausio 3 d., sekmadienį, Vyriausybė susirinko dėl karantino klausimo. Pagal iki šiol galiojusius ribojimus, sausio 3 d. 21 val. turėjo nustoti galioti draudimas gyventojams judėti tarp savivaldybių. Pritarta pasiūlymui draudimą pratęsti iki sausio 31 d.

Sausio 3 d., sekmadienį, Vyriausybė susirinko dėl karantino klausimo. Pagal iki šiol galiojusius ribojimus, sausio 3 d. 21 val. turėjo nustoti galioti draudimas gyventojams judėti tarp savivaldybių. Pritarta pasiūlymui draudimą pratęsti iki sausio 31 d.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt skelbė, kad sausio 3 d. į neeilinį posėdį susirinkusi Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (toliau – VESK), kuriai pirmininkauja vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, nusprendė iki sausio 31 d. pratęsti asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą su sąlyga po dviejų savaičių, sausio 17 d. peržiūrėti ir atsižvelgti į naujausius sergamumo ir mirčių nuo koronaviruso infekcijos šalyje duomenis ir tendencijas. Vyriausybė planuoja dėl šio klausimo susirinkti sausio 17 d., sekmadienį po dviejų savaičių.

Vyriausybei sveikatos apsaugos ministras siūlė pratęsti mobilumo judėjimus tarp savivaldybių, nes pastarųjų savaičių sergamumo skaičiai vis dar kelia nerimą ir apie stabilų situacijos gerėjimą dar negalima kalbėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūloma asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą pratęst iki 2021 m. sausio 31 d.“,  – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad kitą savaitę Lietuva laukia dar vienos vakcinos siuntos, tad turima galimybė sustiprinti medikų ir slaugos namų bendruomenes, o sausio viduryje dar kartą persvarstyti priimtus ribojimus. Tam buvo pritarta.

„Šiandien laukiame galutinių patvirtinimų, jei jis bus, reiškia kitą savaitę mūsų laukia dar papildoma vakcinų siunta, kitą savaitę atsinaujintų vakcinavimo procesas. Turime žinių, kad jis nuo sausio turėtų būti pakankamai reguliarus, nors ir nedideliais kiekiais, tai reiškia per sausio mėnesį turime galimybę  sustiprinti mūsų fronto liniją, bent jau medikų bendruomenę, slaugos namus“, – posėdyje teigė A. Dulkys. 

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio duomenimis, sausio mėnesį skiepijimas nuo koronaviruso turėtų tapti reguliarus, todėl tikimasi, kad situacija pagerės ir ribojimus bus galima peržiūrėti. 

Judėjimo švelninimą vadina nusikalstamu

„Dabartiniai skaičiai rodo, kad atsitraukimas tam tikra prasme būtų nusikalstamas, nes atsakomybė didžiulė, skaičiai auga, situacija tikrai negerėja taip, kad mes galėtume sakyti, kad viskas yra padaryta“, – posėdyje sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. 

„Policijos departamentas ir socialiniai partneriai yra pasiruošę“, – pridūrė ji.

Premjerė I. Šimonytė dėstė, kad peržiūrint ribojimus bus svarbu ir įvertinti, kaip šalyje bus tęsiamas skiepijimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turime vakar pristatytus siūlymus dėl testavimo strategijų, kurios galėtų leisti pakeisti bent dalį karantino apribojimų kai būsime tam pasiruošę, galėtume pakeisti apribojimus tam tikroms veikloms ar tam tikrose institucijose. Žinoma, vakcinavimas yra kritiškai svarbus“, – kalbėjo ji.

Šiuo metu Lietuvoje yra skiepijami arčiausiai sunkiųjų Covid-19 pacientų dirbantys medikai.

Siūloma tęsti ribojimus

Priimtame Vyriausybės nutarime dėstoma taip: „nuo 2020 m. gruodžio 16 d. 00:00 val. iki 2021 m. sausio 31 d. 24:00 val. Lietuvos Respublikos teritorijoje ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama: į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų; dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas. Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.“

REKLAMA

Kontrolės metu savaitgalį prieš Kalėdas, taip pat Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiais jau apsukta kelios dešimtys tūkstančių automobilių.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija gali rekomenduoti Vyriausybei priimti sprendimus dėl pandemijos valdymo. Komisiją sudaro visi ministrai, taip pat kai kurių institucijų vadovai.

„Ši sekmadienį baigia galioti nuostata susijusi su kontrole, judant iš vienos savivaldybės į kitą“, – posėdžio pradžioje kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė, dėl šio klausimo ir buvo susirinkta.

Vyriausybėje taip pat pristatyti naujausi Covid-19 valdymo situacijos duomenys.

Situacija dėl Covid-19 išlieka sudėtinga, nors yra gerų žinių

Vyriausybės kanceliarijos Projektų valdymo grupės vadovas Aistis Šimaitis, dalyvaujantis Vyriausybės posėdyje, padarė trumpą Covid-19 sergamumo pristatymą, kurio metu sakė, kad nors savivaldybėse krenta atvejų skaičius, mažėja ir testavimas.

REKLAMA

Pasak jo, svarbu tai, kad sergančių vyresnių žmonių kaip 60 metų išlieka panašus, kaip ir anksčiau.

„Situacija nėra gerėjanti“, – apibendrino jis.

Pasak jo, nors nėra drastiško kilimo, apie situacijos gerėjimą kalbėti dar anksti. Be to, nerimą kelia situacija ligoninėse, nes ten sparčiai daugėja reanimacijose gydomų žmonių, kai mažėja lengviau sergančių pacientų.

Tai reiškia, kad pacientai tampa sunkesni ir spaudimas ligoninėms auga.

Tikėtina, anot A. Šimaičio, kad mirčių ir segančiųjų statistikos skaičiai panašiame lygmenyje išsilaikys dar keletą savaičių.

Tačiau geroji žinia ta, kad žmonių mobilumas pasiekė pavasarinį lygmenį, o mobilumas ir sergamumas yra tiesiogiai susiję duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukiama, ar pastebėta nedidelė gerėjimo tendencija yra tvari, tam, anot A. Šimaičio, reikės dar 7-10 dienų.

„Sveikatos sistema šventes atlaikė, – komentavo I. Šimonytė. – Negalime sakyti, kad čia neturime įtampos."

2021 m. sausio 2 d. duomenimis Covid-19 ligos (koronaviruso infekcijos) 14 dienų sergamumo rodiklis buvo 1286,9 atvejai 100 000 gyventojų. Situacija savivaldybėse yra labai skirtinga – 14 dienų sergamumo rodikliai svyruoja nuo 2040 atvejų 100 000 Alytaus miesto savivaldybėje (Panevėžio m. – 2014, Pakruojo raj. – 1843) iki 481 Neringos savivaldybėje.

Sergamumo augimo tempas yra sumažėjęs, tačiau 2020 m. gruodžio 29 d. registruotas didžiausias per visą pandemijos laikotarpį susirgimų skaičius – 3920, taip pat yra išaugęs teigiamų atvejų skaičius nuo visų atliktų tyrimų skaičiaus (Kalėdų savaitę jis siekė 24 proc.).

REKLAMA

Paskutiniąją 2020 m. savaitę mirčių nuo Covid-19 ligos (koronaviruso infekcijos) skaičius toliau augo apie 15 proc. Ligoninėse gydomų pacientų skaičius išlieka stabiliai nepalankus, šiuo metu ligoninėse nuo Covid-19 ligos (koronaviruso infekcijos) iš viso gydomi 2523 pacientai (iš jų – 1996 pacientų gydymui reikalinga deguonies terapija, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose gydoma 220 pacientų, o 163 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija).

Pabrėžtina, kad realiai pateikiamų duomenų vertinimas yra sudėtingas, kadangi savaitgalio ir švenčių dienomis buvo atlikta mažiau tyrimų. Atsižvelgiant į tai, kad skirtingose savivaldybėse sergamumo rodikliai yra labai nevienodi ir skiriasi keletą kartų, teigiamų atvejų skaičius nuo visų atliktų tyrimų skaičiaus yra išaugęs ir auga sunkių pacientų skaičius ligoninėse, siūlyta asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą pratęsti iki 2021 m. sausio 31 d., kadangi dabar numatytas ribojimas baigiasi 2021 m. sausio 3 d. 24:00 val.

REKLAMA

Pakeitimai vyko ir anksčiau, dalis ribojimų – švelninti

Vyriausybė gruodžio 30 d. posėdyje įtvirtino smulkų karantino pakeitimą. Savivaldybės įpareigojamos pasirūpinti pradinukais, kai jų tėvai dėl darbo negali likti namuose jų prižiūrėti. Dėl to dalis pradinukų po žiemos atostogų grįš į klases.

„Savivaldybių administracijos užtikrina vaikų, ugdomų pagal pradinio ugdymo programą, nuotolinį ugdymą, priežiūrą ir maitinimą įstaigose <...>, kai tėvai, įtėviai, globėjai, įstatyminiai atstovai privalo darbo funkcijas (darbus) atlikti darbo vietoje ir negali vaikų priežiūros užtikrinti namuose“, – rašoma Vyriausybės nutarime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie pakeitimai galios asmenims, kurie susiję su Covid-19 valdymu, – medikams, pareigūnams ir kt.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija svarsto, kad pradinukai galėtų mokytis mokyklose, dienos centruose ar kitose įstaigose.

Švietimo įstaigos ugdymą ir veiklas pradinukams organizuos užtikrindamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas. 

Žiemos (Kalėdų) atostogos pradinių klasių mokiniams baigiasi 2021 m. sausio 3 d., 5–12 kl. mokiniams – sausio 5 d.

REKLAMA

Taip pat sugriežtinus karantiną gruodžio 16 d. buvo planuojama nuotoliniu būdu imtis ir darželinukų bei priešmokyklinukų ugdymo, tačiau vėliau ši nuostata pakeista ir palikta tik rekomendacija tėvams nevesti vaikų į darželius, jei yra tokia galimybė.

Ikimokyklinis ugdymas sugriežtinus karantiną nebuvo iškeltas į nuotolį. Ugdymas įprastu būdu taikomas specialiose mokyklose ir klasėse.

Sugriežtintas karantinas Lietuvoje įvestas nuo gruodžio 16 d. iki gruodžio 31 d. imtinai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų