REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija penktadienį tapo dar viena šalimi, panaikinusia vadinamąjį tamponų mokestį, atšaukdama moterų higienos produktams taikomus pardavimo mokesčius.

Didžioji Britanija penktadienį tapo dar viena šalimi, panaikinusia vadinamąjį tamponų mokestį, atšaukdama moterų higienos produktams taikomus pardavimo mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį žingsnį itin palankiai įvertino moterų teisių gynėjai ir išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) šalininkai.

REKLAMA

Kovo mėnesį pristatydamas JK biudžetą, iždo kancleris Rishi Sunakas įsipareigojo panaikinti labai nepopuliarų tamponų ir higieninių įklotų mokestį, tačiau pakeitimai galėjo įsigalioti tik penktadienį, kai baigėsi pereinamasis „Brexito“ laikotarpis.

Pagal ES įstatymus šalys negali sumažinti menstruacinių produktų pridėtinės vertės mokesčio mažiau 5 proc. ribos, nes jie laikomi prabangos, o ne būtiniausiomis prekėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Airija yra vienintelė ES šalis, kuri netaiko mokesčio sanitariniams gaminiams, nes joje nulinis mokesčio tarifas galiojo dar iki ES nustatant žemiausią ribą.

„Higienos produktai yra būtini, todėl teisinga, kad mes netaikysime pridėtinės vertės mokesčio (PVM), – pareiškė R. Sunakas. – Mes jau pasirūpinome nemokamais higienos produktais mokyklose, kolegijose ir ligoninėse, o dabar žengiame dar vieną žingsnį, kad užtikrintume, jog šios priemonės bus prieinamos visoms moterims.“

Didžioji Britanija oficialiai paliko bloką ketvirtadienį 23-ią valandą vietos laiku (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku), įgydama daugiau galių priimti savo įstatymus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujasis JK ir ES prekybos susitarimas įneš naujų apribojimų ir biurokratijos, tačiau „Brexito“ šalininkams tai reiškia nacionalinės nepriklausomybės nuo ES ir jos taisyklių susigrąžinimą. Jie atkreipė dėmesį į „tamponų mokesčio“ panaikinimą kaip ankstyvą teigiamą pokytį po „Brexito“.

Didžiosios Britanijos iždas anksčiau yra apskaičiavęs, kad šis žingsnis vidutiniškai kiekvienai moteriais sutaupys beveik 40 svarų (45 eur.) per visą gyvenimą.

„Nuėjome ilgą kelią, kol pasiekėme šį tašką, tačiau pagaliau seksistinis mokestis, pagal kurį higienos produktai buvo laikomi nebūtinomis prabangos prekėmis, gali atgulti į istorijos knygas“, – teigė moterų teisių gynimo organizacijos „Felicia Willow“ vadovė.

Daugelis kitų šalių taip pat yra panaikinusios moterų higienos produktų mokestį, įskaitant Australiją, Kanadą ir Indiją. Jungtinėse Amerikos Valstijose šis mokestis netaikomas keliose valstijose, įskaitant Niujorką ir Floridą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų