REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
VUL Santaros klinikos (nuotr. Vidmanto Balkūno)

Praėjusią parą patvirtinta 3322 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 130 asmenų, pranešė Statistikos departamentas.

26

Praėjusią parą patvirtinta 3322 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 130 asmenų, pranešė Statistikos departamentas.

REKLAMA

Pranešama, kad praėjusią parą mirė 73 moterys ir 57 vyrai.

Visgi, vėliau patikslinta, kad tarp 130 mirčių nuo COVID-19, apie kurias pranešta penktadienį, pateko ir žmonės, kurie mirė anksčiau, tačiau apie kuriuos ligoninės nebuvo pranešusios, informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Tos mirtys 130 tikrai ne visos yra vakar paros. Tai vėluojančios mirtys, apie kurias gydymo įstaigos mūsų neinformavo nustatyta tvarka. Jos buvo paprašytos mūsų iniciatyva, kad atsiųstų tą informaciją mums“, – sakė NVSC atstovė Austina Vžesniauskaitė.

Pasak jos, sulaukęs kritikos dėl neapskaitytų mirčių nuo COVID-19, centras kreipėsi į ligonines, prašydamas pateikti informaciją apie mirtis. Tai gydymo įstaigos turi padaryti užpildydamos specialią formą.

REKLAMA
REKLAMA

Įstaigoms į šį prašymą sureagavus, ir buvo registruotas didžiulis mirčių šuolis per vieną parą.

A. Vžesniauskaitė akcentavo, kad ši informacija vėliau pateikta ne dėl centro kaltės.

„Mes negalime nuspėti, kiek kiekvienoje įstaigoje buvo mirčių, apie kurias mums nepranešta“, – sakė ji.

REKLAMA

Statistikos departamentas BNS informavo, kad šiuo metu tikrina šiuos skaičius. Preliminariais duomenimis, realus paros mirčių skaičius gali siekti kelias dešimtis.

Bendras užsikrėtimų COVID-19 skaičius siekia 143 tūkst. 903, iš jų 76 tūkst. 442 pasveiko, 65 tūkst. 47 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 1589 žmonės, dar 825 sirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Per parą ištirta 11 tūkst. 745 ėminių, nuo pandemijos pradžios jų ištirta 1mln. 639 tūkst. 941.

Papildyta 13.25

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), kaip ir buvo pranešta anksčiau, iš gydymo įstaigų gavęs informaciją apie mirties nuo koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejus ir atvejus, kai mirusieji buvo užsikrėtę COVID-19, bet mirė dėl kitų priežasčių, kuri nebuvo pateikta laiku pagal Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytą tvarką, šiuos duomenis įtraukia į statistiką.

REKLAMA
REKLAMA

NVSC informuoja, kad praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 42 žmonės, dar apie 88 mirties atvejų pateikti pranešimai, kurių gydymo įstaigos nebuvo pateikusios laiku, kaip numatyta galiojančioje, SAM patvirtintoje tvarkoje.

Taip pat gruodžio 31 d. gauta informacija apie 19 mirties atvejų, kai asmenys mirė užsikrėtę COVID-19, bet, medikų vertinimu, pagrindinė mirties priežastis yra kita. Dar 58 tokių atvejų, apie kuriuos pranešta šiandien, yra atvejai, kai gydymo įstaigos atsiuntė laiku nepateiktus pranešimus, kaip numatyta galiojančioje tvarkoje.

Kaip ir buvo anksčiau, t. y. visą pandemijos laikotarpį, NVSC kasdien pateikia informaciją apie tuos mirties atvejus, apie kuriuos tą parą gavo pranešimus iš gydymo įstaigų, nepaisant, kokia yra žmogaus mirties data. Tai buvo nuolat pabrėžiama ir nuolat akcentuojama, pateikiant informaciją visuomenei, ką kasdien ir darė NVSC, nurodydamas ir mirusiųjų amžiaus grupes, ir informaciją apie turėtas gretutines patologijas, ir asmenų užsikrėtimo aplinkybes, kurios nustatytos epidemiologinės diagnostikos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NVSC atkreipia dėmesį, kad mirčių neatitikimą pagal gydymo įstaigų NVSC pateiktus pranešimus ir informaciją Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje įvertino NVSC ir NVSC kreipėsi į Registrų centrą ir gydymo įstaigas, siekiant sutikrinti duomenis. Viešojoje erdvėje pateikiama informacija, kad neatitikimą pastebėjo kitos įstaigos yra netiesa, apie neatitikimą pranešė ir veiksmų ėmėsi NVSC.

Svarbu ir tai, kad NVSC iš karto pasiūlė problemos sprendimo būdą ir techniškai jau kurį laiką yra pasiruošęs informacijos apie mirties atvejus gavimo proceso tobulinimui, tačiau vis dar galioja tvarka, nustatyta ministro įsakymu, kaip informacija turi būti pateikta NVSC, t. y. pateikiant skubų pranešimą.

REKLAMA

NVSC yra įstaiga, kuri gauna informaciją nustatyta tvarka, kurią nustatė ne pats centras. NVSC gauna informaciją iš gydymo įstaigų, joms pateiktus tam numatytą formą, kaip ir yra numatyta teisės aktuose.

NVSC primena, kad jau gruodžio 10 d. raštu kreipėsi į Registrų centrą, prašydamas pateikti duomenis apie visus Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje registruotus mirties nuo COVID-19 ligos atvejus, pateikiant detalią informaciją.

Judėjimas – tik esant būtinybei

Sugriežtinus karantiną, gyventojams draudžiama keliauti be tikslo. Palikti gyvenamąją vietą nuo gruodžio 16 d. iki sausio 31 d. 24 val. galima tik išskirtiniais atvejais. 

REKLAMA

Išimtys numatomos vykstant į darbą, prekybos vietą, nuosavą nekilnojamojo turto objektą, laidotuves. Taip pat judėti gali asmenys, vykstantys į ar iš oro uostų, jūrų uostų, autobusų stočių.

Taip pat leidžiama vykti dėl sveikatos priežiūros ir kitų būtinųjų paslaugų arba objektyviai pagrįstų priežasčių, kai vykti yra neišvengiamai būtina. Gyventojai gali vykti prižiūrėti sergančių ar savimi pasirūpinti negalinčių asmenų.

Galiausiai gyventojams paliekama laisvė pasivaikščioti atvirose vietose. Atvirose erdvėse gali būti vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariai arba ne didesnės nei dviejų asmenų grupės. Namų ūkis – asmenys, gyvenantis vienuose namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių

Šventiniu laikotarpiu imamasi dar griežtesnių apribojimų. Nuo gruodžio 16 d. iki sausio 3 d. 24 val. gyventojams draudžiama palikti savo gyvenamą savivaldybę. 

Išimtys numatomos, kai gyventojai vyksta į tarptautinius keleivių maršrutus aptarnaujančius oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų, į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, dėl artimųjų giminaičių mirties, į darbą, kai darbas yra kitose savivaldybėje.

Taip pat išimtys numatomos asmenims, kurie vyksta dėl sveikatos priežiūros paslaugų ar kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykti į kitą savivaldybę neišvengiamai būtina.

REKLAMA

Taip pat draudimas netaikomas asmenims (vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams), vykstantiems į savivaldybę, kurioje jie turi nekilnojamojo turto.

Policija organizuos stacionarius kontrolės postus visų šalies savivaldybių centrų prieigose, kuriuose bus kontroliuojamos įvažiuojančios į miestus transporto priemonės. 

Dalis įvažiavimų bus užtverta techninėmis priemonėmis, bus įrengiamos stebėjimo kameros ar statomi draudžiamieji ženklai. Kiekviename poste dirbs mažiausiai du pareigūnai, didelio eismo intensyvumo postuose bus pasitelkiami viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, pasieniečiai, policijos rėmėjai, šauliai, taip pat karo policija.

Judėjimo kontrolė vyks nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val., nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27 d. 21 val., taip pat nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų