REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant 2021 metams, vis daugiau vilčių sulaukti nukeltų renginių. Po naujųjų metų sporto fanatikai tikrai turės į ką paganyti akis. Tv3.lt eilės tvarka sudėliojo svarbiausius Lietuvai ir pasauliui 2021 metų sporto įvykius.

Artėjant 2021 metams, vis daugiau vilčių sulaukti nukeltų renginių. Po naujųjų metų sporto fanatikai tikrai turės į ką paganyti akis. Tv3.lt eilės tvarka sudėliojo svarbiausius Lietuvai ir pasauliui 2021 metų sporto įvykius.

REKLAMA

Dakaro ralis (sausio 3 – 15 d.)

Šių metų Dakaras stipriai priklausomas nuo koronaviruso situacijos. Griežtą testavimo tvarką jau pradėję ekipažai kelios dienos po Naujųjų metų išvažiuos į dykumą beveik dviejoms savaitėms.

Šių metų distancija – 7646 kilometrai, iš kurių 4767 sudaro greičio ruožai. Iš viso lenktynininkai įveiks 12 etapų. Ralyje dalyvaus 322 autosporto mylėtojai (108 motociklai, 21 keturratis, 67 automobiliai, 58 UTV, 42 sunkvežimiai, 26 klasikiniai).

Lietuvą atstovaus rekordinis lenktynininkų skaičius – 7. Savo jėgas išbandys motociklininkas Arūnas Gelažninkas (2020 m. Dakaras – 30 vieta), o keturračių įskaitoje pirmą kartą turėsime šalies atstovą Laisvydą Kancių.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilių klasėje nuo 2020 m. Dakaro keitėsi tik ekipažų šturmanai: Benediktas Vanagas ir Filipe Palmeiro (2020 m. Dakaras – 15 vieta), Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis (2020 m. Dakaras – 20 vieta), Vaidotas Žala ir Saulių Jurgelėną keičiantis portugalas Paulo Fiuza (2020 m. Dakaras – 26 vieta), Gintas Petrus ir Povilą Valaitį pakeisiantis Jose Marquesas (2020 m. Dakaras – 41 vieta), Edvinas Juškauskas ir Aisvydas Paliukėnas (2020 m. Dakare nefinišavo).

REKLAMA

2020 m. automobilių įskaitoje nugalėjo ispanas Carlosas Sainzas. Šiemet jis vėl konkuruos su vienais favoritų Nasseru Al-Attiyah, Stephane‘u Peterhanseliu bei Sebastienu Loebu.

Atranka į Europos krepšinio čempionatą (vasario 19 – 22 d.)

Lietuvos krepšinio federacija po sėkmingai suorganizuoto pirmojo Vilniaus „burbulo“ lapkričio mėnesį gavo šansą surengti dar vieną atrankos langą.

Namų sienos mūsiškiams bus reikalingos kaip niekad – su dviem pergalėmis ir dviem pralaimėjimais ant nepatekimo ribos balansuojanti Lietuva turi rimtai pasižiūrėti į laukiančias rungtynes prieš Daniją ir Čekiją.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 19 d. mūšis prieš čekus daug nelemia – varžovai ir taip organizuoja Europos čempionatą savo šalyje ir turi garantuotą bilietą. Tai reiškia, jog lietuviams reikia aplenkti arba Belgiją, arba Daniją turnyrinėje lentelėje.

Vasario 22 d. rungtynės prieš Daniją gali tapti lemiamomis. Lietuviams reikalinga pergalė bent 4 taškų pranašumu norint sau garantuoti bilietą į Europos pirmenybes.

Tokiu pat metu intriguojančios batalijos vyks ir kituose „burbuluose“. Gerai žinomas pavardes į pagrindinius turnyrus galinčios atsivežti rinktinės kenčia dėl FIBA sistemos.

Juodkalnija (2/2) savo grupėje konkuruoja su prancūzais (3/1), vokiečiais (1/3) ir britais (2/2). Vokietija rengs Europos čempionatą, tad savo kelialapį jau turi. Juodkalniečiai netikėtai prastai atrodė atsakomosiose rungtynėse prieš Didžiąją Britaniją ir likus dviems turams turi neigiamą balansą prieš savo tiesioginį varžovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balkanų krašto ekipa turi laimėti tiek prieš Prancūziją, tiek prieš Vokietiją norėdami patekti į Europos čempionatą. Kitu atveju, kortos bus jau nebe jų rankose. Čempionatui tai būtų akivaizdus praradimas – Juodkalniją atstovauja Orlando „Magic“ vienas lyderių Nikola Vucevičius.

Kaimynų latvių (1/3) situacija priklauso nuo jų pačių. Graikija (3/1) bei Bosnija ir Hercegovina (3/1) jau turi garantuotas vietas čempionate, tad latviams reikia aplenkti Bulgariją (1/3).

Vasario 19 d. latviai bandys revanšuotis bulgarams už skaudų pralaimėjimą išvykoje po dviejų pratęsimų (110:104). Jei latviai pasieks reikiamą taškų pranašumą – pateks į Europos čempionatą.

REKLAMA

Latviai negali sau leisti praleisti dar vieno čempionato. Į pasaulio pirmenybes nepatekusi šalis gali vėl nesulaukti Kristapo Porzingio („Mavericks“), Rodiono Kurucso („Nets“), Davio („Wizards“) ir Dairio Bertanių, Janio Timmos (abu „Chimki“), Janio Strelnieko (CSKA), Rolando Šmito („Barcelona“).

Pasaulio ledo ritulio čempionatas (gegužės 21 – birželio 6 d.)

Latvijoje ir Baltarusijoje vyksiančios ledo ritulio pirmenybės dar neprasidėjus gali netekti vieno iš šeimininkų. Po žiaurių Aleksandro Lukašenkos režimo poelgių Baltarusijoje, Europos parlamentas ėmėsi veiksmų.

Prašoma, jog baltarusiai prarastų teisę rengti pasaulio čempionatą. EP nariai net siuntė laišką tarptautinės ledo ritulio federacijos prezidentui Rene Faseliui su čempionato vertybių priminimu.

REKLAMA

Kaimynams tai gali būti skaudus smūgis. Tiek Baltarusijoje, tiek Latvijoje ledo ritulys populiarumu gerokai lenkia krepšinį.

Pašėlusi gegužė

Kaip ir kasmet, gegužės mėnesį finišuoja didžiausi Europos futbolo ir krepšinio turnyrai.

Gegužės 26 dieną, Lenkijos uostamiestyje Gdanske vyks UEFA Europos lygos finalas. Antras pagal pajėgumą Europos futbolo turnyras šį sezoną bus ne ką mažiau intriguojantis. Tikėtina, jog šiemet dėl titulo kovos Anglijos komandos.

Bukmekeriai labiausiai tiki Mančesterio „United“ ir Londono „Tottenham“ šansais. Visai netoli jų – Londono „Arsenal“ ir „Milan“.

Po kurio laiko Europos lygos atkrintamosiose nematysime praėjusių metų finalininkės „Sevilla“ klubo. Šios lygos ekspertais laikomas klubas tęsia kovas UEFA Čempionų lygoje. Turnyras turės naują čempioną – Milano „Inter“ taip pat žengė tolyn Čempionų lygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prestižiškiausias Europos turnyras serviruos ne mažiau intrigų. Kalbant apie finalą, bukmekeriai labai stipriai tiki Miuncheno „Bayern“ galimybėmis iškovoti taurę antrus metus iš eilės.

Grupių etape čempionai iškovojo penkias pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis. Tokį patį rezultatą grupėse užfiksavo ir dar viena pretendentė į finalą Mančesterio „City“ su Josepu Guardiola priešakyje.

„City“ ne pirmus metus demonstruoja karštligišką formą Europoje, tačiau atėjus ketvirtfinaliui subliūkšta. Šį sezoną prasibrauti į gegužės 29 dieną Stambule vyksiantį finalą lengviau nebus. Turnyre lieka tokie grandai kaip „Liverpool“, „Juventus“, „Barcelona“ ar „Real“.

REKLAMA

Eurolygos finalo ketvertas planuojamas gegužės 28-30 dienomis Vokietijoje, Kelno mieste.

Po pirmojo varžybų rato susiformavę turnyrinės lentelės griaučiai jau leidžia spėti, kas pirks bilietus į Kelną. Maskvos CSKA (14/3) fiksuoja 11-kos pergalių seriją ir septynmyliais žingsniais artina save link reguliariojo sezono nugalėtojo titulo.

Savo pozicijas laiko Ispanijos grandai „Barcelona“ (11/6) ir „Real“ (12/5). Šarūno Jasikevičiaus ir Pablo Laso komandos ne pirmus metus taikosi į finalo ketvertą, tačiau būtent lietuvio komanda paskutinį kartą ten buvo 2014 metais.

Šaras artėja prie antrojo savo finalo ketverto trenerio karjeroje, tačiau prieš akis dar visas antrasis varžybų ratas.

REKLAMA

Nereikia pamiršti ir Kauno „Žalgirio“ (10/7) galimybių. Martinas Schilleris nuvairavo Kauno ekipos laivą iki 5 pergalių iš eilės ir sužaidus pusę reguliariojo sezono varžybų kelia klausimą – ar „Žalgiris“ yra pajėgus ir be Šaro pasiekti finalo ketvertą?

Europos futbolo čempionatas (birželio 11 – liepos 11 d.)

Šios Europos pirmenybės išties unikalios. Net 12 Senojo žemyno šalių vyksiantis čempionatas labiausiai į vakarus gerbėjus nutupdys Ispanijoje Bilbao mieste ir ryčiausiai Azerbaidžane, Baku mieste.

Turnyras finišuos Londone. Grupės etapą, aštuntfinalį, pusfinalius ir finalą priimsiantis „Wembley“ stadionas turės progą dėl futbolo pamišusioje šalyje paraginti savo komandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas turnyro pasiskirstymas atrodo taip:

Grupės etapas, aštuntfinaliai, pusfinaliai ir finalas: Londonas (Anglija)

Grupės etapas ir ketvirtfinaliai: Miunchenas (Vokietija), Baku (Azerbaidžanas), Sankt Peterburgas (Rusija), Roma (Italija)

Grupės etapas ir aštuntfinaliai: Kopenhaga (Danija), Bukareštas (Rumunija), Amsterdamas (Olandija), Dublinas (Airija), Bilbao (Ispanija), Budapeštas (Vengrija), Glazgas (Škotija).

Turnyre debiutuos dvi Europos futbolo nykštukės Suomija ir Šiaurės Makedonija. Pirmieji atrankos grupėje už borto paliko graikus, o makedonai išplėšė bilietą per papildomą atranką.

2016 metais pasaulį nustebinusi Islandijos rinktinė šias Europos pirmenybes praleis. Ketvirtfinalyje pabuvoję šiauriečiai dabar tenkinosi papildomu atrankos turnyru, kuriame palaužė rumunus, tačiau krito prieš Vengriją.

REKLAMA

Favoritais laikomos dvi grupės rinktinių: didžiausi šansai suteikiami Anglijai, Belgijai ir Prancūzijai. Visai netoli jų bukmekeriai rikiuoja olandų, vokiečių ir ispanų vienuolikes. Titulą ginsiantys portugalai taip pat turi, ką įrodyti su dar 5 metais parūdijusiu Cristiano Ronaldo.

Olimpinio krepšinio turnyro atranka Kaune (birželio 29 – liepos 4 d.)

2019 metų pasaulio krepšinio čempionate 7 komandos pasidalino kelialapius į Tokijo olimpines žaidynes: Nigerija, Argentina, Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), Iranas, Prancūzija, Ispanija ir Australija. Aštunta ekipa tapo turnyro šeimininkė Japonija.

Taigi, liko 4 vietos olimpiniame krepšinio turnyre ir Lietuva pretenduoja į vieną iš jų.

Lietuvos krepšinio federacija laimėjo konkursą ir gavo teisę rengti vieną iš keturių olimpinės atrankos turnyrų Kaune. Šį kartą burtų ceremonija buvo dosnesnė lyginant su pasaulio pirmenybėmis.

REKLAMA

Savo grupėje lietuviai varžysis prieš Pietų Korėją ir Venesuelą. Kitoje Kauno grupėje ginklus surems Lenkija, Slovėnija ir Angola.

Iš grupės į pusfinalį pateks po dvi grupių komandas. Po pusfinalio lauktų finalas, o tada – bilietas į Tokiją. Pagal išankstines prognozes, Lietuva be didesnių problemų turėtų perlipti grupės etapą, tačiau didžiausi iššūkiai laukia poto. Lenkija pasaulio čempionate nužygiavo iki ketvirtfinalio, o slovėnai grasina atsivežti savo žvaigždę Luką Dončičių.

Panašu, kad norėdami patekti į olimpines žaidynes lietuviai privalės įveikti jei ne abi, tai bent vieną iš šių rinktinių. Kortas maišo ir vėlai prasidėjęs NBA sezonas. Už Atlanto atkrintamosios gali užsitęsti iki pat liepos 22 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Jei „Mavericks“ žygiuotų toli atkrintamosiose slovėnai prarastų L. Dončičių, tačiau tas pats galioja ir mūsiškiams Domantui Saboniui ir Jonui Valančiūnui.

Tas pats galioja ir kituose miestuose žaisiančioms Serbijai, Graikijai, Kanadai ar Italijai. Jų praradimai būtų Nikola Jokičius, Giannis Antetokounmpo, Jamalas Murray ar Danilo Gallinari.

Olimpinės žaidynės Tokijuje (liepos 23 – rugpjūčio 8 d.)

Viso pasaulio sportą vienijantis renginys. Didžiausias dėmesys vasarą bus sutelktas į Tokijų, kur dalyvaus 206 šalių rinktinės ir net 11091 atletas.

Lietuva, kolkas, turi 21 garantuotą sportininką olimpinėse žaidynėse:

Živilė Vaiciukevičiūtė, Diana Zagainova, Andrius Gudžius, Edis Matusevičius, Brigita Virbalytė (lengvaatlečiai),

Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Lietuvos vyrų komanda (D. Rapšys, A. Šidlauskas, Simonas Bilis, Deividas Margevičius) (plaukimas),

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Justinas Kinderis, Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė (šiuolaikinė penkiakovė),

Mindaugas Griškonis, Saulius Ritter ir Dovydas Nemeravičius, Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė (irklavimas),

Vyrų dviračių plento grupinės lenktynės, Rasa Leleivytė, Simona Krupeckaitė, Miglė Marozaitė (dviračių sportas),

Viktorija Andrulytė – buriavimas, Juozas Bernotas – burlenčių sportas, Robertas Tvorogalas – sportinė gimnastika.

REKLAMA

Dar 144 atletai varžosi dėl kelialapio į Tokijų vykdydami normatyvus, kvalifikacijas.

Dėl olimpinių žaidynių nukėlimo, Japonija turės pakloti apie 20 mlrd. eurų renginio organizavimui. Japonišką inovatyvumą šeimininkai turės progą parodyti visam pasauliui. Pirmieji žingsniai jau buvo dėti. Olimpiniai medaliai bus gaminami iš pačių japonų suneštos panaudotos technikos. Taip organizatoriai prisideda prie gamtos tausojimo.

Taip pat, dar neprasidėjus žaidynėms Rusija įsivėlė į dopingo skandalą.

Blogus duomenis tarptautinei antidopingo agentūrai (WADA) pateikusi Rusija neturės teisės po savo vėliava siųsti savo šalies sportininkų. Jie privalės būti „neutraliais atletais/komandomis“.

FIFA salės futbolo pasaulio čempionatas Lietuvoje (rugsėjo 12 – spalio 3 d.)

Lietuva į futbolo elitą beldžiasi per kitas duris. Populiarumą įgaunančio salės futbolo pasaulio čempionatas vyks Lietuvoje. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vyksiančios pirmenybės suvienys 24 šalis varžytis dėl geriausiųjų titulo.

Lietuvos salės futbolo rinktinei tai bus pirmasis čempionatas istorijoje. Pasiruošimo darbai vyksta jau nuo 2018 metų. Didžiulį visuomenės susidomėjimą gavo paskelbtas oficialus turnyro talismanas Įvartito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų