REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dūkšto seniūnijoje, Ignalinos rajone, net 13 vaikų auginanti tvarkinga rusų šeima per Kalėdas neteko namų. Ugnis iki pamatų sudegino sodybos gyvenamą namą ir gyvulių tvartą.

Dūkšto seniūnijoje, Ignalinos rajone, net 13 vaikų auginanti tvarkinga rusų šeima per Kalėdas neteko namų. Ugnis iki pamatų sudegino sodybos gyvenamą namą ir gyvulių tvartą.

REKLAMA

Nors pagalbos ranką ištiesė seniūnija, kelios kaimo bendruomenės, padėti daiktais ir drabužiais suskubo pavieniai žmonės.

Dūkšto seniūnas prašo atsiliepti ir tuos, kas galėtų šeimą paremti finansiškai. Mat pinigų reikia, kad 15 asmenų šeima galėtų kuo greičiau atsistatyti namus ir lauke paliktai šalti gyvulių bandai skirtą ūkinį pastatą.

Konstantinas Deryuginas su būriu paukščių ir sarginiu šeimos šuneliu glaudžiasi pašiūrėje, o prieš akis styro sudegusios sodybos likučiai. Iš Rusijos į Dūkštą, Ignalinos rajone, atsikėlusi šeima – daugiavaikė. Vyras kartu su žmona augina 13 vaikų.

Gaisras šiuose Konstantino ir Tatjanos Deryuginų namuose kilo Kalėdų naktį iš gruodžio 25-osios į 26-ąją.

„Kai aš atsiguliau, staiga dingo šviesa namie. Taip kartais būna pas mus, labai mažas elektros padavimas. 16 amperų. Bet neišsigandau, bet kai vaikai pradėjo rėkti: tėti, gaisras... Dega vagonėlis prie namo, aš su apatiniais ir veltiniais išlėkiau į kiemą su gesintuvu. Bet degė jau smarkiai“, – sako daugiavaikis tėvas Konstantinas Deryuginas.

REKLAMA
REKLAMA

Nelaimės metu daugiavaikis tėvas namuose laiką leido vienas su septyniais mažamečiais vaikais. Mat žmona su kitais vaikais ir mažiausiu vos 9 mėnesių pagranduku vieši Rusijoje pas artimuosius. Moteris namo planavo grįžti po Naujųjų.

REKLAMA

„Aš tai atsiminsiu visą gyvenimą, jie rėkė, tėti, mes dabar visi mirsim, sakiau, ramiai, melskitės, o aš gesinsiu. Pirma, išnešiau iš namo dujų balioną, po to dokumentus, daiktus, o po to vos neužtroškau nuo dūmų ir nieko nebesugebėjau išnešti. Mes su vaikais atsisėdom į automobilį ir laukėm ugniagesių“, – pasakoja K. Deryuginas.

Nuo ko tiksliai kilo gaisras, aiškinasi ugniagesiai. Bet tą naktį iki pamatų supleškėjo ne tik gyvenamas namas, bet ir ūkinis. Laimei, vyras spėjo iš jo išginti nemažą laikomų karvių ir ožkų bandą, išgelbėjo ir paukščius.

REKLAMA
REKLAMA

Padėti daugiavaikei šeimai iškart atskubėjo seniūnija. Suteikė laikiną socialinį būstą, tiesa, nedidelį – vos 2 kambarėlių.

„Seniūnija skyrė socialinį būstą, dvi bendruomenės – Dūkšto, Kaniukų – paaukojo konservuotų maisto atsargų, drabužių, batų, buities rakandų, reikmenų“, – teigia Dūkšto seniūnas Antanas Šakalys.

Kadangi didžiulė rusų šeima tvarkinga ir bendruomenės mėgstama, po nelaimės žmonės nė neprašomi puolė padėti. Dalis gelbėja šeimai drabužiais, batais vaikams, net maistu ir malkomis, o kiti, kaip Raimundas, pasišovė sutvarkyti santechniką, elektrą. Kol pasibaigs būsto remonto darbai, tėvas su vaikais laikinai persikėlė į Visaginą, kur išsinuomojo butą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gaisras, jis nelaukia ir neklausia“, – kalbėjo šeimos draugas Valdas Macijauskas.

„Jeigu kiekvienas abejingas būsim, gerai, vienam bėda, o jei tau tokia atsitiks? Nusisuksi, nueisi nuo kito, kitas taip pat nuo tavęs nusisuks“, – sako Dūkšto gyventojas Raimundas Varna.

Seniūnas sako, kad padėti šiai šeimai niekas neatsisako dar ir dėl to, kad patys kabinasi į gyvenimą, niekada nėra nieko prašę dykai, gyvena ir sukasi tik iš ūkio. Negana to, patys padeda bendruomenei organizuojant šventes ar renginius.

„Yra, kuriem šitie vaikai nusispjaut, jis dabar turi, rytoj neturi, tik pašalpos vaikų laukia. Tai čia jau ne, ne tėvai, bet jis juos prižiūri. Ir džiaugiasi, kiek girdėjau, jie ir dainuoja gražiai“, – pasakoja R. Varna.

REKLAMA

Seniūną stebina tokia šeimos stiprybė ir vienybė. Tėvas su vaikais atsisako priimti visus dovanotus daiktus, pasiėmė tik tuos, kurių šeimai tikrai reikia. Nelaimės ištiktas vyras sako, kad tokios žmonių pagalbos ir paramos jis paprasčiausiai nesitikėjo.

„Niekada neįsivaizdavau, kad žmonės gali būti tokie geri. Ir aš jiems labai dėkingas“, – teigia K. Deryuginas.

„Visi, kas vežė, viską dėjom, glaudėm, kas įmanoma, viską sudėjom, maisto produktus. Ir jau vieną automobilį daiktų nukentėjęs Konstantinas išsivežė į Visaginą, kur nuomojasi 2 kambarių butą“, – kalbėjo A. Šakalys.

Konstantino ir Tatjanos Deryuginų šeimai Dūkšto seniūnija norėtų padėti kuo greičiau atstatyti sudegusius namus, ūkinį laikomiems gyvuliams. Bet tam savivaldybės ir seniūnijos skirtos finansinės pagalbos neužtenka. Šiuo metu yra atidaryta Konstantino vardu asmeninė sąskaita prašomai materialinei paramai ir iš visuomenės.

PADĖKA NUO NAMŲ NETEKUSIOS DERIUGINŲ ŠEIMOS Mielieji, Deriuginų šeimos vardu norime širdingai padėkoti visiems už...

Posted by Ignalinos rajono savivaldybė on 2020 m. gruodžio 28 d., pirmadienis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų