REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgiris“ antradienį Eurolygoje išgyveno dar vieną vokišką dramą. Gynybinėse rungtynėse kauniečiai išvykoje 74:71 palaužė Berlyno ALBA.

Kauno „Žalgiris“ antradienį Eurolygoje išgyveno dar vieną vokišką dramą. Gynybinėse rungtynėse kauniečiai išvykoje 74:71 palaužė Berlyno ALBA.

REKLAMA

Žalgiriečiai po keturių pergalių iš eilės tikėjosi metus pabaigti lengvai – Vokietijos sostinėje laukė be vyr. trenerio ir trijų pagrindinės sudėties žaidėjų šliubčiojanti ALBA.

Pirmosios minutės Berlyne parodė, kad 10-oji pergalė toli gražu nepasiekta. Lyderis Marius Grigonis strigo klampiose ALBA gynybos užkardose, visa komanda per pirmąjį kėlinį padarė 8 klaidas ir savo pirmojo tritaškio laukė iki pat antrojo kėlinio galo. Tik milžiniškų pastangų dėka „Žalgiris“ antroje rungtynių pusėje pramušė Berlyno ekipos gynybą.

„Matėsi, kad nusiteikimas nebuvo toks, koks būdavo anksčiau. Žalgiriečiai jautėsi tvirtais favoritais – nežaidė keli priešininkų žaidėjai, susirgo vyr. treneris. Netikėtu dalyku tapo didžiulis agresyvumas ir gynyba prieš M. Grigonį. Kauniečiai tam nebuvo pasiruošę ir turėjo priimti geresnius sprendimus. Antrajame kėlinyje „Žalgiris“ prarado ir koncentraciją gynyboje. Dėl to pradžia ir susiklostė tokia“, – sunkų gyvenimą pirmas 20 minučių apibūdino apžvalgininkas, treneris Tomas Purlys.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, jog Martinas Schilleris ir jo trenerių brigada nebuvo pasiruošusi tokiai agresyviai ALBA ekipai. Ne kartą prieš rungtynes buvo išskirtos nestandartinės Aito Garcia Reneseso gynybos. Viena iš jų – zona 1-2-2, kai vidurio puolėjas pasitinka atbėgantį varžovų įžaidėją, o likę užkerta perdavimo linijas.

REKLAMA

„Žalgiris“ per pirmąjį kėlinį pelnė 12 taškų ir 4 iš jų susirinko nuo baudų metimų linijos. Taškų galėjo būti ir mažiau – Berlyno klubas kelis kartus susimovė prasižengdamas jau esant „bonuso“ situacijoje.

Be viso to, ALBA gynyba fatališkai išmušė iš vėžių žalgiriečių taikiklius. Net ir galutiniai procentai rodo krauju uždirbtus taškus (59 proc. dvit., 33 proc. trit., 69 proc. baud. met.). Kauniečiai savo vidurkį (54 proc.) viršijo tik dvitaškių kategorijoje.

„Ir nusiteikimas ir nepakankamas pasiruošimas galėjo nulemti tokį prastą startą. Kai tave dvigubina, labai svarbu yra kitų žaidėjų indėlis. Reikia, kad jie gerai judėtų, priimtų kamuolį iš dvigubinamojo. „Žalgiris“ anksčiau puikiai tai darydavo, bet ALBA puikiai uždarė perdavimų linijas, vadinamuosius „tiksinčius“ perdavimus. Ypač tai buvo daroma prieš M. Grigonį“, – analizavo T. Purlys. – Ne tai, kad „Žalgiris“ buvo nepasiruošęs, o ALBA puikiai išanalizavo žalgiriečių puolimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Prislopintas lyderis

Ne veltui T. Purlio yra minimas M. Grigonis. „Žalgirio“ lyderiu ir Eurolygos žvaigžde vadinamas 26-erių kaunietis tris kėlinius vadavosi iš vokiečio Jonaso Mattisecko gynybos pančių.

14,9 taško per rungtynes renkantis Marius prabilo ketvirtajame kėlinyje, kai to labiausiai reikėjo. Vieną po kito taiklius dvitaškius į krepšį siuntęs atletas galiausiai surinko 12 taškų, iš kurių 8 jis pelnė ketvirtajame kėlinyje.

Su padidėjusia varžovų koncentracija gynėjas susiduria ne pirmą kartą šį sezoną. Kaip reikia meistriškai stabdyti M. Grigonį jau pademonstravo Šarūnas Jasikevičius ir jo treniruojama „Barcelona“. Buvusio kauniečių trenerio auklėtiniams M. Grigonis įmetė 5 taškus ir suklydo 4 kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Broko pasitaikė ir rungtynėse su ALBA – M. Grigonis vėl padarė 4 klaidas. Akivaizdu, jog universalusis gynėjas turi savo silpnybių.

„Po „Barcelonos“ rungtynių aiškiai matėsi, kaip reikia išmušti iš vėžių M. Grigonį. Kad gautų kamuolį jis turėjo labai daug dirbti. Priėmus kamuolį, vėl gi, agresyvi gynyba, dvigubinimas. Tai nepatinka niekam. Marius nėra toks greitas kaip Mike'as Jamesas, kuris kaip vijurkas.

Jei M. Grigonį gina mažesnis, greitesnis žaidėjas, tai, aišku, jam yra sunku. Prieš „Panathinaikos“ jis galėjo laisvai priimti kamuolį ir matėme kaip jis puikiai jaučiasi. Kitos komandos irgi bandys neduoti priimti kamuolio, išnervuoti, išvesti iš pusiausvyros“, – lyderio žaidimą apibendrino T. Purlys.

REKLAMA

Aukštaūgių indėlis ir progresas

„Žalgirio“ garvežiu į pergalę šį kartą tapo aukštaūgiai Joffrey Lauvergne'as ir Nigelas Hayesas. Prancūzo ir amerikiečio duetas kartu pelnė 34 taškus ir atkovojo 13 kamuolių.

Abu jie inicijavo spurtą trečiajame kėlinyje, kai N. Hayesas smogė dviem tritaškiais, o J. Lauvergne'as užbaigė dvi atakas „žemė-oras“.

Šį kartą susiklostė palankios sąlygos žalgiriečių „bokštų“ dominavimui. Savo sėkmingą atkarpą žaidė ir Paulius Jankūnas, M. Schilleris nepabijojo jau pirmajame kėlinyje mesti į aikštę Martiną Gebeną. Reikia paminėti, jog ALBA aukštaūgių linija rungtynes pasitiko išretėjusi – jiems negalėjo padėti pagrindinis vidurio puolėjas Benas Lammersas.

REKLAMA

Rungtynių metu susižeidė ir vienas Berlyno klubo lyderių Luke'as Sikma, tad rotacijoje ALBA liko su Johannesu Thiemannu.

Sezono pradžioje daug kritikos už aukštaūgių vienpusį išnaudojimą gavęs M. Schilleris sėkmingai įgyvendino korekcijas. Tobulėjantį „Žalgirį“ šiame žaidimo elemente pastebėjo ir T. Purlys:

„Pačioje pradžioje aukštaūgių išnaudojimas tikrai nebuvo geras. Matėme tik žaidimą „du prieš du“ arba „double drag“ (kai perduodamas kamuolys iš rankų į rankas ir žaidžiamas „du prieš du“). Matėme, kad ALBA daug keitėsi ginamaisiais ir pakankamai gerai uždaro gynėjus. Be M. Grigonio nei vienas gynėjas neįmetė dviženklio taškų skaičiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju, reikia ieškoti kelių po krepšiu. Sezono pradžioje tai nepavyko, bet ties sezono viduriu „Žalgiris“ padarė progresą“.

Apibendrindamas pirmąjį Eurolygos ratą, T. Purlys pasidžiaugė puikiu rezultatu. Kauniečiai ne tik laikosi Eurolygos aštuntuke, bet ir gali džiaugtis stipriai progresuojančiu M. Schillerio žaidimo modeliu.

„Pradžia buvo lyg ir gera, bet galima buvo sakyti, jog varžovai dar nebuvo įgavę optimalios formos. Faktas, kad žaidimas po truputį gerėjo. Prieš „Barcą“ jau gynyba buvo geresnė, tik puolimas nesisekė. Niekas nesitikėjo, kad be Šaro galima pasiekti tiek pergalių. Rato pažymys tikrai aukščiausias. Žaidimas yra gerėjantis, treneris taikosi prie europietiško krepšinio“, – sakė T. Purlys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų