REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybėje patikslinta, kokios nuo koronaviruso savo veiklą privalėjusios stabdyti įmonės kokias išmokas gaus. Iš viso įmonių paramai kitąmet ketinama skirti 150 mln. eurų, tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerija įspėja, kad čia galioja taisyklė „kas pirmesnis, tas gudresnis“, mat pinigų visiems norintiems neužteks.

Vyriausybėje patikslinta, kokios nuo koronaviruso savo veiklą privalėjusios stabdyti įmonės kokias išmokas gaus. Iš viso įmonių paramai kitąmet ketinama skirti 150 mln. eurų, tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerija įspėja, kad čia galioja taisyklė „kas pirmesnis, tas gudresnis“, mat pinigų visiems norintiems neužteks.

REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministerija patikslino subsidijų nuo Covid-19 nukentėjusioms įmonėms koncepciją. Jai įgyvendinti iš viso ketinama skirti 150 mln. eurų. Patikslintam planui artimiausiu metu dar turės pritarti ministrų kabinetas.

„Karantinas Lietuvoje veikia nuo lapkričio 7 dienos. Deja, jokia pagalbos verslui priemonė neveikia. Mes darėme viską, kad suderintume ir greičiau paleistume bent vieną paramos priemonę“, – trečiadienį Vyriausybės pasitarime kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Du kvietimai įmonėms

Subsidijas ketinama teikti pagal du kvietimus. Vienas kvietimas bus skirtas savarankiškoms įmonėms, nes jų vertinimo procesas paprastesnis ir greitesnis. Skaičiuojama, kad subsidijos įmones pasiektų per dvi savaites nuo paraiškos pateikimo. Šiai priemonei ketinama skirti 50 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis kvietimas skirtas nesavarankiškoms įmonėms – tokioms, kurios susijusios su kitais subjektais. Kartu su paraiška įmonės turės pateikti daugiau duomenų. Kartu turės būti sukurtas paraiškų pateikimo procesas per Elektroninio deklaravimo sistemą.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad pagal antrąjį kvietimą subsidijos įmones galėtų pasiekti per mėnesį nuo paraiškos pateikimo. Kvietimui numatoma skirti 100 mln. eurų.

Kokią paramą galės gauti?

Pirmajai pareiškėjų grupei ketinama skirti 25 proc. praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Mažiausia galima skirti suma – 500 eurų.

Antroji pareiškėjų grupė gaus fiksuotas 500 eurų išmokas.

Viena įmonė negali gauti daugiau nei 800 tūkst. eurų subsidijų. Be to, subsidija teikiama vienam pareiškėjui tik vieną kartą, ne vėliau kaip iki 2021 m. birželio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Ekonomikos ir inovacijų ministerija įspėja, kad subsidijų biudžetas ribotas, todėl išmokų gali neužtekti visoms besikreipusioms įmonėms.

„Pirmiau paraiškas pateikusios įmonės įgis teisę gauti subsidijas, o pasibaigus kvietimui numatytai sumai, kvietimas bus stabdomas“, – akcentuoja ministerija.

Nukentėjusios įmonės galės gauti subsidijas, jei jų metinės pajamos pernai neviršijo 50 mln. eurų arba turto balansinė vertė 2019 metų pabaigoje neviršijo 43 mln. eurų.

Svarbiausios priemonės

Pretenduoti į subsidijas galės įmonės kurių ūkinės veiklos vidutinė vieno mėnesio apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 30 proc. Šiuo atveju 2020 m. lapkričio 1 d. – 2021 m. sausio 31 d. laikotarpio apyvarta bus lyginama su 2019–2020 m. atitinkamo laikotarpio vidutine vieno mėnesio apyvarta. Bus remiamasi Valstybinei mokesčių inspekcijai PVM deklaracijoje deklaruotais duomenimis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paramos prašyti taip pat galės nuo 2019 m. spalio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 30 d. įsteigtos įmonės, kurių vykdoma veikla įtraukta į Dėl karantino paskelbimo ribojamų ūkinių veiklų sąrašą. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo neteikti subsidijų žemės ūkio, žuvininkystės, akvakultūros sričių įmonėms, taip pat kredito ir finansų įstaigoms.

Ministerijos teigimu, subsidijų paketas skirtas smulkiam ir vidutiniam verslui, tačiau į išmokas galės pretenduoti ir daugiau nei 250 darbuotojų turinčios įmonės. Anksčiau tokios įmonės nebuvo įtrauktos į paramos gavėjų sąrašus. 

Planuojama, kad įmonės teikti paraiškas galės sausio pirmoje pusėje.

Vėliau Ekonomikos ir inovacijų ministerija ketina paleisti paramos paketą stipriai nukentėjusioms įmonėms. Taip pat bus svarstoma papildoma pagalba savarankiškai dirbantiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų