REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Policijos postas Avižieniuose: tikrinami į Vilnių įvažiuojantys vairuotojai ir keleiviai (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Lietuvoje Vyriausybė prieš keletą savaičių sugriežtino karantino sąlygas. Viena tokių – gyventojams draudžiama palikti savo gyvenamąją savivaldybę. Išimtis taikoma tik tais atvejais, jei išvykstantis asmuo kitoje savivaldybėje turi nekilnojamojo turto ar privalo į ją vykti dėl griežtai pateisinamų priežasčių. Vairuotojus prie įvažiavimų stabdo pareigūnai.

38

Lietuvoje Vyriausybė prieš keletą savaičių sugriežtino karantino sąlygas. Viena tokių – gyventojams draudžiama palikti savo gyvenamąją savivaldybę. Išimtis taikoma tik tais atvejais, jei išvykstantis asmuo kitoje savivaldybėje turi nekilnojamojo turto ar privalo į ją vykti dėl griežtai pateisinamų priežasčių. Vairuotojus prie įvažiavimų stabdo pareigūnai.

REKLAMA

Spūstys prie įvažiavimų į miestus, dešimtys policijos automobilių ir įvažiavimą pateisinantys dokumentai – tvarka, kuri lietuviams tapo įprasta šventiniu laikotarpiu. Policijos pareigūnai tapo tokios tvarkos atrama ir garantu. Tikrinamas kiekvienas automobilis, tūkstančiais jų neįleidžiama į miestus.

Lietuvoje kasdien fiksuojant tūkstančius naujų koronaviruso atvejų, natūralu, kad tarp patikrinamų vairuotojų ir keleivių – dalis užsikrėtusiųjų infekcija. Tai tampa rizika užsikrėsti ir patiems pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai su kiekvienu vairuotoju bendrauja, aiškinasi, kokiu tikslu ir kur jis važiuoja. Ne visuomet pavyksta laikytis 2 metrų saugaus atstumo ar kontaktą turėti ne ilgiau nei 15 minučių. 

REKLAMA

Kasdien Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) siunčiamose susirgimų suvestinėse vis dažniau patenka užsikrėtimai įvairių miestų komisariatuose. Galbūt tam įtakos turi pareigūnų darbas patikros postuose, tačiau Lietuvos policijos departamento Komunikacijos poskyrio vedėjas Ramūnas Matonis tokias mintis neigia.

„Neturime duomenų, kad kontrolės postuose pareigūnai būtų užsikrėtę COVID-19. Sergančių pareigūnų skaičius pastaruoju metu yra stabilus“, – tikina R. Matonis.

Anot jo, kontrolės postuose pareigūnai laikosi visų įmanomų saugumo reikalavimų. Su jais buvo supažindinta ir tai akcentuota pareigūnų instruktažo, kaip dirbti patikros punktuose, metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi pareigūnai yra aprūpinti būtinomis apsaugos priemonėmis, jų tikrai netrūksta“, – sakė Komunikacijos poskyrio vedėjas.

NVSC pripažįsta, kad policijos pareigūnams tenka itin pavojingas darbas kovoje su Covid-19. Kontrolės postai – viena iš tų didelės rizikos vietų, kur pareigūnai užsikrečia koronavirusu.

„Protrūkių, susijusių su užsikrėtimais tarp policijos pareigūnų, yra užfiksuojama per visą pandemijos laikotarpį, nes šiems pareigūnams tenka labai pavojingas darbas kovojant su viruso plitimu. Atvejų, susijusių su policijos pareigūnų užsikrėtimu, yra fiksuojama tarp įvairiose pozicijose dirbančių pareigūnų, galimai ir tų, kurie šiuo metu atlieka patikrinimus kontrolės postuose“, – naujienų portalui tv3.lt komentavo NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė Austina Vžesniauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, A. Vžesniauskaitė priduria, kad jeigu pareigūnai laikosi visų saugumo reikalavimų, tuomet užsikrėtimo rizika patikros postuose turėtų išlikti maža.

Kontrolė – nuo gruodžio 31 d. iki sausio 3 d.

Policijos atstovai pabrėžia, kad keliauti į skirtingą savivaldybės teritoriją bus galima tik būtinais atvejais, pavyzdžiui, keliaujant į laidotuves, kitoje teritorijoje turint gyvenamąjį būstą, prireikus medikų pagalbos ir dėl kitų priežasčių, kurios būtų itin svarbios.

Griežčiausia kontrolė bus vykdoma nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val., nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27 d. 21 val. bei nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val. Kitomis dienomis kontrolė nebus tokia aktyvi. Taip pat bus pasitelktos papildomos VRM pareigūnų, Karo policijos ir Šaulių sąjungos įsitraukimas.

REKLAMA

Dalis įvažiavimų bus užtverti techninėmis priemonėmis. Planuojama pažeidimus fiksuoti vaizdo stebėjimo kameromis, bus pastatyti draudžiamieji ženklai. Taip pat bus remiamasi didesnėmis pajėgomis dėl būriavimosi, kaukių dėvėjimo. Apie 1 tūkst. policijos pareigūnų užtikrins šią tvarką. Policija neturės tikslo nubausti, o turės tikslą paaiškinti.“

Tiesa, nors budinčių pareigūnų kontrolės postai nėra detalizuojami, dali vietų, kur bus sugriežtintas automobilių eismas, jau galima sužinoti paskelbtame žemėlapyje.

Anot policijos vadovo, gyventojams rekomenduojama turėti dokumentus, kurie patvirtintų judėjimo iš vienos savivaldybės į kitą priežastis: „Galima turėti išmaniaisiais įrenginiais nufotografuotą dokumentą ir jį pateikti pareigūnui. Tada supaprastėtų pati patikra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų