REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies kurortai nuo šiol taps koronaviruso sergančių pacientų sveikimo vietomis. Tad viešbučių kambarius primenančios patalpos verčiamos palatomis.

Šalies kurortai nuo šiol taps koronaviruso sergančių pacientų sveikimo vietomis. Tad viešbučių kambarius primenančios patalpos verčiamos palatomis.

REKLAMA

Į reabilitacijos klinikas planuojama išvežti 900 užsikrėtusių žmonių. Tiesa, tik tuos, kurie jau sveiksta arba serga lengva forma ir jų gyvybei nebegresia pavojus. 

Birštono „Tulpės” sanatorija viena iš tų, kuri, Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu, turės priimti Covid-19 sergančius pacientus. Jiems numatyta ne mažiau 40 lovų. Anot įstaigos vadovės, tam ruošiamasi – vienas reabilitacijos skyriaus aukštas pertvarkomas į infekcinį. Ruošiasi ir medikai.

„Mūsų gydytojai pastaruoju klausė paskaitas apie plaučių ligas, Covid gydymą. Taigi, ruošiamės. Paruošėme atskirą infekcinių ligų skyrių kitame pastate“, – sako „Tulpės“ direktorė Liucija Patinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Naujai kuriamam skyriui vadovausianti gydytoja sako, kad kai kurie kolegos sunerimo, išgirdę, kad į sanatoriją bus vežami užsikrėtę pacientai.

„Tai yra žmogiški jausmai, turbūt tas nerimas. Kai kovo mėnesį prasidėjo karantinas ir kai grįžo po karantino ligoniai, tai buvo nerimo daugiau. Nes mes nežinojom, nei kas ta liga“, – pasakoja gydytoja Aušra Mituzaitė.

REKLAMA

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, sprendimas sveikstančius nuo koronaviruso perkelti į sanatorijas  priimtas dėl to, nes ligoninėse trūksta vietų sunkiems pacientams. Sveikstančius priims 10 Lietuvos reabilitacijos įstaigų visuose šalies kurortuose ir Abromiškių reabilitacijos ligoninė.

„Sergamumas šalyje yra didelis ir yra svarbu tuo pačiu turėti lovų, kur yra ta deguonies terapija, galima ir suteikti pagalbą gyventojams, kuriems jos reikia. Tai reabilitacijos ligoninės buvo rasta tokia kaip alternatyva būtent leisti išgyti, pasveikti iki galo“, – teigia ministro patarėja Simona Bieliūnė.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar tokiems pacientams numatyta 900 lovų. Birštono „Versmės” sanatorijos vadovė sako, kad šiuo metu koronaviruso pacientams yra ruošiamos patalpos. Vietoj viešbutį primenančių kambarių daro panašius į ligoninės palatas.

„Priklausys nuo to, kiek bus pacientų ir kokio bus sunkumo. Bus iš tiesų, kaip ir priklauso, postai visą parą, slaugytojos dirbs visą parą, gydytojas dienos, gydytojas budintis. Visą laiką bus medikų priežiūroje“, – kalbėjo „Versmės“ direktorė Rasa Noreikienė.

Sanatorijų vadovai neslepia nerimo, kad į sanatorijas gali papulti ir sunkesnės būklės pacientai.

„Mus labai neramina jų atranka, kad jie iš tiesų pas mus atvyktų jau sveikstantys ir nereikalaujantys intensyvios terapijos, nes mes sudėtingos deguonies terapijos neturime jokių galimybių suteikti, pas mus nėra profesionalų“, – sako R. Noreikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Tulpės” sanatorijos vadovės, iš beveik 100 šiuo metu prastovoje esančių įstaigos darbuotojų kol kas nė vienas neatsisakė dirbti su Covid pacientais.

„Paskelbus šią žinią ir ją paviešinus šiandien, kol kas mes atsisakymų negirdėjome. O jei kas nors atsisakys, tai mes spręsime kitaip tuomet“, – pasakoja L. Patinskienė.

Sveikatos ministerijos teigimu, pablogėjus paciento sveikatai, jis skubiai turės būti išgabenamas atgal į ligoninę. Taip pat raminami kurortų gyventojai – pacientai pasivaikščioti nebus išleidžiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų