REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsima nuotaka, kentėjusi krūtinės skausmus, netikėtai sužinojo, kad tai buvo pirmieji ketvirtos stadijos odos vėžio simptomai.

Būsima nuotaka, kentėjusi krūtinės skausmus, netikėtai sužinojo, kad tai buvo pirmieji ketvirtos stadijos odos vėžio simptomai.

REKLAMA

Puikios fizinės formos Kate Wignall (24) be galo džiaugėsi, kai jau devynerius metus jos partneriu esantis Ryanas Dixonas, tokio pat amžiaus laboratorijos technikas, gegužės mėnesį pagaliau jai pasipiršo pasivaikščiojimo metu, netoli Sent Ostelio miestelio Kornvalyje, Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau kitą rytą, lyg iš niekur nieko, ji pabudo su siaubingais krūtinės skausmais – gydytojai tada sakė, kad juos sukėlė užspaustas nervas. Merginos juntami simptomai vis sunkėjo, ir po šešių savaičių ji buvo nuvežta į Kornvalio karališkąją ligoninę, nes pradėjo vemti krauju.

Ten, po keleto tyrimų, ji liko viena dėl koronaviruso apribojimų, ir tuomet sužinojo, kad serga ketvirtos stadijos piktybine melanoma, odos vėžio tipu. Tai reiškė, kad jai pačiai teks šią žinią pranešti šeimai ir draugams.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pasakojo: „Aš jau buvau pradėjusi įtarti, kad kažkas tikrai ne taip, vien todėl, kad taip prastai jaučiausi, bet išgirsti garsiai tariamą žodį „vėžys“ man buvo didžiulis šokas. Buvo labai skaudu tai pasakyti Ryanui. Mums buvo toks nuostabus laikas, buvome ką tik susižadėję, o dabar mūsų gyvenimai pasisuko visiškai kitokia linkme.“

REKLAMA

Savo sveikata besirūpinanti ir sportuojanti mergina, sporto klube besilankydavusi keletą kartų per savaitę, maitinosi sveikai ir nerūkė. Kate buvo įsitikinusi, kad jos sveikata – labai stipri, o vienintelis ženklas, kad kažkas ne taip, buvo sausio mėnesį ant kaklo aptiktas smulkus guzelis.

Gydytojai jai pasakė, kad tai greičiausiai – cista, skysčio pilna pūslelė, kuri gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Mergina tuomet nusiramino ir, nepaisant pandemijos, džiaugėsi gyvenimu – su Ryanu įsigijo pirmuosius namus ir susižadėjo.

Ji pasakojo: „Žinoma, kovidas visiems sukėlė daug sunkumų, bet metų pradžioje mes su Ryanu spėjome dar daug ką nuveikti. Kartu esame jau devynerius metus – bendri draugai mus supažindino, kai mudviem buvo vos po 15 metų. Tos pačios mokyklos nelankėme, bet kartu leisdavome visą likusį laiką ir nuo tada daugiau nesiskyrėme. Jis man pasipiršo gegužės 30 dieną – tai diena prieš mūsų sukaktuves, todėl aš nieko nenutuokiau. Jis pasipiršo vieno mėgstamiausių mūsų pasivaikščiojimų metu, tada ėjome kartu gerti šampano.“

REKLAMA
REKLAMA

Bet vos po 24 valandų, gegužės 31 dieną, Kate pradėjo stipriai skaudėti krūtinę. Ji nerimavo, kad tai gali būti koks nors širdies veiklos sutrikimas ir paskambino medikams. Ją apžiūrėjęs gydytojas sakė, kad taip nutiko greičiausiai dėl užspausto nervo ar patempto raumens.

„Man atrodė labai keista, kad skausmas prasidėjo be jokios priežasties“, – sakė ji. – „Aš daug sportuoju ir niekada neturėjau panašių problemų. Be to, niekaip negalėjau sugalvoti, ką tokio veikiau, kad būčiau galėjusi pasitempti raumenis. Tačiau tuo pat metu nebuvo jokios priežasties manyti, kad tai – kas nors kita, nei sako gydytojas.“

Gydytojo patarimu ji liko ilsėtis namie, bet per kitas šešias savaites jos jaučiami simptomai tik blogėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pradėjau vėl ir vėl eiti pas gydytojus, nors visi jie sakė, kad tai – raumenų ar užspausto nervo problema“, – pasakoja Kate. – „Skausmas darėsi toks stiprus, kad visai praradau apetitą ir nebegalėjau miegoti.“

Medikai tada pradėjo įtarinėti, kad gali ji serga reumatoidiniu artritu – tai lėtinė liga, kuri sukelia sąnarių skausmą ir tinimą. Kate tuomet buvo nukreipta pas specialistą. Tačiau dar prieš jai sulaukiant šio vizito, mergina pradėjo nenumaldomai vemti, net ir krauju. Su 39 laipsnių temperatūra ji liepos mėnesį buvo išvežta į Kornvalio karališkąją ligoninę – buvo įtariama infekcija. Jai buvo paskirti antibiotikai ir medikai pradėjo seriją tyrimų, taip pat buvo atlikta ir kompiuterinė tomografija, kuri ir parodė vėžį.

REKLAMA

Kate paaiškino: „Tuo metu gydytojai dar tiksliai nežinojo, kokiu vėžiu aš sergu. Tiesiog tyrimas parodė darinius. Dėl koronaviruso apribojimu šią žinią man pranešė, kai buvau viena.

Telefonu pasakyti tai savo šeimos nariams buvo labai sunku. Tuo metu dar neturėjau jokių atsakymų ir, tiesą sakant, nelabai supratau, kas darosi. Vienintelis žmogus, kuris galėjo mane lankyti, buvo Ryanas, kuriam tą vakarą buvo leista vienai valandai pas mane ateiti. Man tada labai reikėjo su kuo nors pabūti, todėl džiaugiuosi, kad turėjau tokią galimybę.“

Po dar keleto testų, įskaitant magnetinį rezonansą ir biopsijas, Kate buvo oficialiai diagnozuota ketvirtos stadijos pažengusi melanoma, kuri buvo išsiplėtusi jai į smegenis, stuburą, blužnį, inkstą ir plaučius.

REKLAMA

Pasak „Cancer Research UK“ organizacijos, kuri visą šį laiką jai padėjo, vienas dažniausių melanomos įspėjamųjų požymių yra apgamo išvaizdos pasikeitimas. Bet jei liga išplinta į kitas kūno dalis, simptomų tarpe gali būti kieti guzeliai, ištinę limfmazgiai, nepaaiškinamas svorio kritimas, kvėpavimo nepakankamumas, atsikosėjimas krauju, nepraeinančios infekcijos ir nugaros skausmai.

Kate sako: „Niekad nebūčiau įtarusi, kad sergu odos vėžiu. Kaip ir daugelis žmonių, šią ligą siejau su saulės žala ir apgamais. Mano atveju gydytojai nežino, kur tiksliai liga prasidėjo, bet aš ant savo odos niekada nepastebėjau jokių nerimą keliančių pokyčių. Tai buvo šokas visiems, taip pat ir gydytojams. Akimirksniu iš darbo veiklos terapeute insulto skyriuje aš perėjau į buvimą paciente onkologijos skyriuje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną Kate buvo pradėta tikslinė terapija – gydymas dviejų chemoterapijos vaistų deriniu – enkorafenibu ir binimetinibu, kuriuos jai reikia gerti kasdien. Iš ligoninės ji buvo išleista po penkių dienų, liepos 24 dieną, ir nuo tada reguliariai lankosi pas savo onkologą, jai toliau atliekami tyrimai – kol kas jie rodo, kad vėžys sumažėjo 50 procentų. Nors jos liga nepagydoma, Kate turi vilčių ateičiai ir šiuo metu konkrečios prognozės jai nėra patvirtintos.

Ji pasakojo: „Vėžys man niekada nebeišnyks – turėsiu visada su juo gyventi, bet kol kas situacija stabili. Šiuos vaistus vartosiu tol, kol jie veiks, o tada planas B yra pereiti prie imunoterapijos. Medicina nuolat progresuoja, todėl gali būti, kas ateityje atsiras ir daugiau gydymo būdų. Tiesą sakant, šiuo metu fiziškai jaučiuosi visai gerai – taip gerai jau seniai nesijaučiau.

REKLAMA

Psichologiškai išgyvenau tikrus amerikietiškus kalnelius. Ne iškart susitaikiau su tuo, kad mano gyvenimas nuo šiol atrodys visiškai kitaip, tai vyksta po truputį. Man vis dar sunku susitaikyti su neužtikrintumu. Kaip ir visi kiti, turėjau planų savo gyvenimui, ir vos prieš keletą mėnesių viskas vystėsi pagal planą. Tačiau man labai padeda Ryano, mano šeimos, draugų ir medikų palaikymas.“

Dabar Kate laukia 2022–ųjų metų, kai planuoja gegužės 30 dieną susituokti su Ryanu Graikijoje – praėjus lygiai dvejiems metams nuo tos dienos, kai jis pasipiršo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų