REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl antrojo karantino „Regitra“ atšaukė apie keturis tūkstančius egzaminų, tačiau vairavimo mokyklos vairuotojus ruošia. Susidaro dviprasmiška situacija. Būsimieji vairuotojai piktinasi uždaryta „Regitra“, o vairavimo mokyklos perspėja: jei taip ir toliau, egzamino „Regitroje“ teks laukti bent kelis mėnesius.

Dėl antrojo karantino „Regitra“ atšaukė apie keturis tūkstančius egzaminų, tačiau vairavimo mokyklos vairuotojus ruošia. Susidaro dviprasmiška situacija. Būsimieji vairuotojai piktinasi uždaryta „Regitra“, o vairavimo mokyklos perspėja: jei taip ir toliau, egzamino „Regitroje“ teks laukti bent kelis mėnesius.

REKLAMA

Dar gruodžio viduryje „Regitrai“ paskelbus, kad iki sausio 3-osios stabdomi visi praktinio vairavimo egzaminai, socialiniuose tinkluose iš karto pasipylė sumišusių būsimųjų vairuotojų žinutės. Žmonėms neaišku, ar bus atšaukti visi sausį suplanuoti praktikos egzaminai, ar tik tie, kurie turėjo vykti iki sausio 3-osios.

Atšaukė egzaminą

Savo patirtimi su naujienų portalu tv3.lt sutiko pasidalinti teises laikanti Gabija Obuchovičiūtė. Mergina pasakoja, kad vairavimo egzaminą turėjo laikyti dar gruodžio 17 d., tačiau jos egzaminas paskutinę minutę buvo atšauktas.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai daug jam ruošiausi, važinėjau dažnai su tėčiu, tikėjau, kad jau esu pasiruošusi ir galiu išlaikyti, labai noriu turėti teises. Darbe viską suderinau, kad egzamino dieną man padarytų laisvą, bet likus vienai dienai iki egzamino, „Regitrą“ uždarė“, – pasakoja mergina.

REKLAMA

Gabija sako, kad erzina tai, jog atšaukus egzaminą „Regitra“ pati automatiškai nepaskiria naujos artimiausios egzamino datos.

„Pralaukiau 1,5 mėnesio ir jei vėl teks laukt, tai čia bus didžiausia nesąmonė. Nes, mano nuomone, egzaminą jie turėjo perkelti ir maniškis turėtų būti vienas pirmųjų“, – dalijasi skaitytoja.

Vairavimo mokyklos dirba

Gabijos vairavimo mokykla vairuoti vis dar moko, net ir sugriežtinus karantiną savo veiklą tęsia. Čia merginai kyla klausimas, kuo vairavimo egzaminas yra pavojingesnis nuo vairavimo pamokų. Panašių klausimų turi ir pačios vairavimo mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

„Per pirmąjį karantiną buvo atvirkštinė situacija, kai „Regitra“ kurį laiką dar egzaminavo, o mokymas vairavimo mokyklose jau buvo uždraustas. Tuomet visi pyko ant vairavimo mokyklų, kaip jos gali sau leisti nedirbti?

Dabartinė situacija ir vėl tragikomiška, mokyklos dirbti gali, bet tuoj neturės su kuo, kadangi mokiniai, nežinodami, kiek laiko nedirbs „Regitra“, stabdo savo kursus ir atideda juos neribotam laikui“, – tv3.lt sako vairavimo mokyklos „Rigveda“ komercijos direktorė Gerda Kriščiūnaitė-Krocienė.

Apmaudo neslepia ir kita vairuotojus ruošianti įmonė. Dėl atšaukiamų vairavimo egzaminų gyventojams gali kilti keblumų ir ieškant darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mokiniams, kurie buvo suplanavę egzaminus, atsirado daug ne tik nepatogumų, bet ir keblumų, ypač tai pasakytina apie asmenis, kurie siekia įgyti taip vadinamas „profesionalo“ kategorijas. Nuo šių kategorijų teisės įgyjimo, daugeliu atveju priklauso tai, kaip jie greitai galės pradėti dirbti pagal šią profesiją, o tai sietina tiek su jų įsipareigojimais būsimiems darbdaviams ar, tarkim, Užimtumo tarnybai, tiek ir su būsima jų šeimos gerove“, – tv3.lt komentuoja „ARV-Auto“ vadovas Valdas Šlepikas.

Vairavimo mokyklos sako su siaubu žiūrinčios į ateitį. Dėl to, kad vairuotojai šiuo metu yra ruošiami, tačiau laikyti vairavimo egzaminų negali, gali susidaryti didžiulės eilės. Sakoma, kad egzaminų galbūt reikės laukti apie tris mėnesius.

REKLAMA

„Vyriausybei pakaktų į dabartinį nutarimą įrašyti porą žodžių ir „Regitra“ vėl galėtų atnaujinti darbą. Galbūt ir ne pilnu pajėgumu, tačiau bent po truputį visi judėtume į priekį. Vairavimo mokymas ir egzaminavimas yra tikrai svarbi ir reikalinga veikla“, – komentuoja G. Kriščiūnaitė-Krocienė.

Vairavimo mokyklos taip pat sako, kad būsimiesiems vairuotojams nenaudinga ir tai, jog dabar išmokę vairuoti, po mėnesio ar dviejų pamirš įgūdžius ir turės mokytis iš naujo. Dėl to gali susidaryti eilės ir pačiose vairavimo mokyklose.

Kol kas vairavimo mokyklose atšaukiančių kursus būsimųjų vairuotojų nedaug.

Atšaukė jau 4 000 egzaminų

„Regitra“ komentuoja, kad kol kas buvo atšaukti visi egzaminai iki sausio 3-osios – jau atšaukta apie 4 000 egzaminų. Gali būti, kad vėliau bus atšaukti ir kiti, iki sausio 31-osios suplanuoti egzaminai. Tam įtakos turės būsimi Vyriausybės ir ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimai.

REKLAMA

„Regitra“ praneša, kad planuojantys registruotis vairavimo egzaminui, egzamino datą turėtų rinktis ne ankstesnę nei 2021 m. vasario 1-ąją. Besijaudinančius dėl teigiamo teorijos egzamino rezultato galiojimo laiko, „Regitra“ ramina.

„Šiuo metu yra pratęstas teorijos egzamino rezultato galiojimo terminas. Kitaip tariant, būsimiems vairuotojams, kuriems teigiamas teorijos egzamino rezultatas baigė arba baigs galioti ekstremalios situacijos metu, galiojimo terminas pratęsiamas visos ekstremalios situacijos paskelbimo laikotarpiu ir dar 6 mėnesiams po jo pabaigos“, – rašoma „Regitros“ pateiktame atsakyme tv3.lt.

Planuojantys laikyti teorijos egzaminą, jaudintis kol kas neturėtų – teorijos egzaminai vyksta ir toliau. Egzaminų patalpose ribojamas esančių žmonių skaičius, vienam asmeniui užtikrinamas 10 kvadratinių metrų plotas, patalpos dezinfekuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu taip pat nėra taikoma taisyklė, kai apie nedalyvavimą egzamine būtina pranešti parą prieš. Pajutę bet kokius ligos simptomus, būsimieji vairuotojai „Regitros“ yra skatinami registraciją į egzaminą atšaukti bet kuriuo metu.

„Nuoširdžiai apgailestaujame ir suprantame, kad pokyčiai dėl sugriežtėjusių karantino sąlygų klientams galėjo sukelti nepatogumų. Tačiau šiuo metu šalyje yra susiklosčiusi neeilinė situacija, kuri nuolat keičiasi ir reikalauja greitų sprendimų tiek visos Lietuvos mastu, tiek įmonės viduje. Svarbiausia šiuo metu yra mūsų visų saugumas, todėl labai tikimės, kad priimti sprendimai leis suvaldyti COVID-19 plitimą ir stabilizuoti situaciją visoje šalyje“, – rašo „Regitra“.

„Regitros“ 2020 sausio 1-osios duomenimis, galiojančius vairavimo pažymėjimus turi 1 493 650 Lietuvos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų