REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Lietuva pasitiko 2020-uosius metus (nuotr. Justinas Auškelis/Fotodiena)

Lietuvių audringai švenčiamas Naujųjų metų sutikimas šiemet bus kitoks. Šalį sukaustęs koronavirusas sumaišė ir atšvęsti trokštančių žmonių, ir verslininkų kortas. Sodybas, pokylių sales nuomojantys asmenys svečių šiemet griežtai nepriima. Policija perspėja, kad karantino taisyklių nesilaikantys asmenys Naujųjų metų naktį gali sulaukti skambučio į duris.

61

Lietuvių audringai švenčiamas Naujųjų metų sutikimas šiemet bus kitoks. Šalį sukaustęs koronavirusas sumaišė ir atšvęsti trokštančių žmonių, ir verslininkų kortas. Sodybas, pokylių sales nuomojantys asmenys svečių šiemet griežtai nepriima. Policija perspėja, kad karantino taisyklių nesilaikantys asmenys Naujųjų metų naktį gali sulaukti skambučio į duris.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt anonimiškai susisiekė su 8-iomis sodybomis, pokylių salėmis. Po dvi iš jų Kaune ir Vilniuje, o likusios keturios – mažesniuose Lietuvos miestuose. Bandyta išsiaiškinti, ar savininkai nuomoja patalpas Naujųjų metų šventei. Teigiamo atsakymo sulaukėme vos 1-oje iš 8 vietų.

„Kokia situacija, ar nuomojate salę gruodžio 31-ai ir sausio 1-ai dienai“, – klausimas, kuris daliai apklaustųjų sukėlė net pasipiktinimą, o atsakymas buvo trumpas ir aiškus: „Žinoma, kad ne. Gi karantinas“.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, su netoli Kauno įsikūrusios sodybos atstovu pokalbis buvo kiek ilgesnis. Perspėta, kad nuomojamas patalpas būtų sunku pasiekti – prie įvažiavimų į miestus šventiniu laikotarpiu budi policijos pareigūnai. Informavus, kad tai nėra problema, pereita prie diskusijos dėl kainos. Vadinasi, tai vienintelė vieta iš 8 apklaustųjų, kuri Naujųjų metų šventei nuomoja patalpas.

REKLAMA

Mažesniuose miestuose gyvenantys nuomotojai net užsiminė apie tai, kad teko pasirašyti tam tikrus popierius, kuriais įsipareigojama šventiniu laikotarpiu savo erdvių žmonėms nenuomoti. Paklausus, kokie tai popieriai, savininkai nedetalizuoja.

Lietuvos policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis naujienų portalui tv3.lt komentavo, kad lankytinose miestų vietose kontrolė bus sustiprinta, o gavus pranešimą apie galimą karantino taisyklių nesilaikymą bus reaguojama – žmonės neturėtų nustebti, jei į duris paskambins policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei turėsime duomenų (apie karantino taisyklių nesilaikymą, – aut. past.), tokie patikrinimai galimi. Taip pat reaguosime į gautus iškvietimus. <...> Daugiausiai pajėgų bus centrinėse aikštėse, prie kalėdinių eglių, ar kitose masinėse susibūrimų vietose. Taip pat nepamiršime parkų, skverų, pažintinių takų“, – sakė R. Matonis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad dieną prieš Naujuosius metus policijos pareigūnai vėl pradės intensyvų įvažiavimų į miestus kontrolę. Pareigūnai tikrins atvykstančius vairuotojus net ir prieš pat vidurnaktį, tad žmonėms bandyti įsmukti į miestą – neverta. Patikra vyks iki pat sausio 3 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net ir be to, srautų reguliavimas vyks ir pačiuose miestuose. Žmonėms nebus sudarytos galimybės vidurnakčio fejerverkus stebėti prie pagrindinių miesto žaliaskarių, tokiu būdu bandant išvengti būriavimosi.

„Bus stiprinamos pejėgos, bendraujama su savivaldybėmis, siekiant mažinti žmonių srautus, apribojant privažiavimus, aptveriant centrines egles. Dėl būriavimosi praėjusį savaitgalį nubausta daugiau kaip 400 asmenų, tad dėmesys šiems pažeidimams bus ir ateinantį savaitgalį“, – tikino Lietuvos policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas.

Be to, bus papildomai ribojamas žmonių judėjimas Naujųjų metų naktį, nepavyks patekti prie miestų eglučių, kurios bus ir aptvertos, ir užgesintos.

REKLAMA

Lietuvoje galiojant karantinui, viešose vietose draudžiama būriuotis didesnėms nei dviejų asmenų grupėms ar daugiau nei vieno namų ūkio nariams.

Be to, policijos generalinis komisaras Renatas Požėla yra sakęs, kad pareigūnų supratimu, ir centralizuoto fejerverkų šaudymo neturėtų būti.

Vakarėliai bus greitai uždaryti, o baudas gaus ne tik šeimininkas

Per Naujųjų Metų šventes ir visą šventinį savaitgalį Lietuvos policija pasitelkia dideles pajėgas ir partnerius, kad užtikrintų judėjimo ir kitus karantino apribojimus. Policija perspėja gyventojus, kad vakarėliai per naujametinę naktį yra draudžiami ir žada skubiai reaguoti į tokius pranešimus, o bauda gresia ne tik būsto savininkui, bet ir vakarėlio dalyviams.

REKLAMA

Policijos generalinis komisaras R. Požėla teigė, kad per artėjančias šventes dirbs gausus būrys policijos pareigūnų ir partnerių, siekiant apriboti galimas šventes ir vakarėlius, riboti judėjimą tarp savivaldybių ir galimus pažeidimus prekybos centruose.

„Policija pasiruošusi vadinamajam trečiajam etapui. Mūsų supratimu jis bus sudėtingiausias, nes laukia naujametinis vakaras ir naujametinė naktis.

Planuojant šį savaitgalį, kur mes matome iššūkius ir grėsmes – tai judėjimas asmenų ir transporto priemonių pačioje savivaldybėje. Pirmiausias iššūkis yra ši diena ir vakaras, kas susijęs su prekybos centrų veikla ir asmenų bandymas išnaudoti tą paskutinę minutę įsigyti prekių, apsipirkti. Policija pasilieka sau teisę ir mes planuojame stebėti šią situaciją. Policija koncentruos dėmesį ir į prekybos centrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rizikos ir grėsmės, kad mūsų asmenys gali rinktis pažeidžiant karantininius reikalavimus privačiose erdvėse, būstuose. Dar kartą kreipiamės į visus gyventojus, prašydami supratingumo. Lygiai taip pat kreipiuosi į visus gyventojus dėl pilietiškumo, pamačius tokius susibūrimus tikrai prašau paskambinti policijai, ji atvykusi savo ruožtu šį renginį tiesiog uždarys.

Atvykus policijai, užfiksavus pažeidimą privačioje erdvėje, protokolai būtų rašomi ne tik būsto šeimininkui, bet ir visiems vakarėlyje dalyvaujantiems asmenims. Pagrindinis dalykas, kad policija išvažiuos iš tokio iškvietimo tik įsitikinusi, kad vakarėlis yra nutrauktas“, – spaudos konferencijoje gruodžio 31 d. sakė R. Požėla.

REKLAMA

Administracinių nusižengimų kodeksas už karantino reikalavimų pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

Dirbs didelės pareigūnų pajėgos

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė perspėjo gyventojus, kad per šventes ir ilgąjį savaitgalį dirbs gausus būrys pareigūnų ir ragino žmones būti atsakingais.

„Turime būti tikrai ypatingai pasiruošę, nes tai Naujametinė naktis. Turiu pasakyti, kad taip pat yra pasirengę mūsų policijos pareigūnai, per visą savaitgalį jų dalyvaus apie 7,5 tūkst., po porą tūkstančių kasdien. Taip pat aktyviai dalyvaus ir mūsų socialiniai partneriai, jų bus apie 1,6 tūkst., tai tikimės, kad viskas bus sklandu. Nepadaryti taip, kad padovanotume vienas kitam nelabai lauktą COVID–19 dovaną.

REKLAMA

Policijos pagrindinis tikslas ne nubausti žmones, bet paaiškinti ir kalbėtis, kad žmonės geranoriškai laikytųsi tų ribojimų. {...} Policija yra pasiruošusi užtikrinti ne tik blokpostų kontrolę, bet bus nemažas dėmesys viešosioms vietoms ir jų kontrolei“, – teigė A. Bilotaitė.

Policija statys postus, užtvaras ir vykdys judėjimo ribojimus tarp savivaldybių. Masinis automobilių tikrinimas prasidės ketvirtadienį nuo 13 valandos ir tęsis iki sekmadienio vakaro. Automobilių kontrolę postuose vykdo policijos pareigūnai, pasieniečiai, Šaulių sąjunga, Karo policija, Viešojo saugumo tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė iki sausio 3 dienos uždraudė judėjimą tarp savivaldybių be būtino reikalo. Masiškai tikrinti vykstančius automobilius policija nutarė savaitgaliais ir švenčių dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo gruodžio vidurio, kai buvo įvestas judėjimo draudimas tarp savivaldybių, kontrolės postuose pareigūnai apgręžė per 31 tūkst. transporto priemonių. Beveik 16,5 tūkst. automobilių buvo apgręžti per ilgąjį Kalėdų savaitgalį.

Policija ragina keliaujančius gyventojus pateikti dokumentus, įrodančius teisę judėti. Žmonėms keliauti galima darbo tikslais, vykstant pas gydytoją ar į laidotuves. Automobiliu gali važiuoti ne daugiau dviejų asmenų arba drauge gyvenantys asmenys.

Ne visos savivaldybės prisijungia

Policija pranešė, kad bus vykdomos papildomas priemones dėl žmonių srautų suvaldymo Naujųjų metų naktį. Tačiau kol kas ne visos šalies savivaldybės sutiko įgyvendinti policijos rekomendacijas.

REKLAMA

„Reikia pasidžiaugti, kad absoliuti dauguma savivaldybių ėmėsi tų priemonių. Norėčiau išskirti Palangos savivaldybę ir merą, ten savo iniciatyva yra planuojamos ir vykdomos papildomos priemones. Bet šiai dienai turime apie 12 savivaldybių, kurios dar abejoja ar veikia vykdyti tas priemones“, – kalbėjo R. Požėla.

Savivaldybių, kurios kol kas nėra linkusios įvesti papildomų priemonių, R. Požėla nenorėjo įvardinti. Jis taip pat pabrėžė, kad dėl karantino reikalavimų pažeidimo ir neužtikrinimo gali būti baudžiami ir juridiniai asmenys, tad savivaldybės taip pat gali sulaukti baudų. 

„Kol kas mes nenorėtume vardinti. Tų savivaldybių vadovai žino, apie ką aš kalbu. Dar yra laiko ir mes tikimės, kad jie priims teisingus sprendimus.

REKLAMA

Savivaldybė irgi yra juridinis asmuo, todėl iš tikrųjų gali nutikti tokia situacija, kad gali po šio savaitgalio gimti protokolai ir savivaldybių atsakingiems asmenims, jeigu mes matysime akivaizdžius pažeidimus, kurių pasekoje buvo neužtikrinami karantino reikalavimų vykdymai“, – teigė R. Požėla. 

Vilniuje link Katedros aikštės draudžiamas eismas ir parkavimas

Dalyje savivaldybių Naujųjų metų naktį bus apribotas gyventojų patekimas į viešąsias erdves, prie miestų Kalėdinių eglių, žadama išjungti ir eglių apšvietimą, kad tik žmonės nesirinktų.

Kaip teigė R. Požėla, miestų gatvėse naktį dirbs apie 2 tūkst. policijos pareigūnų ir dar apie 500 socialinių partnerių. Tvarkos užtikrinimui bus naudojami dronai, automobiliai su garsinėmis žinutėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrities policijos viršininkas S. Gagas pažymėjo, jog visos Vilniaus apskrities savivaldybės nusprendė aptverti kalėdines eglutes ir neleisti fejerverkų.

„Galime pasidžiaugti, kad Vilniaus apskrityje visos savivaldybės nusprendė užgesinti Naujųjų metų naktį kalėdines eglutes ir neleisti fejerverkų, džiaugiuosi tuo.

Artėjant vakarui Vilniaus mieste bus draudžiamas eismas link Katedros aikštėje pastatytos eglutės: Barboros Radvilaitės, Šventaragio, Žygimantų, Vrublevskio gatvėmis. Eglė yra užtverta. Ir ne be reikalo, policija fiksavo vakar vieną įvykį, kurio metu pilietis bandė lipti į eglę“, – spaudos konferencijoje kalbėjo S. Gagas ir pažymėjo, kad šio asmens veiksmai bus įvertinti pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas S. Gagas pažymėjo, jog bus draudžiamas ne tik eismas link Katedros aikštės, bet ir automobilių statymas aplink ją.

„Eismas bus draudžiamas nuo 22:30 iki 1:30 val. Vilniaus mieste. Ir dar noriu atkreipti dėmesį, kad parkavimas tose aplinkinėse gatvėse taip pat yra draudžiamas, viešasis transportas taip pat neveš į miesto centrą. Tai tie žmonės, kurie galbūt iki šio momento, planavo ten važiuoti, kaip yra įprasta, tai siūlytume to nedaryti. Nes gali susidaryti kamščiai, jie bus apsukami ir Naujuosius metus gali tekti sutikti automobiliuose“, – kalbėjo S. Gagas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų