REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje prasidėjo vakcinacija nuo koronaviruso. Didžiosiose šalies ligoninėse nuo ankstyvo ryto vienas po kito skiepijosi medikai.

Lietuvoje prasidėjo vakcinacija nuo koronaviruso. Didžiosiose šalies ligoninėse nuo ankstyvo ryto vienas po kito skiepijosi medikai.

REKLAMA

Pasiskiepijusieji sako, kad jausmas toks pat kaip ir skiepijantis nuo gripo. Medikai tikisi, kad pasiskiepiję ir po mėnesio įgiję imunitetą galės ne tik sumažinti įtampą ligoninėse, bet ir laisvai vaikščioti į svečius.

Tiesa, yra ir atsisakančių skiepytis. Tokius medikus Santaros klinikos grasina nebeprileisti prie sunkiausių ligonių ir perkelti į kitus skyrius.

Vilnius

Aštunta valanda ryto Santaros klinikų Infekcinių ligų centre. Prie pagrindinio įėjimo įrengtame specialiame skiepų kambarėlyje pirmąjį skiepą nuo koronaviruso gauna šioje ligoninėje dirbanti slaugytoja Nijolė Ramonaitė. Į slaugytojos žasto raumenį vakcinos dozę kolegė suleidžia per keturias sekundes.

„Pojūtis panašus kaip nuo gripo. Jokio skausmo pojūčio nėra. Sužinojau prieš 2 paras, kai gavau SMS žinutę. Iš pradžių sąmyšis buvo, bet naujiena džiugi, labai džiaugiuosi, kad pasiskiepijau. Labai laukiau šitos vakcinos.

REKLAMA
REKLAMA

Kas neramino, ar galės būti kažkas po skiepo. Vakcina dar tik Anglijoj, Amerikoj, Lietuvoj mes pirmieji. Vėl grįšime į savo ankstesnį gyvenimą, galėsime bendrauti su šeimomis, artimaisiais, draugais“, – džiaugėsi Infekcinių ligų centro slaugytoja N. Ramonaitė.

REKLAMA

Po slaugytojos paskiepijamos Santaros klinikų Vaikų ligoninės medikės.

„Kol dar neturime antros dozės, pilnos apsaugos, būsim dar imlūs infekcijai, bet ir po to turėsim saugotis, bet turėtų mažėti sergančiųjų skaičius“, – sako Vaikų ligoninės gydytoja Inga Ivaškevičienė

„Vakcinos – didžiausias žmonijos išradimas, padedantis suvaldyti ligas ir šią pandemiją“, – džiaugėsi Vaikų ligoninės rezidentė Agnė Suraučiūtė.

Santaros klinikose artimiausiomis dienomis planuoja pasiskiepyti apie tūkstantis medikų iš pusantro tūkstančio, čia dirbančių su COVID pacientais. Pagal iš anksto sudarytus sąrašus pradedami skiepyti ir Antakalnio, Lazdynų bei Marcinkevičiaus ligoninių medikai. Kiek iš medikų atsisakys skiepų, klinikų vadovas dar nežino, tačiau perspėja, kad jiems gresia sankcijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie negalės dirbti vietose, kur yra pacientai su aukščiausia rizika susirgti ir turėti pačias rimčiausias fatalines komplikacijos nuo COVID infekcijos. Turėsime šiuos medikus perkelti į kitas darbo vietas“, – teigia Santaros klinikų direktorius Feliksas Jankevičius.

„Infekcija dabar daugiausia plinta šeimose, per veiklas ne darbo metu. Jei užsikrečia, atsineša iš buities, aplinkos“, – priduria Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė.

Artimiausiomis dienomis šalyje turi būti panaudotos visos vakar atvežtos beveik 10 tūkst. vakcinų. Antradienį Lietuva laukia jau naujos siuntos, o vakcinas medikai žada akylai saugoti.

„Yra saugykla speciali, seifinės durys, vartai, apsauga. Teikiame šitam procesui labai didelį dėmesį, apsauga sustiprinta. Labai saugiai saugoma ir monitoruojama“, – aiškina F. Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaunas

Ankstyvą sekmadienio rytą pasiskiepyti nuo koronaviruso ateina ir pirmoji Kauno klinikų medikė. Jolanta Litvinienė užpildo dokumentus ir žengia į skiepų kabinetą. Kelios sekundės ir slaugytoja jau paskiepyta

Kauno klinikose COVID- 19 ligos 2 skyriuje vyriausia slaugytoja dirbanti kaunietė šiuos skiepus vadina kalėdine dovana:

„Šventiniu laikotarpiu labai simboliška, tarsi kalėdinis stebuklas, kad turime priemonę valdyti šią masinę visą pasaulį apėmusią pandemiją.“

Moteris sako, pasitikinti vakciną kūrusiais mokslininkais ir atvirauja, kad pasiskiepijus dirbti bus šiek tiek ramiau:

„Psichologiškai tikrai taip, bet iš principo mes darysime viską, ką darėme iki šiol – tai tos pačios apsaugos priemonės, nešiosime kaukes, prie paciento eisime su kombinzonais, taip kaip darėme iki šiol, nes skiepui suveikti reikia laiko.“

REKLAMA

Pirmąją dieną Kauno klinikose pasiskiepyti  nuo Covid-19 užsiregistravo maždaug 400 medicinos darbuotojų. Pirmiausia tie, kurie tiesiogiai rūpinasi užsikrėtusiais koronavirusu.

„Covid skyrius, intensyvi terapija, kur gydomi patys sunkiausi ligoniai ir skubi pagalba, į kurią atvažiuoja karščiuojantys ligoniai, užsikrėtę covid liga – tai būtent iš tų skyrių ir buvo sudaryti sąrašai“, – teigia Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius.

Tiesa, jau persirgę Covid-19 infekcija Kauno medikai šiame etape nebus skiepijami. Kauno regioną pasiekė 2925 vakcinos dozės.

Du trečdaliai dozių teks Kauno klinikoms ir Kauno ligoninei. Apie 1 tūkst. dozių iškeliaus į dar 9 mažesnes Kauno regiono gydymo įstaigas (Jurbarko, Šakių, Marijampolės, Vilkaviškio, Prienų, Kaišiadorių, Jonavos Kėdainių ir Raseinių ligonines).

REKLAMA

„Mūsų darbuotojai važiuos kartu su vakcina ir kartu su kitų ligoninių personalu vykdys tų ligoninių darbuotojų skiepijimą“, – teigia R. Jurkevičius. Kauno regionui skirtas pirmąsias vakcinas planuojama išskiepyti per tris dienas.

Klaipėda

Ankstyvą rytą medikai skiepijami ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Pirmosios skiepą gavusios daktarės šypsenos nepaslepia net kaukė.

„Tai va, skiepo kortelė, kuri parodo, kad yra paskiepyta šiandien ir bus pakartota sausio 17 dieną“, – džiaugiasi Klaipėdos universitetinės ligoninės medikė Vitalija Petkė.

Tokias korteles bei skiepus nuo koronoviruso gaus kone 800 šios ligoninės medikų. Pirmieji eilėje – operacinėse ir reanimacijos skyriuje su Covid-19 infekcija užsikrėtusiais žmonėmis dirbantys medikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien po budėjimo. Ir kaip tik ryte pasiskiepijau. Šiuo metu nieko blogo nejaučiu, irgi nepasakyčiau, kad esu paskiepytas, jeigu nežinočiau“, – pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės medikas Pavel Kačnov.

„Nenoriu susirgti. Turbūt pagrindinis motyvas, kaip ir visų“, – jam antrina kolega Algimantas Čebatorius.

Tiesa ne visi šios ligoninės medikai tokie ryžtingi. Net dešimtadalis jų skiepytis nesutiko. Vis tik, ligoninės vadovai tikisi, kad išvydę, jog jų kolegoms po skiepo nieko nenutiko, vakcinuotis sutiks ir skeptiškai nusiteikę medikai.

„Neteko dar vakcinų matyti tokio sudėtingumo transportavimo, logistikos ir pačios procedūros atlikimu, tačiau su viskuo susitvarkėm. Vakar sėkmingai pristatė vakciną, ji buvo atšildyta nuo nakties ir viskas vyksta tvarkingai“, – pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

REKLAMA

Rytoj dalis vakcinų iš Klaipėdos universitetinės ligoninės bus išvežiotos medikams į kitas pajūrio regiono gydimo įstaigas.

Šiauliai

Šiaulių ligoninėje šiandien taip pat skiepų diena. Skiepijasi medikai, dirbantys priešakinėse kovos su koronavirusu linijose, o pirmoji – Pulmonologijos skyriaus slaugos administratorė Stefanija Jatulevičienė.

„Jausmas iš tikrųjų yra labai džiugus. Visų pirma, labai džiugu, kad iki šios dienos dar nesusirgau ir galiu pasiskiepyti. Aišku, mes nesitikėjome, kad tą vakciną taip greitai gausime. Galvojome, kad viskas bus po Naujųjų metų. O šiandien tikrai yra tokia džiugi šventė – tiesiog švenčių tęsinys, kad galėjome pasiskiepyti, ypač pirmieji“, – dėsto slaugytoja Stefanija Jatulevičienė.

REKLAMA

„Žinutė, kad medikai yra paskiepyti ir nebesirgs, yra labai svarbi pacientams, sugrįžtant daliai jų, kurie šiandien vengė tirtis dėl lėtinių susirgimų, gydytis lėtinius susirgimus“, – pridura Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

Iš viso Šiaulių ligoninėje numato pasiskiepyti 110 medikų, kurie dirba tiesiogiai su koronavirusu sergančiais pacientais. Ligoninėje dirba 1200 medikų, iš jų trečdalis jau persirgo koronavirusu, tačiau daug jų nori  vis tiek dar ir skiepytis. Jau rytoj Šiauliuose skiepijimas prasidės ir Moters ir vaiko klinikoje, o trečiadienį ir Mažeikių, Telšių ir Radviliškio ligoninėse.

Panevėžys

8 valandą ryto į vieną iš 7 Panevėžio respublikinės ligoninės skiepijimui specialiai paruoštų kabinetų įžengia pirmoji panorusi skiepytis nuo koronaviruso. Tai antrame vidaus ligų skyriuje vyriausia slaugytoja dirbanti Gražina Budrevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės darbuotoja prisipažino, kad skiepytis naująja vakcina nuo koronaviruso šiek tiek dvejojo, bet išaušus rytui skiepo nepersigalvojo atsisakyti. Daugiausiai apmąstymų esą kėlė neigiama informacija apie skiepą.

„Dėl neigiamos informacijos, bet paskui sveikas protas nugalėjo. Pradžioje buvo nerimo naktį, galvojau pabudus“, – pasakoja G. Budrevičiūtė.

Naujos vakcinos skiepą gavo ir kita ilgametė ligoninės slaugytoja. Per 70 metų perkopusi panevėžietė Lyta Puodžiūnienė dirba ortopedijos traumatologijos skyriuje. Moteris skiepų nauda neabejoja, nors pati besimptomiu koronavirusu persirgo vos prieš 3 savaites.

Vienu metu nuo 8 ryto skiepus gavo dar 3 slaugytojos, viena padėjėja ir ligoninės gydytojas. Kol kas masinis medikų skiepijimas Panevėžio ligoninėje vyksta sklandžiai. Planuojama iki vakaro išskiepyti visą gautą 975 vakcinų siuntą.

REKLAMA

„Darbuotojų yra apie 2050, tai kaip matot dabar yra apie 860 planuojama paskiepyti dar turime virš 300 prasirgusių ir 300 sergančių, tai visas skaičius būtų 1400. Tai toks tikslas ir yra, kad pasiekti tą vadinamą bandos imunitetą“, – pabrėžia Panevėžio respublikinės ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Dalis vakcinos apie 130-140 dozių po pietų atiteks ir likusioms rajonų ligoninėms. Panevėžio ligoninės medikų skiepijimas yra savanoriškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų