REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gražiausias metų šventes Lietuvos žmonės sutinka ne pačiomis gražiausiomis nuotaikomis. Šalyje įvesti griežti karantino ribojimai, kuriais stengiamasi suvaldyti antrąją koronaviruso bangą. Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad pirmiausia reikia įvertinti dabartinių priemonių veiksmingumą ir tik tada svarstyti apie dar griežtesnių ribojimų įvedimą.

Gražiausias metų šventes Lietuvos žmonės sutinka ne pačiomis gražiausiomis nuotaikomis. Šalyje įvesti griežti karantino ribojimai, kuriais stengiamasi suvaldyti antrąją koronaviruso bangą. Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad pirmiausia reikia įvertinti dabartinių priemonių veiksmingumą ir tik tada svarstyti apie dar griežtesnių ribojimų įvedimą.

REKLAMA

Pokalbyje su Gitanu Nausėda – ką prezidento nuomone reikėtų daryti, kad suvaldytume koronaviruso pandemiją ir ar jis nemato savo paties klaidų, kurios galėjo leisti virusui išvešėti.

Pirma Kalėdų diena, atrodo, norėtųsi džiaugtis, tačiau to džiaugsmo nelabai mes čia turim. Ligoninės perpildytos sergančiųjų koronavirusu, reanimacijos pilnos, kasdien miršta po kelios dešimtys žmonių. Jūs sakote, kad reikia griežtinti tą karantino politiką. Kaip jūs įsivaizduojate, ką reikia dar daryti?

Aš manau, kad pirmiausia mes turime įsitikinti, kad tos priemonės, kurios jau buvo prieš kurį laiką priimtos, duoda rezultatą. Dabar kaip tik yra tos dienos, kai mes arba pastebėsime, kad koronaviruso kreivė ima žemėti ir susirgimų skaičius mažėja, arba įsitikinsime, kad reikia dar griežtesnių priemonių. Todėl šiandien aš dar nenorėčiau užbėgti už akių ir sakyti, kad mums reikia žūtbūt dar papildomai kažką tai griežtinti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausiai įsitikinkime, ar tos priemonės, kurias panaudojome, veikia. Labai tikiuosi, kad joms pradėjus veikti, mes galėsime po truputį švelninti tuos reikalavimus. Bet tai tikrai nebus dar šiandien.

REKLAMA

Įvedėme tuos naujus apribojimus, judėjimą sumažinome, parduotuves kai kurias uždarėme. Atrodo, viskas į gerą pusę, bet dabar atsirado ta nauja koronaviruso atmaina. Kaip jūs manote, ar mes esame pasiruošę tai naujai bangai, nes naujoji atmaina 70 proc. labiau užkrečiama?

Nereikėtų daryti tokių labai skubių išvadų, kad mes dabar jau nebesusitvarkysime su šita atmaina. Taip, ji gali būti dar sunkiau pagaunama ar gydoma, ji gali turėti dar didesnį užkrėtimo lygį ir atitinkamai pernešimo lygį. Bet svarbiausia yra priemonės, kurias mes naudojame. Ir tos priemonės yra skirtos žmonių mobilumui sumažinti.

REKLAMA
REKLAMA

Mobilumą norime sumažinti ne dėl to, kad norime padaryti žmonės gyvenimą liūdnesnį. Mobilumą sumažinti pirmiausia reikia todėl, kad virusas nebūtų pernešamas. Mobilumo rodikliai Lietuvoje tikrai mažėja, tai patvirtina mūsų statistika, ir tai leidžia manyti, kad jei nieko tokio ypatingo neatsitiks, iš tikrųjų viruso paplitimas turėtų sulėtėti ir mes vėl pradėsime tiesiog kontroliuoti situaciją.  

Tačiau tas mobilumas yra dviejų rūšių: vienas Lietuvos viduje, kitas – su kitomis šalimis. Dabar tą susisiekimą su Jungtine Karalyste mes kaip ir pristabdėm, tačiau jau dabar žinoma, kad ta naujoji viruso atmaina užfiksuota Danijoje, Italijoje, Nyderlanduose, kitose šalyse. Galbūt tada Lietuvai reikia užsidaryti kaip per pirmąją bangą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva negali užsidaryti vienašališkai, tai yra bendras sprendimas. Mes Europos Vadovų Taryboje nuolat kalbėjome, kad tai turi būti koordinuoti veiksmai, skirtingai nei per pirmą pandemijos bangą, kai buvo tikrai nemažai chaoso. Šį kartą, manau, kad tos priemonės, kurias panaudojome, yra tikslingos.

Uždrausti žmonėms aplankyti tėvus, jeigu kalbame apie pačią artimiausią šeimą, vienos šeimos grupės, tikrai niekas šito nenorėtų daryti. Jungtinės Karalystės sprendimas yra priimtas dėl to, kad turime štai tokią modifikaciją Jungtinėje Karalystėje ir privalome į tai staigiai reaguoti. Kas ir buvo padaryta, ir kas buvo padaryta ir laiku, Lietuva buvo viena iš pirmųjų į tai sureagavusių valstybių, ir kartu su mūsų Baltijos kaimynais.

REKLAMA

Šiomis dienomis jau turėtų būti pradėti skiepyti medikai. Mes gausime maždaug 10 tūkst. vakcinų ir tai yra lašas jūroje. Kokie yra susitarimai, kada ateis naujos vakcinos?

Nenorėčiau gąsdinti žmonių, kitos vakcinų partijos ateis ir iš to paties gamintojo, papildomos partijos, ir netrukus į trasą stos ir kiti gamintojai, konkrečiai „Moderna“. Aš galvoju, kad mes tikrai turime pasinaudoti visomis galimybėmis. Geriau vakcinos turėti šiek tiek per daug negu turėti per mažai.

Prezidente, jūsų nuomone, kas nutiko, kad per pirmąją bangą mus visi rodė kaip pavyzdį, dabar mes kažkur pražiopsojome. Tai kurioje vietoje mes nesusitvarkėme ir kur mes praleidome?

REKLAMA

Aš manau, kad mes tikrai po pirmosios bangos sėkmės truputį atsipalaidavome ir, tiesą sakant, vasarą atrodė, kad užmėtysime visus kepurėmis ir patį virusą apmėtysime kepurėmis. Bet taip neatsitiko, antroji banga atėjo ir ji pasirodė gerokai pavojingesnė nei pirmoji banga. O čia Lietuvoje buvo žmonių, kurie atostogavo labai ilgai.

Po to atėjo rinkimai, prasidėjo rinkiminis laikotarpis, vėl kažkaip buvo nepatogu taikyti labai griežtas priemones tam, kad neerzintume rinkėjų. Deja, tokie yra politinio ciklo dalykai, kurių mums nepavyko išvengti.

Tačiau, prezidente, ar jūs nematote savo kažkokios kaltės, aplaidumo? Galbūt trūko to ryžtingumo? Gal ir jūs laiku netrinktelėjote kumščiu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą mes tą ir darėme, mes mobilizavome mūsų ekspertus ir medicinos specialistus tam, kad jie mums padėtų rasti išeitį iš tos keblios situacijos. Mūsų sveikatos ekspertų taryba leido pakankamai sklandžiai pereiti nuo ankstesnės valdžios darbų ir perduoti tuos darbus naujajai valdžiai. Manau, kad mes šitą padarėme pakankamai sėkmingai.

Apie tai, kaip sutaria su Ingridos Šimonytės Vyriausybe, kokios šios Kalėdos bus Nausėdų namuose ir ko prezidentas su pirmąja ponia Diana Nausėdiene linki visiems Lietuvos žmonėms – vaizdo įraše, esančiame teksto viršuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų