REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sugriežtinus karantiną verslininkai skundžiasi, kad dėl naujų ribojimų žlunga jų verslai, jie nebegauna pajamų, todėl jie nebegali išlaikyti šeimos ar mokėti paskolų. Ši situacija nepalanki daugeliui, tačiau, kaip tai sako dalis laidos „Karštai su tv3.lt“ kalbintų pašnekovų, šiuo atveju reiktų nesiskųsti, o ieškoti sprendimų, nes kovojame dėl svarbesnių vertybių.

Sugriežtinus karantiną verslininkai skundžiasi, kad dėl naujų ribojimų žlunga jų verslai, jie nebegauna pajamų, todėl jie nebegali išlaikyti šeimos ar mokėti paskolų. Ši situacija nepalanki daugeliui, tačiau, kaip tai sako dalis laidos „Karštai su tv3.lt“ kalbintų pašnekovų, šiuo atveju reiktų nesiskųsti, o ieškoti sprendimų, nes kovojame dėl svarbesnių vertybių.

REKLAMA

Kai ligoninėse tikra karo padėtis, trūksta medikų rankų ir prašoma piliečių pagalbos, kai kalbama apie napaprastosios padėties įvedimą, daugeliui piliečių padėtis jau seniai nepaprastoji.

Pavyzdžiui, Vilniaus centre įskūrusiame gėlių turgelyje – it laidotuvėse. Tūkstančiai gražiausių žiedų baigiami supakuoti, vazos tuščios. Prekybininkai neslepia, kad tik mažą dalį gėlių pavyks grąžinti tiekėjams, o likusios keliaus į žaliųjų atliekų konteinerius.

„Pritariu visiems sugriežtinimams. Tik labai keista, kad yra nesąžininga – paprastus, mažus verslininkus uždaro, o klesti monopolija. Pusantro mėnesio liksim be pajamų. Wia yra pakankamai saugios sąlygos, lauko sąlygos ir mes negalėsime dirbti. Tokia yra neteisybė“, – laidoje „Karštai su tv3.lt“ teigė kalbinta gėlių turgaus pardavėja.

REKLAMA
REKLAMA

Nesistebi, kad daugelis gudrauja

Tūkstančiai verslininkų, ypač smulkiųjų, neturinčių už ką išlaikyti šeimų, mokėti nuomos ar mokesčių, tiesiog priversti dirbti ir nelegaliai teikti paslaugas. Esą tai vyko ir pavasarį, per pirmąjį karantiną, todėl neišvengiamai tęsis ir dabar.

REKLAMA

„Jeigu žmogus lieka be jokio pajamų šaltinio taip staigiai ir turi kelis vaikus, tada jis nebemąsto, kai reikia išmaitinti savo šeimą“, – tikino kirpėja Jolita.

Žinomo kikbokso kovotojo ir sporto trenerio Sergejaus Maslobojevo šeimą naujieji suvaržymai palietė labai skaudžiai. Dėl įvestų draudimų vyras nebegali verstis asmeninio trenerio veikla, uždaryti grožio saloną turėjo ir jo sutuoktinė. Tris vaikus auginanti šeima liko be jokių pajamų.

„Visiškai be pajamų likau ir galimybės užsidirbti nėra. Atrodo, kad kai pas tave trys vaikai namuose, tai imk ir vok. Tu nori dirbti, mokėti mokesčius, bet tau neleidžia, o aš sportininkas. Žmona, beje, irgi grožio saloną turi, bet viskas užsidaro. Atrodo, kad tave kaip gyvulį į kampą įvarė ir ką toliau daryt?“, – aiškino sportininkas S. Maslobojevas.

REKLAMA
REKLAMA

Garsus sportininkas įsitikinęs – valdžios pagalbos nesulaukę žmonės suksis kaip išmano.

„Aš tikiu, kad daugelį žmonių verčia ir meluoti, ir gudrauti. Daugelis žmonių stengsis suktis, bet suktis ne iš blogos pusės, o būtent iš tos pusės, kad jie galėtų išsilaikyti ir išgyventi“, – tikino S. Maslobojevas.

Siūlo nesiskųsti, o ieškoti sprendimų

Tuo metu garsenybių trenerė Rasa Vilkienė ragina ieškoti būdų, kaip prisitaikyti. Anot jos, negalima galvoti apie kūną ir išvaizdą, kai daug žmonių kovoja su mirtimi.

„Mes turime galvoti ne tik apie save, apie savo kūną. Mes turime galvoti ir apie kitus. Jeigu jūs norite sportuoti, jūs turite visas galimybes tai atlikti lauke ir namuose. Nereikia prisigalvoti – reikia tik pajudėti, nes viskas yra tvarkoj, galima išspręsti visas problemas“, – įsitikinusi žinoma trenerė R. Vilkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien, kai Lietuva pagal COVID-19 atvejų skaičių ir mirtingumą veržiasi į lyderių gretas, daugumai kyla klausimas, ar daugybės mirčių nebuvo galima išvengti.

„Klausimas yra, kodėl mes turime tokią situaciją. Jeigu mes nenorime tapti valstybe, kurioje vieno žmogaus mirtis yra tragedija, o tūkstančio – statistika, mes turėtume atsigręžti atgal ir labai tiksliai pasitelkus profesionalus pasižiūrėti, kodėl taip atsitiko, ar nebuvo galima imtis priemonių anksčiau. Jeigu taip, tai kokių jų reikėjo imtis tam, kad mes nebūtume patekę į tokią situaciją“, – tikino teisininkas, advokatas Justas Jankauskas.

Tad ar galima kaltinti žmones, kurie pažeidinėja įstatymus neturėdami pasirinkimo? Pasak teisininko, taip.

REKLAMA

„Tie žmonės prieš skelbdami, kad jie neturi už ką maitinti vaikų arba neturi už ką mokėti paskolų bankui, turėtų ieškoti sprendimų, o ne kariauti su priimtomis taisyklėmis ir nesistengti jų apeiti. Taip, tai yra nepatogu, aš tą suprantu, bet tuos nepatogumus patiriame dėl didesnių vertybių. Labai gaila, bet šią dieną mes kalbame apie sveikatą ir gyvybę ir tai yra ne tos pačios kartelės vertybės“, – aiškino J. Jankauskas.

Teisininkas, advokatas Justas Jankauskas teigia, kad Lietuva išgyvena tragediją dėl tam tikrų atsakingų asmenų neveiklumo, net nusikalstamo neveikimo.

„Šioje vietoje, be abejo, mes galime kalbėti apie valstybės atsakomybę“, – tikino J. Jankauskas.

Visą reportažą žiūrėkite siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Karštai su tv3.lt“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų