REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva jau ruošiasi pirmosioms vakcinas nuo koronnaviruso – pristatyti du ultra žemos temperatūros šaldikliai joms saugoti.  O skiepams ruošiasi ne tik valdžia, bet ir šalies gyventojai: naujausių apklausų duomenimis – net du trečdaliai Lietuvos žmonių žada skiepytis nuo koronaviruso. O ,,antivakseriai” meta visas pajėgas bandydami apmulkinti neapsisprendusius skiepytis, skleidžia melagienas bei prasimanymus apie vakcinas.

Lietuva jau ruošiasi pirmosioms vakcinas nuo koronnaviruso – pristatyti du ultra žemos temperatūros šaldikliai joms saugoti.  O skiepams ruošiasi ne tik valdžia, bet ir šalies gyventojai: naujausių apklausų duomenimis – net du trečdaliai Lietuvos žmonių žada skiepytis nuo koronaviruso. O ,,antivakseriai” meta visas pajėgas bandydami apmulkinti neapsisprendusius skiepytis, skleidžia melagienas bei prasimanymus apie vakcinas.

REKLAMA

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad versti „antivakserius” skiepytis – ne Vyriausybės galioje.

Pirmosios vakcinos nuo koronaviruso į Lietuvą atkeliaus jau šią savaitę – preliminariai apie 10 tūkstančių dozių. Ekstremalių sveikatai situacijų centras šioms vakcinoms laikyti jau ruošia štai šiuos ultra žemos temperatūros šaldiklius.

Du iki minus 75 laipsnių temperatūros šaldikliai bus naudojami tik ,,BioNtech ir Pfizer“ vakcinoms laikyti. O iš  Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlių vakcinos bus gabenamos į gydymo įstaigas, kur skiepų lauks pirmosiose fronto linijose su Covid-19 kovojantys medikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šią savaitę bus, o toliau viskas, gaila, bet keičiasi kaip kare ir žinios keičiasi kiekvieną dieną. Aš tiesiog galiu pasakyti, kad tai bus šią savaitę, yra pilnai pasiruošta“, – sako Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA

O skiepams nuo koronaviruso ruošiasi ir gyventojai. Prezidentūros užsakymu atlikta apklausa rodo, kad du trečdaliai Lietuvos žmonių, kurie yra vyresni nei 18 metų žada skiepytis nuo Covid-19. Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta tikina, kad skaičiai nuteikia pozityviai, mat toks skiepijimosi mastas leistų suformuoti bandos imunitetą.

„Klausimas buvo formuluotas – ar žmonės sutiktų skiepytis saugia, jiems prieinama vakcina? Ir konkrečiai 68 procentai atsakė, kad tikrai taip ar greičiau taip. Tai reiškia, kad jie planuoja skiepytis“, – pasakoja Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu ,,antivakseriai“ ir melo skleidėjai šiuo metu ypač aršiai ūžia socialiniuose tinkluose, dalijasi skiepų vaizdeliais ir platina melagienas – savaip interpretuoja iš konteksto ištrauktus skiepų video ir žmonių skiepijimą vadina spektakliu.

Vaizdelyje matyti, kaip žmogui suleidžiama vakcina nuo koronaviruso, bet paskiepijus žmogų nesimato, kaip ištraukiama adata. „Antivakseriai" skuba aiškinti, kad tai tėra farsas. Nors iš tikrųjų iškart paskiepijus žmogų adata sulenda į švirkšto vidų, mat tokiu būdu siekiama medikus apsaugoti nuo infekcijų.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, valdžia perkalbėti tų, kurie abejoja vakcinos nauda, neketina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokių minčių pasigirsta, kad rinkos paskatos turėtų būti tokios, kad žmonės galėtų patys iš savo kišenės susimokėti už reanimaciją ir tuomet žinotų, kiek išties kainuoja para reanimacijoje. Bet akivaizdu, kad mes turime visuotinę paslaugų garantiją, kuri yra numatyta mūsų Konstitucijoje, kad būtinoji medicinos pagalba yra teikiama. Tai ji bus teikiama visiems, ar jūs ,,vakseriai“ ar ,,antivakseriai“. Tokia yra mūsų šalies Konstitucija“, – teigia I. Šimonytė.

Maža to, kai kurie propagandistai ,,Youtube“ kanale dalijasi ir vaizdo įrašu, kuriame skiepijama seselė iš Tenesio, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Moteris paskiepyta nuo koronaviruso, nualpo. „Antivakseriai" socialiniuose tinkluose skleidžia melą esą seselė nualpo nuo vakcinos, nors, kaip pati moteris vėliau paaiškina, alpulį jai visuomet sukelia padidėjęs jautrumas skausmui ir alpsta ji nuolat, bent kartą į savaitę.

REKLAMA

Žmonių, kurie neigia skiepus, akivaizdu, kad į priešingą kelią atversti turbūt yra ne Vyriausybės galioje.

O kol skiepų neigėjai siaučia internete, gydymo įstaigos jau ruošia planus, kaip nuo koronaviruso bus skiepijami medikai. Pirmoji vakcinos siunta bus paskirstyta į Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Kauno ligonines. Kauno klinikose pirmiausia bus paskiepyti darbuotojai, dirbantys COVID-19 skyriuose.  Ne tik gydytojai, bet ir slaugytojos, valytojos, slaugytojų padėjėjai, pagalbiniai darbuotojai.

„Praėjusią savaitę apklausė visus savo darbuotojus ir iš dirbančių daugiau kaip 7 tūkstančių darbuotojų, iš jų šiek tiek daugiau kaip 70 procentų iškart pareiškė norą, kad jie pageidauja būti paskiepyti COVID-19 vakcina“, – kalbėjo Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

REKLAMA

Kaunas vakcinacijai išsirinko kiek neįprastą vietą, senąjį Kauno centrinį paštą. Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras tikina, kad vyresnio amžiaus gyventojai lengvai pasieks centrinį paštą, jie galės atvykti viešuoju transportu.

„Vakcinuotis atvyks sveiki žmonės į miesto centrą, kalbame apie atvykimą viešuoju transportu. Tai yra geriausia lokacija, kur pakankamai didelį kiekį gyventojų transportas atveš ir išveš per trumpą laiką“, – sako Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Štai, ką sako gyventojai:

„Na, nežinau, gal čia lavoninę reiktų padaryti, morgą kokį.“

„Būtinai, būtinai, kuo greičiau, Aš noriu pradėti normalų gyvenimą.“

„Žinoma, skiepysiuosi, jei reikia, tai reikia.“

„Jeigu bus visa medicinos įranga suvežta, tai labai gerai.“

Tiesa, masinės vakcinacijos kol kas tikėtis neverta, mat pagal pirminį planą pirmiausia skiepijami medikai, antru etapu- slaugos ir globos įstaigų darbuotojai, pacientai socialiniai darbuotojai ir tik vėliau vyresni nei 65 metų bei lėtinių ligų turintys gyventojai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius pripažįsta, kad skiepijimosi tempai per lėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, mes norėtume, kad ta vakcinacija vyktų greičiau. Kuo daugiau žmonių būtų vakcinuoti, tuo mes greičiau susitvarkytume su šita pandemija. O Lietuvoje turint tokį didelį sergamumą, tai būtų didelė pagalba mums“, – pasakoja Sveikatos ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas.

Lietuvą dar iki Naujųjų metų turi pasiekti ir antroji bendrovės ,,BioNtech ir Pfizer“ vakcinos dozė. Vėliau skiepai į Lietuvą keliaus kas savaitę nedidelėmis partijomis.

„Dabartinė situacija leidžia tikėtis, kad turėsime tą siuntą pirmosios ,,Pfizer-Biontech“ vakcinos kiekvieną savaitę siekiančią keletą tūkstančių vakcinų. Ir tai leis iš tikrųjų kiekvieną savaitę skiepyti būtent medikus ir kitus pažeidžiamus asmenis tokiose skaičiuose, kurie siekia kelis tūkstančius kiekvieną savaitę“, – teigia S. Krėpšta.

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia – skiepijimui jau yra nusipirkta daugiau kaip 246 tūkstančiai vienetų natrio chlorido ampulių, kurios bus reikalingos skiesti vakcinai. Taip pat papildomai dar ketinama įsigyti švirkštų su adatomis, pleistrų, medicininių atliekų konteinerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų