REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje plintanti naujoji koronaviruso atmaina, mokslininkų teigimu, išsiskiria mutacijų gausa. Didžiosios Britanijos COVID–19 Genomikos konsorciumo (COG–UK) nariai, tyrę šią atmainą, teigia aptikę net 17 pokyčių – jie sako, kad tai yra daug.

Didžiojoje Britanijoje plintanti naujoji koronaviruso atmaina, mokslininkų teigimu, išsiskiria mutacijų gausa. Didžiosios Britanijos COVID–19 Genomikos konsorciumo (COG–UK) nariai, tyrę šią atmainą, teigia aptikę net 17 pokyčių – jie sako, kad tai yra daug.

REKLAMA

Daugelis pokyčių aptikta viruso baltymo viršūnėlėje, kuria virusas prisitvirtina prie žmogaus ląstelių, taip sukeldamas ligą. Baltymo viršūnėlės mutacijos yra labai svarbios, nes daugelis šiuo metų gaminamų vakcinų, įskaitant ir patvirtintąją „Pfizer/BioNtTech“, veikia būtent per šį baltymą. Baiminamasi, kad tokie pokyčiai gali sutrukdyti žmonėms įgauti imunitetą, jei anksčiau jie buvo užsikrėtę kitokia viruso atmaina. 

Tačiau mokslininkai, ir vyriausiasis Anglijos medicinos pareigūnas Chrisas Whitty, sako, kad „šiuo metu nėra jokių įrodymų“, kad naujoji viruso mutacija, jau aptikta ir Velse, Škotijoje, Danijoje ir Australijoje – gali kaip nors paveikti vakcinas.

REKLAMA
REKLAMA

Prof. Nickas Lomanas iš Birmingemo universiteto Mikrobiologijos ir infekcijų instituto, o taip pat COG–UK narys, sako: „iš tiesų yra 17 baltymo struktūrą tam tikrais būdais modifikuojančių pokyčių, kuriais ši atmaina skiriasi nuo savo pirmtakės ir kitų cirkuliuojančių atmainų, o tai yra daug. Tai labai gausios mutacijos. Iki bendro pirmtako yra labai plati atšaka, todėl mums labai svarbu išsiaiškinti, kodėl taip nutiko.“

REKLAMA

Dauguma koronaviruso vakcinų veikia paruošdamos imuninę sistemą atpažinti viruso baltymo viršūnėles ir jas pulti, kai ateityje virusas bandys užkrėsti organizmą. Tačiau jei baltymo viršūnėlės dėl mutacijų yra pasikeitusios, virusas gali praslysti pro natūralų organizmo apsauginė mechanizmą.

Naujoji koronaviruso atmaina, pavadinta „VUI – 202012/01“ buvo pirmą kartą pastebėta Kente, Didžiojoje Britanijoje, rugsėjo mėnesį – ji yra siejama su naujų užsikrėtimų proveržiu Londone ir Pietryčių Anglijoje. Dauguma užsikrėtusiųjų – Pietryčių Anglijoje, tačiau tikslios vietos neatskleidžiamos.

REKLAMA
REKLAMA

COG–UK teigimu, ši atmaina plito greičiau nei dominuojančioji, kurią iš Ispanijos atvežė ten atostogavę asmenys vasarą – dabar naujoji atmaina yra siejama su didžiąja dalimi užsikrėtimų.

Tyrėjai įtaria, kad dėl mutacijų ši atmaina yra labiau užkrečiama, tačiau teigia, kad net jei ji plinta greičiau, liga dėl to gali nebūti pavojingesnė. Kai kurie virusai mutuodami darosi mažiau pavojingi, kad galėtų išgyventi ilgiau.

Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas apie naująją viruso atmainą pranešė sakydamas, kad nėra tvirtų įrodymų apie greitesnį šios atmainos plitimą, tačiau kad jos atvejų daugėja sparčiau, lyginant su kitomis šalyje aptiktomis viruso atmainomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nei Didžiosios Britanijos viešosios sveikatos tarnyba, nei COG–UK – šią viruso atmainą atradusios organizacijos, negalėjo atskleisti, kuriose tiksliai vietovėse buvo rasta ši atmaina.

Internetiniai laboratorijų duomenys rodo, kad pirmasis šios atmainos viruso atvejis gautas iš valstybinės „Lighthouse“ laboratorijos Milton Keinse rugsėjo 20 dieną, o Viešosios sveikatos tarnybos teigimu mėginį davęs žmogus buvo iš Kento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų