REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas bendru sutarimu nusprendė pakeisti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą. Pataisomis bus numatyta galimybė tėvams neleisti vaikų į darželius, patiems juos prižiūrint – nedirbti ir gauti ligos išmoką.

Penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas bendru sutarimu nusprendė pakeisti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą. Pataisomis bus numatyta galimybė tėvams neleisti vaikų į darželius, patiems juos prižiūrint – nedirbti ir gauti ligos išmoką.

REKLAMA

Komiteto sprendimas nėra galutinis, už įstatymo pataisas antradienio posėdyje dar turės balsuoti visas Seimas. Tačiau paprastai, kai komitete dėl jų sutaria valdančiųjų ir opozicijos atstovai, dažniausiai ir visas Seimas pataisas priima.

Veikiausiai tam neprieštaraus ir Vyriausybė, nes nuotoliniu būdu posėdyje dalyvavusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pripažino, kad pasiūlytos pataisos yra priimtinos sprendžiant problemą, su kuria dabar susiduria daugelis šeimų.

„Čia mes visi sutariame, kad problemą reikia spręsti, nes ji yra. Ji yra ir šeimoms, kurios norėtų pasirinkti nevesti vaiko į darželį, aišku, ji kyla ir darbdaviams. Bet realiai, jeigu darželiai būtų uždaryti, tai tos problemos bet kuriuo atveju darbdaviams kiltų.

REKLAMA
REKLAMA

Man atrodo, kad Vyriausybės rekomendacija teigia, kad geriau vaikų į darželį nevesti. Vadinasi, tokiu būdu taip pat stabdyti ligos plitimą“, – kalbėjo ministrė ir siūlė Seimo komitete sutarti, kad nevedant vaikų į darželį būtų galimybė tėvams gauti ligos išmoką.

REKLAMA

Po naujausio karantino sugriežtinimo Vyriausybės nutarime nurodoma: ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo programose rekomenduojama dalyvauti tik tiems vaikams, kurių tėvai (įtėviai, globėjai) neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Paprastai kalbant rekomenduojama nevesti vaikų į darželį jeigu tėvai gali dirbti nuotoliniu būdu. Tačiau dirbti nuotoliniu būdu ir tuo pačiu metu prižiūrėti vaiką taip pat sudėtinga. Taigi, tokiais atvejais irgi reikėtų suteikti galimybę mokėti ligos išmoką.

Komitete pasiūlyta nustatyti, kad dėl Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino atsiradus būtinybei prižiūrėti vaiką iki 8 metų, ligos išmoka motinai (tėvui), įmotei (įtėviui), senelei (seneliui) ar globėjui iš „Sodros“ lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios vaiko priežiūros dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju ligos išmokos dydis būtų 65,94 proc. darbuotojo kompensuojamojo uždarbio.

Galutinę patobulintą įstatymo redakciją Socialinių reikalų ir darbo komitetas žada paskelbti iki antradienį Seime rengiamo posėdžio. Kol kas neaišku, ar ligos išmoka dėl vaiko priežiūros karantino metu bus mokama tik nuo tada, kai įsigalios įstatymas (pvz., nuo 2021 pradžios), ar nuo tada, kai faktiškai pradėtas prižiūrėti vaikas (pvz., nuo gruodžio 14 d., kai įsigaliojo minėta Vyriausybės rekomendacija).

Diskusijose nuspręsta palikti dabar galiojančias nuostatas dėl to, ar ligos išmoką gali gauti tik vienas iš tėvų, ar abu, jeigu šeimoje yra du ar daugiau vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip informavo „Sodra“, pirmo karantino metu pavasarį, ligos išmoka buvo mokama tiek vaiko mamai, tiek tėčiui, jeigu jie abu buvo nusprendę prižiūrėti du ar daugiau vaikų.

Paprastai dėl laikino nedarbingumo vaiko priežiūrai reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Jo išrašyto pažymėjimo pagrindu ligos išmoką skiria ir moka „Sodra“. Jeigu žmogus anksčiau yra gavęs ligos išmoką ir jo sąskaitos numeris ar kiti svarbūs duomenys nepasikeitė, papildomai jos prašyti nereikia.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pirmojo karantino metu per savaitę daugiausia buvo išduodama apie 42 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų vaikams prižiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų