REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
A. Paulaitis (asmeninio albumo nuotraukos) (nuotr. asm. archyvo)

Ilgametis Lietuvos televizijos sporto žurnalistas ir komentatorius Antanas Paulaitis (gimęs 1945 m.) dar šio amžiaus pradžioje, po kelerius metus trukusių nesėkmingų paieškų, buvo paskelbtas mirusiu.

3

Ilgametis Lietuvos televizijos sporto žurnalistas ir komentatorius Antanas Paulaitis (gimęs 1945 m.) dar šio amžiaus pradžioje, po kelerius metus trukusių nesėkmingų paieškų, buvo paskelbtas mirusiu.

REKLAMA

Vis dėlto, neseniai jo artimuosius pasiekė pritrenkianti žinia. Paaiškėjo, kad be žinios 1995-siais dingęs vyras yra gyvas ir šiuo metu gyvena Rusijoje. Su Kaune gyvenančiu broliu, žinomu kompozitoriumi Kęstučiu Paulaičiu, susisiekęs vyras pranešė, kad artimiausiu metu nori sugrįžti į Lietuvą. Tiesa, neturi asmens dokumento ir pinigų.

Neįtikėtinos, tarsi iš numirusių prisikėlusio lietuvio, istorijos detalėmis su naujienų portalu tv3.lt pasidalijo rašytojas, žurnalistas, kriminalinių bylų tyrinėtojas Dailius Dargis. Žurnalistui pavyko susisiekti ir pasikalbėti su Rusijoje šiuo metu dar esančiu A. Paulaičiu.

Artimieji priblokšti

„Apie šią neįtikėtiną istoriją sužinojau iš kito legendinio sporto žurnalisto Vido Mačiulio. Jis paskambino ir pasakė, kad bendravo su muziku Kęstučiu Paulaičiu ir sužinojo neįtikėtinas naujienas. Žmogus pasisakė, kad atsirado jo mirusiu pripažintas brolis, taip pat buvęs sporto žurnalistas“, – nuo šios istorijos užuomazgų pradėjo D. Dargis.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad A. Paulaitis seniai paliko žurnalistikos pasaulį. Dar 1993 m. jis metė šį amatą bei įsidarbino vienoje Rokiškio bendrovėje. Nuo 1995 m. vyras pradingo be žinios. O 2001 m. sausį buvo oficialiai pripažintas mirusiu.

REKLAMA

„Tokia praktika, kai asmuo yra keletą metų dingęs, tai galiausia nebėra tęsiama jo paieška. Ir labai dažnu atveju tas asmuo yra pripažįstamas mirusiu. Taip nutiko ir A. Paulaičio atveju“, – sakė D. Dargis.

Narpliodamas šią istoriją, žurnalistas D. Dargis pirmiausia susisiekė su netikėtai atsiradusio vyro broliu K. Paulaičiu:

„Reikėjo pasitikslinti informaciją. Susisiekiau su Antano broliu, žinomu muziku Kęstučiu. Jis buvo labai pasimetęs, juk brolis dingo seniai ir jokio kontakto nuo to laiko nebuvo. O dabar atsirado ir žmogus nežino nei kaip elgtis, nei ką daryti.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogus nežino, nei kur brolis gyvens, nei kaip apskritai jis sugrįš į Lietuvą. Šeimai kilo daug galvosūkių. Dar yra ir Antano sūnus. Tai dabar ne tiek džiaugiasi artimieji, kiek yra įsitempę. Daug nežinomybės, daug galvos skausmo.“

K. Paulaitis iš savo kuklaus atlyginimo broliui jau persiuntė 150 eurų. Jie kalbėjosi telefonu. Nors Kaune gyvenančiam K. Paulaičiui ir kyla įvairių minčių, abejonių, bet, kaip teigė jis pats, iš balso atpažino brolį. Vis dėlto, neatmetama, kad jam sugrįžus į Lietuvą, bus atliktas tyrimas, kuris patvirtintų, kad tas žmogus yra tikrai tas, kuriuo prisistato.

Anot D. Dargio, K. Paulaičiui neaišku ir tai, kodėl Antanas apsireiškė būtent dabar. Atsakymų į tai gali tekti palaukti, bent kol vyras sugrįš į gimtinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakė ne į visus klausimus

D. Dargiui pavyko susisiekti su pačiu A. Paulaičiu ir išgirsti jo atsakymus į taip dominančius klausimus: „Kaip supratau, jis dabar gyvena kažkokioje prieglaudoje, šalia Maskvos esančiame Vladimiro mieste. Supratau, kad jis kažkur apsistojęs. Antanas aiškino, kad jau 25 metus yra be asmens tapatybės dokumentų.

Kyla klausimas, kaip ketvirtį amžiaus jis galėjo taip pragyventi? Juk tokiu atveju jis negalėjo normaliai judėti. Tiesa, ne į visus klausimus jis buvo linkęs atsakyti. Klausiau, kodėl į Lietuvą neskambino? Sako, brolyti, keitėsi telefonai iš laidinių į mobilius, tai dingo kontaktai.

Iš tų nuotraukų, kurias mačiau, jis atrodė kaip socialiai labai pavargęs žmogus. Buvo akivaizdu, kad jis sunkiai gyvena. Nors iš pradžių sakė, kad dirbo bilietų platinimo kurjeriu. Pristatinėjo bilietus į koncertus, renginius Maskvoje. Maskva didelis miestas, tad uždirbti sekėsi. Iš tokio verslo esą ir pragyveno.“

REKLAMA

Lietuvos televizijoje sporto žurnalistu A. Paulaitis dirbo nuo 1968 m. Vis dėlto, keičiantis valdžiai jam teko palikti užimamas pareigas. Taip A. Paulaitis įsidarbino vienoje Rokiškio bendrovių. Tada pradėjo važinėti į Rusiją, kur galiausia ir pasiliko.

„Nuo tikslaus atsakymo, kaip atsidūrė Rusijoje pokalbio metu jis išsisuko. Sakė, kad ten susipažino su mergina, kuri buvo Maskvos Domodedovo tarptautinio oro uosto apsaugos vado anūkė. Ten jis buvo papuolęs į avariją. Ji padėjo jam atsistatyti. O po kurio laiko jau jis padėjo tai merginai prižiūrėti sunkiai judantį brolį.

A. Paulaitis taip pat pasakė, kad pridarė ir kvailysčių. Bet jų nedetalizavo. Neįlįsi į žmogaus vidų, kai jis pats to nenori. Kai kuriuos dalykus jis buvo linkęs nutylėti. Nors fotografijose atrodė labai pavargęs žmogus, bet šnekėjo protingai. Ir pajuokauti nepraleido progos. Jo buvę kolegos man pasakojo, kad Antanas buvo intelektualus, apsiskaitęs, kultūra iš vidaus spindintis žmogus.“

REKLAMA

Paklaustas, ką ketina veikti sugrįžęs į Lietuvą, 75-erių A. Paulaitis neabejojo, kad susiras darbą. Jis teigė, kad nori dirbti, kažką veikti, o nesėdėti vietoje.

Saugumo šmėkla

D. Dargis užsiminė, kad yra Kaune žmonių iš A. Paulaičio aplinkos, kurie kalba, jog lyg ir yra girdėję, kad jis turėjo kažkokių sąsajų su specialiosiomis tarnybomis:

„Tie žmonės, kurių nenoriu įvardyti, sako, kad kai A. Paulaitis buvo dingęs, jis galėjo vykdyti slaptas misijas, bet tapo nereikalingu. Todėl esą sumąstė grįžti į Lietuvą.

Paklausiau apie tai jo paties. Tai išgirdau atsakymą, kaip jis galėjo dirbti specialiosioms tarnyboms, jei visą laiką buvo be asmens dokumento. Ir pridūrė, kad jei būtų dirbęs, tai jo niekas niekada nebūtų suradę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot žurnalisto D. Dargio, toks atvejis, labai tikėtina, yra pirmas Lietuvoje, kai mirusiu paskelbtas asmuo po 25 metų praneša apie save.

Tiesa, kada A. Paulaitis sugrįš į Lietuvą yra neaišku. Daug kas priklausys ir nuo Užsienio reikalų ministerijos (URM). Šiuo konkrečiu atveju URM atstovai teigė, kad pirmiausia turi būti nustatyta asmens tapatybė.

„Tad viskas gali užtrukti. Gali būti, kad per mėnesį parvyks, o gal prireiks ir pusmečio. Bet kuriuo atveju, tokia žmogaus istorija yra verta filmo scenarijaus“, – neabejojo D. Dargis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų